Ukrayna’dan Türkiye’ye tahliyenin 3’üncü günü: 184 kişi döndü

Dışişleri Bakanlığı’nın araçları ile Ukrayna’dan tahliye edilen vatandaşlar, Türkiye’ye ulaştı. Bu sabah gelen kafilede 184 kişinin bulunduğu ve çoğunluğun öğrenci olduğu kaydedildi.

GÜNDEM 28.02.2022, 12:36 28.02.2022, 12:46
Ukrayna’dan Türkiye’ye tahliyenin 3’üncü günü: 184 kişi döndü

Bugün, Ukrayna-Rusya savaşının 5’inci günü. Ukrayna hava sahası her türlü uçağa tamamen kapatıldığı için ülkede mahsur kalan Türkler ve Türkiye’de yakını bulunduğu için gelmek isteyen yabancı vatandaşlar, Türkiye Dışişleri Bakanlığı ile konsolosluklara ulaşarak tahliye edilmek istiyorlar. Bugün, Türklerin Ukrayna’dan tahliye edilişinin 3’üncü günü. Edirne’deki Hamzabeyli Sınır Kapısı’nda yaşanan yoğunluk, devam ediyor. Gece yarısından bu yana sınır kapısından 2 otobüs ve 5 midibüs giriş yaptı. Bu araçlarda toplam 184 kişi bulunduğu öğrenildi.



Dönenler, Türk Kızılayı ve AFAD tarafından karşılanıyor

Yurda dönenlerin büyük kısmının üniversite öğrencisi olduğu öğrenildi. Yanlarına, yalnızca en çok ihtiyaç duyacakları eşyaları ile evcil hayvanlarını alabilen vatandaşlardan Seçkin Ali Bakımcı, şunları aktarıyor: “Dışişleri Bakanlığı bizimle çok ilgilendi. Öğrencilere ve diğerlerine form gönderdiler, tahliye edilmek isteyenler bu formu dolduruyor. Bu şekilde bize dönüş yapıyorlar. Konsoloslukta işlemler çok hızlı yapıldı.”



“Yurdumun yakınına Rus füzesi düştü”

Bir diğer üniversite öğrencisi Erhan Yıldız, yaşadıklarını şu cümlelerle aktardı: “Ben Odessa Üniversitesi’nde okuyorum. Odessa’da yurtta kalıyorum. Kaldığım yurdun hemen yanına Rus füzesi düştü. Sonra da havalimanları ve çevreleri kapatıldı. Askerlerin Odessa Limanı’ndan şehre girdiğini duyduk. Yurtların sığınaklarına indik. O sırada Ukrayna askerleri bizi korudu, hiçbir şekilde ışığı açmadık ve hiç konuşmadık. Konsolosluğumuzda 7/24 iletişim içindeydik. Dışişleri Bakanlığımız sık sık araç göndererek oradaki Türkleri tahliye ediyor. Kiev’de arkadaşlarımız var. Şu anda tahliye edilemeyen tek şehrin Kiev olduğunu biliyoruz. Bazı arkadaşlarımız yaralandı.”



25 saatlik yolculuktan sonra İstanbul’a ulaşabiliyorlar

Ukrayna’dan deniz ve kara yoluyla tahliye edilen vatandaşlar, Edirne’deki sınır kapısında pasaport işlemlerini yaptırıp burada dinlendikten sonra aynı araçlarla İstanbul’a yola çıkıyorlar. Zorlu yolculuk 25 saati buluyor ve İstanbul’a geçiş yapıyorlar. Sonrasında rahat nefes alıyorlar. 



“5 senedir hazırlıklıydık ama yine de zor bir durum”

Ukrayna’da yaşayan ve tahliye edilen Teyfik Karadoğan, süreci şöyle anlatıyor: “Başkent Kiev şu anda en çok kan akan yer. Sürekli patlama ve siren sesi var. Evimin yakınlarına bir helikopter düştü. Günlerdir sığınaktaydık. Kiev halkı çok zor anlar yaşıyor. Yiyecek sorunu çok büyük. Yakınlarımız, kendi imkanlarıyla ülkeden kaçmaya çalışıyor. Biz de Romanya’ya sığındık. Konsolosluğumuzla irtibata geçtik. 5 senedir Ukrayna’da yaşıyorum ve orada uzun zamandır savaş söylentileri vardı ama hiç konduramadım. Psikolojik olarak kendimi hazırlamıştım ama ne kadar hazır hissedersek hissedelim neticesinde bu bir savaş. İnsanlar yaşamak istiyor. Biz de bu amaçla 5 senedir stok yapmıştık ama konsolosluğumuzla iletişime geçip tahliye edilmek istedik. Oldukça zor bir durum. Allah kimseye bir daha yaşatmasın.”

Yorumlar (0)