Van'da 5,4 büyüklüğünde deprem!

Van ilinin Özalp ilçesinde 5,4 büyüklüğünde deprem oldu.

GÜNDEM 25.06.2020, 13:41 25.06.2020, 15:16
Van'da 5,4 büyüklüğünde deprem!

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığından (AFAD) yapılan açıklamada Van ilinin Özalp ilçesinde 5,4 büyüklüğünde deprem meydana geldiği bildirildi.

Süleyman Soylu'dan açıklama

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Van'ın Özalp ilçesinde saat 13.03'te meydana gelen 5,4 büyüklüğündeki depremde ilk taramalarda hasar bulunmadığını, köylerin de taranmaya devam edildiğini, şu ana kadar köylerden sadece bir evde kısmi yıkık olduğu bilgisinin geldiğini, gelişmelerin Van Valiliği ve AFAD Başkanlığı tarafından takip edildiğini açıkladı.

Van Valisi'nden açıklama

Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, şu an için depremin merkez üssü olan Özalp ilçesinden herhangi bir hasar bildiriminde bulunulmadığını ancak ekiplerin araştırmalarının devam ettiğini belirtti.

Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, sadece bazı köylerde hasar gören evler olduğu bilgisini aldıklarını, bölgede hasar tespit çalışmalarına başlandığını bildirdi.

Deprem uzmanından yorum

Van'ın Özalp ilçesinde meydana gelen 5,4 büyüklüğündeki depremi yorumlayan deprem profesörü Süleyman Pampal, yakın zamanda İran sınırında bir deprem meydana geldiğini hatırlatarak, 2011 senesinde Van'da meydana gelen depremin bu bölgedeki faylar üzerinden meydana geldiğini söyledi.

Van'dan İran'a doğru giden faylar bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Süleyman Pampal, ayrıca Çaldıran depremine yol açan faylar bulunduğunu, bu fayların İran atımlı faylar olduğunu, Van'ın ise, Türkiye-İran sınırındaki aktif fayların bulunduğu 7'den büyük depremleri üreten bölge olduğunu ifade etti.

Söz konusu bölgede son zamanlarda sıkça depremlerin meydana geldiğini hatırlatan Prof. Dr. Süleyman Pampal, Özalp ilçesinde meydana gelen depremin sürpriz olmadığını, bu fayların 7 ve daha büyük depremler yaratma özelliğine sahip olmadığını dile getirdi.

5 ve 7 büyüklüğü arasında depremlerin olası olduğunu kaydeden Prof. Dr. Süleyman Pampal, bölgedeki yapı türlerinin özelliği (taş, kerpiç ve geleneksel yapı malzemeleri) nedeniyle 5 ve 6 büyüklüğündeki depremlerde bile can kayıpları olabildiğini söyledi.

Yorumlar (0)