"Uluslararası bir güvenli bölge kurulmalı, Türkiye de olmalı"

Almanya Dışişleri Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer, Suriye'de uluslararası kontrolün olduğu bir güvenli bölge oluşturulması önerisinde bulundu.

GÜNDEM 22.10.2019, 13:38
"Uluslararası bir güvenli bölge kurulmalı, Türkiye de olmalı"

Alman gazetesi Deutsche-Welle'ye konuşan Almanya Dışişleri Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer, Suriye'de yaşanan olayların Avrupa için çok önemli olduğunu belirtti. Bakan, Suriye'deki problemlerin çözülebilmesi için uluslararası bir güvenli bölgenin kurulması gerektiğini, bunun için de Türkiye ve Rusya'nın da sürece dâhil edilmesinin çok önemli olduğunu söyledi.

"Bu güvenli bölge, terör ve DEAŞ'a karşı yürütülen ama duraklayan mücadelenin devamını sağlayacaktır" diyen Kramp-Karrenbauer, önerisi için "Sivil yaşamı yeniden inşa etmek ve evlerinden kaçmak zorunda kalanların güvenli dönüşünü sağlamak için gerekli olan istikrarı oluşturacaktır" şeklinde konuştu.

"Almanya seyirci kalmamalı"

Alman bakan, Almanya Şansöylesi Angela Merkel'in de bu öneriden haberdar edildiğini ve kendi partisi içindeki savunma ve uluslararası ilişkiler uzmanlarının da bu konuda kendisini desteklediğini söyledi.

Kramp-Karrenbauer'in bu önerisinin faaliyete geçebilmesi için önce kendi ülkesinin parlamentosundan geçmesi gerekiyor. Eğer öneri geçerse, bölgeye Avrupalı ülkelerin de müdahil olması anlamına gelecek ve dokuzuncu yılına girecek olan Suriye İç Savaşı'nda önemli bir dönüm noktası olacak.

Alman bakan, "Almanya bu bölge için sadece bir seyirci olarak kalmamalı. Biz de kendi önerilerimizle gelmeliyiz ve bu konuları tartışmaya açabilmeliyiz" dedi.

"Türkiye ve Rusya da sürece dahil edilmeli"

Annegret Kramp-Karrenbauer, Avrupa ülkelerinin önderlik edeceği bir çözüm sürecine Türkiye ve Rusya'nın da dâhil edilmesinin çok önemli olduğunu "Böyle bir ihtimalin tek alternatifi, Avrupalılar ve NATO'nun, Türkiye ve Rusya arasındaki görüşmeleri uzaktan izlemesi olur" ifadeleriyle belirtti.

Kramp-Karrenbauer, Rusya'nın bölgedeki en önemli aktörlerden biri olduğunu, herkesin istese de istemese de bunu kabullenmesi gerektiğini söyledi.

Yorumlar (0)