Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu: 'Kanal İstanbul'a kısa süre içinde başlıyoruz'

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kuzey Marmara Otoyolu'nun yapım çalışmalarının tamamlanma aşamasına geldiklerini belirtirken çalışmalara başlayacakları bir sonraki projenin Kanal İstanbul olacağını açıkladı.

GÜNDEM 19.04.2021, 14:20 20.04.2021, 12:02
Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu: 'Kanal İstanbul'a kısa süre içinde başlıyoruz'

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kuzey Marmara Otoyolu’nun yapım çalışmalarının sürdüğü şantiyede incelemelerde bulundu.

“Milletin hizmetinde, her yerdeyiz”

Kuzey Marmara Otoyolu’nun 7. kesimin Habipler-Hasdal şantiyesinde incelemeler yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, cumartesi günü Hasankeyf için Batman’da olduklarını hatırlatarak şunları söyledi:

“Bugün de İstanbul’dayız. Türkiye’nin batısında, kuzeyinde, güneyinde ve doğusunda, ülke genelindeki kalkınmayı eşit bir şekilde sağlamak, 2002 yılından önce ihmal edilen işleri bırakmamak için yoğun bir çalışma içindeyiz. Hem kentte hem de köydeyiz. Dağlarda tünellerle, denizlerde limanlarla, nehirlerin üzerinde köprülerle, göklerde uydularımızla her yerde varız. Milletimizin hizmetinde biz, her noktadayız. Türkiye 19 yıldır ulaştırma ve haberleşme kapsamındaki yatırımlarına olağanüstü bir şekilde hız vermiştir. Türkiye’nin bugün; pandemi koşullarına, dünyanın en büyük ekonomisine sahip ülkelerin girdiği krize rağmen büyümeye devam etmesi bu planlı, kararlı ve akılcı yatırımların sonucudur. Yük, data ve insan ulaştırmada mükemmel ekosistem oluşturarak Ulaştırma ve haberleşme sistemimizin gelişimi konusunda planlı bir şekilde adım atıyoruz. Ulaşım ve haberleşmede yapılan yatırım, ülkemizin ekonomisini de canlandırıyor, istihdam olanaklarını artırarak büyümeyi sürdürülebilir.”

Eleştirilere uğrayan Kamu Özel Sektör yatırımlarına da değinen Karaismailoğlu, Türkiye’nin gelişmiş ülkeler arasına girmeye doğru ilerlediğini ve bunun için de, özel sektörün sermayesi ve kabiliyeti dahil olmakla birlikte bütün imkânları seferber ettiklerini açıkladı.

19 yılda iletişim ve ulaşım sektörüne 1 trilyon 86 milyar TL yatırım yaptıklarını aktaran Bakan Karaismailoğlu, karayollarındaki can güvenliği konusunun senelerce ihmâl edildiğini ve bu anlamda önemli mesafe kat ettiklerini ifade etti. Karayollarındaki otomobil sayısının son 13 yılda yüzde 80 oranında arttığın söyleyen Karaismailoğlu, kazalarda ise hayatını kaybedenlerin sayısında yüzde 79 azalma sağladıklarını açıkladı.

“Çanakkale Köprüsü’nü açarak Marmara ringini tamamlayacağız”

Kuzey Marmara Otoyolu’nun, Marmara ringinin bir bileşeni olduğuna dikkat çeken Karaismailoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye’nin ticaret ve sanayiinin büyük bir bölümünün yapıldığı Marmara Bölgesi’nde Marmara Otoyol ringinin tamamlanması, uluslararası anlamda lojistik hareketliliğin sağlanmasına yönelik oldukça önemli bir adımdır. 9 ilimiz Marmara otoyol ringi ile etkileşim halindedir. İletişim halinde olan bu iller, gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 65’ini, ihracatın yüzde 75’ini, ülke nüfusunun yüzde 37 sini oluşturuyor. Öte yandan uluslararası alanda en önemli ticaret yollarından olan Orta Koridor, Marmara Bölgesinden geçerek İngiltere’den Çin’e bir kuşak yol oluşturuyor. Gelecek yıllarda Marmara Bölgesi’nin ekonomik açıdan büyüyen bu coğrafyanın kavşak noktası olacağı ortadadır. Yani Marmara Bölgesi, dünyanın en hızlı büyüyen ve en üretken coğrafyasının tam ortasında bulunan, dünya ticaretinin kalbinin attığı bir ticaret merkezi haline gelecektir. Kuzey Marmara Otoyolu’nu tamamlama aşamasına geldik, gelecek yıl 1915 Çanakkale Köprüsü’nü açarak Marmara ringini bitireceğiz.”

“Kanal İstanbul’la dünya ticaretindeki konumumuzu güçlendireceğiz”

Kanal İstanbul Projesine yönelik açıklamalarda bulunan Karaismailoğlu, bu projeyi tamamlayarak dünya ticaretinde Türkiye’nin konumunu güçlendireceklerini ve İstanbulluları her açıdan güvence altına alacaklarını açıkladı ve sözlerine şöyle devam etti:

“Marmara Bölgesi’nin geleceğinde yer alan en katma değerli ve stratejik proje, yapımına kısa bir süre içinde başlayacağımız Kanal İstanbul olacak. Dünyada yük trafiğinin arttığı dönemde denizyolu taşımacılığı önemini korumaktadır. Şu an, bütün bölge ülkeleri yüklerini Karadeniz’e indirerek boğazlardan Orta Koridor’a ve Güney’e aktarma çabasına girişmiş durumda. Ayrıca Ege ve Karadeniz kıyılarında liman yatırımlarına da hız vermiş durumdalar. Kuzey Güney Koridoru ve Orta Koridorun kesişiminde yer alan İstanbul, dünya ticaretinin odak merkezi haline gelirken Boğazlar’dan geçen yük miktarının her sene artacağı da aşikardır. İstanbul Boğazı’ndan bugün 43 bin gemi geçişi yapılmaktadır. Bunun dışında şehir içi boğaz trafiği de bununla beraber devam etmektedir. Bu sayılar bile, Boğaz’ın kaldırabileceği miktarın çok üzerindedir. İstanbul Boğazı’ndan geçen gemilerin gemi hacimleri fazlasıyla büyümüştür. İstanbul Boğazı’ndan geçmekte olan gemilerin yüzde 20’sinin tehlikeli madde taşıdığı dikkate alındığında, İstanbul kıyılarının daha fazla riskle karşı karşıya kalacağını tahmin ediyoruz. Dolayısıyla, tehlikenin boyutları daha da büyüdü. Bu yüzden canımız da, çevremiz de malımız da güvende değil. Bu yüzden Kanal İstanbul’u tamamlayarak dünya ticaretindeki iddiamızı kuvvetlendireceğiz, ayrıca İstanbul'u ve İstanbullu vatandaşları her açıdan güvence altına almış olacağız.”

Yorumlar (0)