Uzmandan Manisa depremi yorumu: Artçılar bu kadar uzun sürmez!

Manisa'da dün akşam arka arkaya meydana gelen iki deprem paniğe neden oldu. 22 Ocak günü gerçekleşen 5,4 büyüklüğündeki depremi hatırlatan Prof. Dr. Şükrü Ersoy, "İki haftadan beri burada depremler oluyor peş peşe. Hatta ilk deprem 5.4 ile başlamıştı. 5.4'ün artçısı bu kadar uzun sürmez. Ve bu kadar büyük artçı depremler oluşturmaz." değerlendirmesini yaptı.

GÜNDEM 05.02.2020, 10:24
Uzmandan Manisa depremi yorumu: Artçılar bu kadar uzun sürmez!

Manisa, dün akşam saatlerinde merkez üssü Akhisar ilçesi olan iki depremle sarsıldı.

Kentte saat 19.47'de meydana gelen 4.3 büyüklüğündeki depremin ardından saat 20.55'te 4.8 büyüklüğünde bir deprem daha gerçekleşti.

Söz konusu depremler, 22 Ocak günü meydana gelen 5.4 büyüklüğündeki depremi hatırlatarak, akıllara "Acaba artçı sarsıntılar mı yaşanıyor?" sorusunu getirdi. 

Deprem uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, CNN TÜRK canlı yayınında konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. 

Manisa'nın Batı Anadolu ve Ege Bölgesi'nin genel deprem karakterinden biraz aykırı bir yer olduğunu kaydeden Ersoy, "Burada gelen fay zonu var. Batı Anadolu'dan gelen deprem oluşturma zonundan farklı. İki haftadan beri burada depremler oluyor peş peşe." dedi.

"Bir hafta içinde sönümlenmesi gerekirdi"

Ersoy, bu zincirin 5.4 büyüklüğündeki deprem ile başladığını anımsatarak, "5.4'ün artçısı bu kadar uzun sürmez. Ve bu kadar büyük artçı depremler oluşturmaz. Bir hafta içinde sönümlenmesi gerekirdi. Ben burası için yavaş deprem tanımlamasını kullanıyorum." ifadelerini kullandı.

"Buradaki enerjinin tüketilmesi anlamına geliyor"

Durumun böyle devam etmesi durumunda 6.0'dan büyük deprem olmayacağına dikkat çeken Ersoy, "Yavaş deprem dediğimiz şey, saniyeler içinde oluşan depremin saatler, haftalar hatta aylar içerisinde enerjisinin tükenmesi anlamına gelir. Bu da daha büyük deprem olmadan buradaki enerjinin tüketilmesi anlamına gelir." açıklamasını yaptı. 

Yorumlar (0)