Uygur Türkleri hakkındaki iddialar yalan çıktı!

Kayseri'de yaşayan Uygur Türklerinin, kaldıkları misafirhanelerden atıldığı iddiası yalan çıktı.

GÜNDEM 08.07.2019, 23:15
Uygur Türkleri hakkındaki iddialar yalan çıktı!

Kayseri'de yaşayan ve Doğu Türkistanlılar olarak da bilinen Uygur Türklerinin, kaldıkları misafirhanelerden atıldığı iddiası tamamen asılsız çıktı. İddiaların doğru olmadığı, lojmanlar depreme dayanıksız olduğu için yıkım kararı alındığı, Uygur Türklerine ise kira yardımı yapılarak yeni evlere yerleştirildikleri açıklandı.

Kayseri'de kaldıkları eski lojmanlardan çıkartıldıklarına ilişkin haberlerin gerçeği yansıtmadığını açıklayan Doğu Türkistanlılar, ileri sürüldüğü gibi mağduriyet yaşamalarının söz konusu olmadığını söylediler.

Depreme dayanıksız lojmanlar için yıkım kararı!

Kaldıkları eski lojmanlar depreme dayanıksız olduğu için yıkım kararı alındığını, bu sebeple binaları boşalttıklarını belirten Doğu Türkistanlı aileler, mağdur olmamaları amacıyla valiliğin kendilerine kira yardımında bulunduğunu ve kendi rızaları doğrultusunda yeni evlerine yerleştirildiklerini anlattılar.

"Kira yardımı aldık, yeni evlere yerleştirildik"

3 ay öncesine kadar ailesiyle birlikte eski lojmanda yaşadığını söyleyen 6 çocuk babası Uygur Türkü Abbas Abdulresul, yeni taşındığı evde ailesiyle çok mutlu olduğunu söyleyerek, "Kaldığımız lojman depreme dayanaksız olduğu için devlet bize kira yardımında bulundu. 'Sizi daha sağlam ve temiz bir yere taşıyalım' dediler. Allah, devletten razı olsun, kira yardımında bulunuyor. Yeni evimize taşındık. Bizi kimse sokağa atmadı. Devletimizden ve milletimizden Allah razı olsun." ifadelerini kullandı.

"Oturduğumuz binalar çürük olduğu için korkuyorduk"

Doğu Türkistanlılardan Seyidali Semender de eski lojmanlarda 4 yıl yaşadığını belirterek, 2 ay önce de ev kiraladığını ifade etti. Vatandaşların kendilerine her konuda yardımcı olduğunu ifade eden Seyidali Semender, "Kaldığımız binalar çürük olduğu için korkuyorduk, alınan yıkım kararı sonrası yeni evimize taşındık. Karar bizi sevindirdi. Devlet kiralarımızı karşılayacağını söyleyerek bizi buraya getirdi. Çok mutluyuz. Herkes bize yardımcı oluyor, bir sıkıntımız yok, Allah razı olsun." diye konuştu.

Valilikten de açıklama gelmişti

Kayseri'de bazı Doğu Türkistanlı ailelerin, kaldıkları misafirhanelerden atıldığı yönünde medyada yer alan haberler üzerine Kayseri Valiliği açıklama yapmış, iddialar kesin dille yalanlanarak 96 ailenin kaldığı eski binalarla ilgili yıkım süreci başlatıldığını ve bu sebeple ailelerin mağdur olmamaları için kira yardımı yapıldığını bile yapıldığını açıklamıştı.

Yorumlar (0)