Uzmandan "İstanbul'u taşıma" önerisi

Marmara'da meydana gelmesi beklenen büyük depremle ilgili alınması gereken önlemlerden bahseden ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Barış Binici, İstanbul'un kuzeye taşınması gerektiğini belirtti. Can kaybına yol açabilecek bina sayısından bahseden Binici, "İstanbul'u deprem sonrası müdahale edilebilecek hale dönüştürmek gerekiyor." dedi.

GÜNDEM 27.02.2023, 10:11 28.02.2023, 08:58 Hakan Öksüz
Uzmandan "İstanbul'u taşıma" önerisi

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen depremler, 44 binden fazla kişinin ölümüne ve 11 ilde yıkıma yol açtı. Depremlerin ardından uzmanlardan peş peşe açıklamalar gelmeye başladı. Depreme hazırlıkla ilgili görüşlerini aktaran bilim insanlarından biri de ODTÜ İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Profesör Doktor Barış Binici oldu. 

"Can kaybına neden olabilecek yaklaşık 500-600 bin bina var"

Öykü Tüccar'ın haberine göre Prof. Dr. Barış Binici, "İstanbul kuzeye taşınmalı." şeklindeki önerisini dillendirdi. Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yıkılan ve acil yıkım kararı alınan binaların oranının yüzde 3,5'e ulaştığını kaydeden Binici, "Ülke genelinde 500-600 bin civarında binanın, olası bir deprem halinde can kaybına yol açabileceği öngörülüyor." dedi.

Bundan sonra meydana gelecek depremlerde can kayıplarının ve hasarın minimuma indirilebilmesi için seferberlik başlatılması gerektiğini belirten Barış Binici, "Vatandaşlar, bilim insanları, devlet ve yerel yönetimler birlikte çalışmalı. Bahsettiğimiz bu yaklaşık 500-600 bin binayı tek tek saptamalıyız. Vatandaşlar bunun için gönüllü olmalı. Daha sonra da iş, kamu otoritesine düşecek." ifadelerini kullandı. 

"İstanbul'u 'müdahale edilebilir' hale getirmeliyiz"

"Karbon Polimer Kaplama" kullanılarak binaların depreme dayanıklı hale getirilebileceğini söyleyen Binici, "Sıklıkla hakkında uyarı yapılan olası İstanbul depreminde sıkışık yapılaşmanın can kayıplarını artıracağı söyleniyor. Böyle bir afette iş makineleri ve personeller, o bölgelere giremez. Bunun için şehirleri, deprem sonrası müdahale edilebilecek hale dönüştürmek lazım. İstanbul'un şu anki hali, bunun tam tersi. Erişim güçlüğü nedeniyle olası bir depremde can kaybı sayısı artacak." değerlendirmesini yaptı.

"Kenti kuzeye taşımak gerekiyor"

İstanbul'u depremin yıkıcı etkisinden korumak için yapılması gerekenlerden bahseden Prof. Dr. Barış Binici, "İstanbul'u olabildiğince kuzeye taşımak gerekiyor. Depremde yıkım riski yüksek olan alanları boşaltmalıyız. Vergi indirimleri ile cazibeler yaratmak ve kentin taşındığı yerde yeni iş imkanları oluşturmak gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)