Ulusal Risk Kalkanı Modeli'nin ilk toplantısı yarın: Ana gündem deprem

Şehirlerin doğal afetlere dirençli hale getirilebilmesi için uygulamaya geçirilecek Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli'nin ilk toplantısı yarın İstanbul'daki Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi'nde gerçekleştirilecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlık edeceği "deprem" gündemiyle yapılacak ilk toplantıya yerli ve yabancı bilim insanları katılacak. İşte Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli'ne dair detaylar...

GÜNDEM 02.03.2023, 09:48 Hakan Öksüz
Ulusal Risk Kalkanı Modeli'nin ilk toplantısı yarın: Ana gündem deprem

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler büyük yıkıma neden oldu. 44 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği ve 100 binden fazla kişinin yaralandığı depremler, 11 ilde hasara yol açtı. 

Depremlerin ardından "kent planlaması" ve "yapı denetimi" gibi hayati konular bir kez daha gündeme geldi. Yerli ve yabancı uzmanlar, şehirlerin deprem gibi afetlere dirençli hale getirilebilmesi için yapılması gerekenlerden bahsetti.

Depremin öncesi ve sonrası için yapılması gerekenler

Türkiye'yi yasa boğan depremlerin ardından açıklamalarda bulunan uzmanlar, deprem öncesinde ve sonrasında yapılması gerekenleri anlatıyor. Depremden öncesini ilgilendiren konuların "altyapı", "güçlü binaların nasıl yapılacağı" ve "yapı denetimi" olduğu kaydedildi. Muhtemel bir depremden sonra ise yıkıma uğrayan bölgelere ulaşabilmenin ve acil ihtiyaçları karşılayabilmenin hayati öneme sahip olduğu vurgulandı.

İlk toplantı yarın Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi'nde!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti'nin TBMM Grup Toplantısı'nda kentlerin, doğal afetlere dirençli hale getirilebilmesi için uygulanacak Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli'nden bahsetmişti. Edinilen bilgilere göre Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli'nin ilk toplantısı yarın düzenlenecek. İstanbul'da yapılacak ilk toplantıda masadaki ana konu "deprem" olacak. 

Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi'nde yapılacak toplantıya yerli ve yabancı bilim insanlarının yanı sıra kurumların teknik ekiplerinin temsilcileri katılacak. Toplantıya Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlık edecek. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ise toplantının koordinatörlüğünü üstlenecek.

Doğal afet riski yüksek alanlar belirlenecek

Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli kapsamında yangın, sel, deprem, orman yangını ve kuraklık gibi doğal afetlerden etkilenecek öncelikli alanlar belirlenecek. Risk katsayısısı yüksek bu alanlarda afet öncesi, afet anı ve afet sonrasında yapılacaklar masaya yatırılacak. 

Yorumlar (0)