Ünlü jeolog Okan Tüysüz'den korkutan, İstanbul depremi tahmini

Prof. Dr. Okan Tüysüz beklenen İstanbul depremine ilişkin tahminler yaptı. Tüysüz İstanbul'da depremin 10 şiddetini göreceğini söyledi.

GÜNDEM 03.03.2023, 11:32 03.03.2023, 11:35
Ünlü jeolog Okan Tüysüz'den korkutan, İstanbul depremi tahmini

Kahramanmaraş'ın Elbistan ve Pazarcık ilçelerinde meydana gelen 7,7'lik ve 7,6'lık depremlerin ardından uzmanlar beklenen İstanbul depremine ilişkin uyarılar yapıyorlar.

Pek çok deprem uzmanı İstanbul depreminin çok yakın olduğunu söyleyerek kimi bölgelerde olası bir depremde büyük bir hasar oluşabileceğine ilişkin uyarılar yapıyor.

Son olarak ünlü jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz de katılmış olduğu bir yayında söyledikleriyle gündem oldu.

Marmara'daki tüm fayların kırıldığını varsayıp kötü senaryo üzerinden bir tahmin oluşturan Tüysüz, muhtemel bir depremde en fazla etkilenecek olan bölgelerin Şarköy ve Yalova olduğunu kaydetti.

Prof. Dr. Okan Tüysüz

İstanbul'da 10 şiddetinde hissedilecek

Okan Tüysüz, 7,6'lık depremin İstanbul'un sahillerinde 10 şiddetinde hissedileceğini kaydetti.

Tüysüz, bununla beraber, "En çok sarsılacak olan yerler denize bakan yerler. İstanbul'un yanında Marmara'nın denize bakan kısımlarında mesela Tuzla'da sahil kısmında, Eminönü'nden başlamak üzere Çekmece'ye dek olan sahil şeridinde en çok sarsıntıyı göreceğiz.

Bu oranın bütün binalarının yıkılacağı anlamını taşımıyor. İyi binalar buna karşı koyabilir. En azından beklentimiz burada bir binanın çökmemesidir. İstanbul'un yapı stoğunda 1,1 milyonun üzerinde bina var ve bunun 5-6 yüz bininin depreme dayanıklılığının zayıf olduğu da bir gerçek." dedi.

Tüysüz, bununla beraber Kahramanmaraş veya Hatay gibi zemin sıvılaşması riskinin çok az yerde olduğunu söyledi.

Yorumlar (0)