Valilik uyarmıştı...Arapça tabelalar hala duruyor!

İstanbul Valiliği tarafından işletmelere yazı gönderilmesine rağmen birçok tabelada hala Arapça yazılar durmaya devam ediyor.

GÜNDEM 07.11.2019, 13:28
Valilik uyarmıştı...Arapça tabelalar hala duruyor!

İstanbul'da bazı dükkanların tabelalarının tamamı Arapça harflerden meydana gelirken, bazı tabelalarının bir kısmında Türkçe harfler bulunuyor. 

İşletme sahipleri talimatnamenin kendilerine ulaşmadığını belirtirken, önümüzdeki günlerde tabelada değişiklik yapacağını ifade edenler de var. 

Aksaray'da bir tatlı dükkanı sahibi olan Ahmet Haccar, tabelasını değiştirenlerden biri. Haccar, dükkanın 6 yıl önce açıldığını kaydederek, şunları söyledi:

"Tabelayı İstanbul Valiliği'nin kararı sonrası değiştirdik. Suriyeli işletmecilerden o kararı bilen az kişi vardır, diye düşünüyorum. Bize valiliğin kararını muhasebecimiz söyledi. 'Yeni bir karar çıktı' dedi. Biz de değiştirdik. Biz burada yaşıyoruz. Kural ve kanunlar çıktığı zaman elbette yapacağız. Dışarıdan gelen turistler için zor olacak. Türkçe bilmiyorlar, Arapça tabela daha iyi oluyor. Az bir şey Arapça yazıyoruz." 

Zabıta müdürlükleri tarafından denetleniyor

İlçelerde belediyelere bağlı zabıta müdürlükleri, tabelaların uygunluğunu denetliyor.

Belediye yetkililerinden alınan bilgiye göre, zabıta müdürlükleri aracılığıyla Türkçe tabela kuralına uymayan işletmelere tebligat gönderiliyor.

O süre içerisinde de işletmelerden tabelanın kurala uygun şekilde değiştirilmesi isteniyor.

Ne olmuştu?

İstanbul Valiliği, Arapça iş yeri tabelalarının, mevzuat ve yetkili merci kararları doğrultusunda Türkçe tabela standartlarına uyumunun sağlanması hususundaki çalışmaların 15 Haziran 2019 tarihinde başlatıldığını bildirmişti. 

Valilik tarafından yapılan açıklamada, 15 Haziran-1 Temmuz tarihlerinde tabelası ilgili mevzuat ve yetkili merci kararına uygun olmayan 730 iş yerine ziyaret gerçekleştirildiği ve iş yeri sahiplerine, tabela içeriğinin en az yüzde 75'lik kısmının Türkçe, yüzde 25'lik kısmının Arapça olmak üzere düzenlenmesi konusunda makul süre verilerek uyarıda bulunulduğu ifade edilmişti. 

"Zeytinburnu ilçemizde yapılan denetimler sonucunda standartlara uygun olmayan 98, Bayrampaşa ilçemizde 38 işletme tespit edilmiş olup, bu iş yeri tabelalarının mevzuata uyumunun sağlanması için çalışmalar devam etmektedir." ifadesine yer verilen açıklamada, Kentsel Tasarım Projesi kapsamında Fatih Belediyesi Plan ve Proje Müdürlüğünün cephe ve tabela modelleme çalışmasını başlattığı, tabelaların ilan ve reklam standartlarına uygun hale getirilmesi amacıyla ziyaret, uyarı ve bilgilendirmelere devam edildiği kaydedilmişti. 

Açıklamada şu ifadeler de kullanılmıştı:

"Bakanlığımızın bu minvalde vermiş olduğu talimatları gereğince, valiliğimiz koordinasyonunda iş yeri tabelalarının ilan ve reklam standartlarına uygunluğu, görevlendirilen kurumlar, 39 ilçe kaymakamlığımız ve belediyelerimiz ekipleri tarafından sürekli olarak denetlenecek, standartlara uygun olmayan tabelaların uygun hale getirilmesi sağlanacaktır. Yetkili denetim mercilerinin ikaz ve bilgilendirmeleri sonrasında tabelasını hızla standartlara uygun hale getiren iş yeri sahiplerine özellikle teşekkür ediyor; ziyaret, bilgilendirme, makul süre verilerek ikaz edilmelerine rağmen ilan ve reklam standartlarına uygun olmayan tabela kullanan iş yeri sahiplerine gerekli yasal müeyyidelerin uygulanacağını üzülerek bildiriyoruz."

Yorumlar (0)