Üniversite öğrencisinin yetiştirdiği meyvenin kilosu 100 TL’ye satılıyor

Mersin’de ailesinin kullanmadığı serayı değerlendirmek isteyen bir genç ülkemizde çarkıfelek ya da aşk meyvesi olarak da bilinen bir tropikal meyve yetiştirmeye başladı. 10 yıl boyunca hasat edilebilen meyvenin kilosu 100 TL’ye satılıyor.

GÜNDEM 22.02.2022, 13:14
Üniversite öğrencisinin yetiştirdiği meyvenin kilosu 100 TL’ye satılıyor

Mersin’de yaşayan üniversite öğrencisi örtü altında büyüterek yetiştirdiği ve ülkemizde de aşk meyvesi ya da çarkıfelek olarak bilinen passifloranın kilogram fiyatı 100 ila 120 Türk Lirası arasında değişiyor. Yetiştirilen fidanlar 10 yıl boyunca ürün verebiliyor. İlk dönemde yılda 300 kilograma kadar ürün veren fidanlar beşinci yıldan sonra ise 2 tondan fazla ürün verebiliyor.

Üniversite öğrencisinin sera girişimi başarılı oldu

Normalde Ankara’da Gazi Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği'nde okuyan genç öğrenci Fatih Serin ailesinin Mersin’de bulunan ve uzun zamandır kullanmadığı bir serayı değerlendirme kararı aldı. Arkadaşı ile beraber işe girişen 21 yaşındaki Serin tropikal bir meyve yetiştirmeye karar verdi. Ülkemizde de aşk ve çarkıfelek meyvesi olarak bilinen passiflora yetiştirmeye başlayan öğrenci ilk haşatından yaklaşık 300 kilogramlık bir ürün elde etti. Bir fidanın 10 yıl boyunca ürün verebildiğini vurgulayan Serin beşinci yıldan itibaren fidanların yıllık 2 tona kadar ürün verebildiğini açıkladı. Meyvelerin kilogram fiyatı 100 TL’nin üstüne çıkarken parakende satışlarda ise bu rakam 200 TL’ye kadar çıkabiliyor.

Piyasası henüz bilinmiyor

9 ay önce serayı değerlendirmek adına çarkıfelek meyvesini diken genç girişimci şu açıklamalarda bulundu:

“Bu bölgede daha önce fasulye ve domates gibi ürünler yetiştiriliyordu. Ancak bu ürünler artık çok fazla para etmiyor. Biz de bunun üzerine yeni bir arayışa girdik. Mango ve avokado gibi tropikal meyveleri denemek istedik ama bize en mantıklısı çarkıfelek meyvesi geldi. Avokadoyu başka bir çiftçi dikmişti. Üretimi arttığında fiyat düşeceği için ondan vazgeçtik. Şu anda çarkıfelek meyvesinin piyasası bilinmediği için iyi geliyor. Mersin’de ilk dikimi biz gerçekleştirmiştik ama bizden sonra bu işe başlayanlar da oldu. Antalya bölgesinde daha çok yetiştiriliyor ve ihracat yapılmaya başlandı. İlk sezonda 300 ila 500 kilo arasında bir hasat alınıyor ve yılda iki kez hasat yapılıyor. Kilosu 100 TL’nin üzerinde satılıyor ve eğer kendiniz satmak isterseniz fiyat 200 TL’ye kadar çıkabiliyor. Tane ile satışlar da mevcut. 3 adeti 20 – 30 TL’ye satılıyor. Piyasası henüz bilinmediği için fiyatlar çok esnek ve değişiyor. “

Rahatlatıcı bir etkisi var

Ürettikleri meyvenin ülke içinde aşk veya çarkıfelek meyvesi olarak bilinmesine karşın yurt dışında passiflora olarak geçtiğine değinen Serin şu açıklamalarda bulundu:

“Meyvenin sakinleştirici bir etkisi mevcut. Meyvenin şurubu yaparak tüketenler var. Sinir hastaları da oldukça ilgi gösteriyor. Çayı da demlenebiliyor ve rahatlatıcı bir özelliği var. Gece yatarken uyku problemi çekenler ilaç almak yerine bu meyveyi tüketiyor.”

Yorumlar (1)
Gönül gul 2 yıl önce
Tek kelimeyle harika