Ülkeyi yasa boğan helikopter kazasında rapor açıklandı

11 askerimizin şehit olduğu ve ülkeyi yasa boğan kazayla ilgili ön raporu açıklayan Milli Savunma Bakanlığı (MSB), helikopterin aniden meydana gelen hava koşulu değişimi sonucunda düştüğü bilgisini paylaştı. Bakanlık ayrıca şimdiye dek Cougar helikopterle yaşanan hiçbir kazanın da helikopter kaynaklı olmadığının altını çizdi.

GÜNDEM 08.03.2021, 17:00 08.03.2021, 17:41
Ülkeyi yasa boğan helikopter kazasında rapor açıklandı

Milli Savunma Bakanlığı’nca Bitlis-Tatvan’da düşen helikopterin kaza-kırım rapor sonuçları açıklanırken, “Olayın yaşanmasında helikopter kaynaklı bir sebep olmadığı, uçuşun son anlarında aniden hava koşullarının değişmesi neticesindeki olumsuz hava şartları sebebiyle, helikopterin bulutun içinde kalması ve aniden yer görüş şartlarını kaybetmesi sebebiyle meydana geldiği değerlendirilmektedir.” şeklinde paylaşım yapıldı.

Milli Savunma Bakanlığı’nca Bitlis Tatvan’da 4 Mart Perşembe günü düşerek 11 askerimizin şehit olduğu kazaya ilişkin kaza-kırım incelemesinin sona erdiği bilgisi paylaşıldı.

Kazanın sebebi açıklandı

Bakanlık yapmış olduğu açıklamada, “Bilindiği gibi 4 Mart 2021’de gerçekleşen kazaya ilişkin mevcut bilgiler dahilinde zamanında bir açıklama yapılmış ve kamuoyu bilgilendirilmiştir.

Kara Kuvvetler Komutanlığı Kaza-Kırım ekibi 5 Mart 2021’de bölgeye ulaşarak olay yerindeki çalışmaları bitirmiştir. Kaza kırım ekibince, ilgili birimler ve komutanlık tarafından yapılan görüşmelerle olay yerinde yapılan incelemelerde ve yine olay yerindeki veri kayıt cihazlarının çözümlenmesi sonucu olarak elde edilen bilgiler ışığında kazanın oluşuna dair bir kanaate ulaşılmıştır.

8’inci Kolordu Komutanı Korgeneral Osman Erbaş tarafından Kolordu Komutanlığı birliklerinde inceleme ve denetleme gerçekleştirmek için 4 Mart 2021’de Elazığ-Erciş-Tatvan-Muş-Bingöl-Elazığ güzergahında bir denetleme programı planı yapılmıştır. Sabah hava şartlarının uçuşa uygun olduğu görülmüştür. Uçuş görevini başlatma, idare etme, iptal etme yetkisi bulunan birinci pilotun kararıyla uçuş planlandığı gibi 07.52’de Elazığ-Erciş-Tatvan rotasında başlamıştır. İntikal sırasında Muş’ta uygun olmayan hava şartlarıyla karşılaşılması sonucunda uçuş rotası değiştirilmiş ve Bingöl istikametinde uçuşa devam edilerek 09.23’te Bingöl’e iniş gerçekleştirilmiştir.” denildi.

“Saat 14.30’da olumsuz hava koşullarıyla bulut içerisine girilmiştir”

Tatvan’da hava şartları takip edilmiş ve hava şartlarının iyileşmesinin beklenip şartların uçuşa müsait olduğunun belirlenmesinin ardından saat 13.55 Tatvan’a intikal etmek üzerine Bingöl’den kalkış yapıldığının ifade edildiği açıklamada, “İntikalin Tatvan yakınlarına dek olan bölümü sorunsuzca icra edilmiş ve herhangi bir olumsuz olabilecek hava durumu ile karşı karşıya kalınmamıştır.
Fakat 4 Mart 2021’de saat 14.25’te Muş ile en son görüşme yapılmasının ardından 5 dakika sonra ani hava değişimi görülmüş olup bulutun içerisine girilmiştir. Bunun ardından pilotlar geri dönüş kararı vermiştir ancak 14.41’de maalesef kaza kırımın meydana geldiği değerlendirilmektedir.” denildi.

“Şimdiye kadarki hiçbir Cougar kazası helikopter kaynaklı değildir”

Şimdiye dek Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın envanterinde yer alan Cougar helikopteri ile 4 tane can kayıplı kazanın yaşandığını fakat bu kazaların hiçbir tanesinin helikopter kaynaklı olmadığının ifade edildiği açıklamada şu cümlelere yer verildi:

“4 Mart 2021 günü saat 14.40’ta Tatvan’a inmesi beklenen helikopterin tahmin edilen saatte iniş yapmamasının ardından TSK unsurlarının katılımıyla geniş çaplı bir arama kurtarma faaliyeti hemen başlatılmıştır. Çalışmalar sonucunda Tatvan şehir merkezine 7 km uzaklıktaki Çekmece köyünün 1 kilometre kuzeyinde helikopterin enkazına ulaşılarak 9 şehidimiz ve 4 yaralımızın Tatvan’daki hastaneye tahliyeleri derhal sağlanmıştır. Hastaneye sevk edilen 4 silah arkadaşımızın 2’si burada şehit olmuştur.

Olayın gerçekleşme sebebine dair mevcut bilgiler ışığında gerçekleştirilen değerlendirmede, olayın yaşanmasının helikopter sebepli olmadığı, helikopterin bakım faaliyetlerinin mevcut mevzuata uygun şekilde ve zamanda yapıldığı, helikoptere dair hava şartları dışında bir dış etkinin olmadığı, uçuşun son aşamasında yaşanan ani hava değişiminden dolayı ortaya çıkan olumsuz hava şartları sebebiyle helikopterin bulut içinde kalması ve bir anda görüş şartlarını kaybetmesinden dolayı kazanın yaşandığı değerlendirilmektedir.

Cougar tipi toplamda 50 helikopter TSK envanterinde yer alıp, bunlardan 30’u Kara Kuvvetleri Komutanlığı, 20’si ise Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na verilmiştir. Helikopterlerin envantere girmiş olduğu 1995 senesinden bugüne dek bütün hava koşulları ve arazi koşullarında yaklaşık olarak 150 bin saatlik uçuş gerçekleştirilmiştir. Mevcut mevzuata göre, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın envanterinde bulunan helikopterlerin ortalama ömrü 40 senedir.

Fakat bu süre, modernizasyon ve yenileştirme faaliyetleriyle uzatabilmektedir. Şimdiye dek kazaların herhangi birinin sebebi helikopter kaynaklı değildir. Tekrar kazada hayatını kaybeden şehitlerimize Allah’tan rahmet, yaralılarımıza ise acil şifalar diliyoruz.”

‘Helikopter kaynaklı değil’

Öte yandan hazanın helikopter kaynaklı olmadığı vurgulanırken, açıklamaya şu şekilde devam edildi: “Cougar tipi toplam 50 helikopter TSK envanterine girmiş, bunlardan 30 tanesi Kara Kuvvetleri Komutanlığı, 20 tanesi ise Hava Kuvvetleri Komutanlığı kullanımına verilmiştir. Helikopterlerin envantere girdiği 1995 yılından bugüne kadar her türlü hava ve arazi koşullarında yaklaşık 150 bin saat uçuş yapılmıştır. Mevcut mevzuata göre Kara Kuvvetleri Komutanlığı envanterindeki helikopterlerin ortalama ömür devri 40 yıldır.

Ancak bu süre, yenileştirme ve modernizasyon faaliyetleri ile uzatılabilmektedir. Bugüne kadar Kara Kuvvetleri Komutanlığı envanterindeki Cougar helikopterleri ile 4 adet can kayıplı kaza meydana gelmiştir. Söz konusu kazaların hiçbirisinin nedeni helikopter kaynaklı değildir. Bir kez daha kazada yaşamını yitiren Şehitlerimize Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz.”

Yorumlar (0)