Ukrayna’da kaç Türk gemisi bekliyor? Karaismailoğlu açıkladı!

Ukrayna’da çatışmalar tüm hızıyla devam ederken, Ukrayna’nın Karadeniz limanlarında bulunan Türk gemileri de ülkeyi terk etmek için olumlu bir haber bekliyor. Türkiye’ye ait 22 geminin halen Ukrayna’da olduğunu vurgulayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Bu 22 geminin birçoğunun sahibi Türk. İçinde Türk bayrağı taşıyanlar da bulunuyor. O gemileri bölgeden çıkarmamız şart” ifadelerini kullandı. 

GÜNDEM 15.04.2022, 13:48
Ukrayna’da kaç Türk gemisi bekliyor? Karaismailoğlu açıkladı!

Önceki akşam özel bir otelde gerçekleştirilen iftar organizasyonuna katılan Bakan Karaismailoğlu, gazetecilerle uzun süre sohbet ederek merak edilenleri yanıtladı. ‘Ulaştırma 2053 Vizyonu’ temasıyla hazırlanan programın ülke geleceği için önemine vurgu yapan Karaismailoğlu, bölgede yaşanan problemleri iyi çözümlemek zorunda olduklarını vurguladı. Karaismailoğlu, geleceğe yönelik plan ve programları net bir şekilde şekillendirmek zorunda olduklarını da dile getirdi. 

Karaismailoğlu’ndan önemli mesajlar

Türkiye’nin bugünkü şartlarının iyi bir analizle ve pek çok başlık ele alınarak süzgeçten geçirilmesi gerektiğinin altını çizen Karaismailoğlu, gerçekleştirilecek olan analizlerle gelecek planlamasının yapılması gerektiğini dile getirdi. 

“Türkiye’de 170 milyar dolar seviyesinde bir yatırım gerçekleştirdik”

AK Parti hükümetleri döneminde Türkiye’ye kazandırılan büyük ölçekli yatırımlara ayrı bir parantez açan Karaismailoğlu, bu projelerin ülke geleceği için önemine vurgu yaparak, “Ülkelerin herhangi bir master projesi bulunmazsa, hayata geçirdiğiniz çalışmaların da hiçbir anlamı kalmaz. Bunları iyi görüp, iyi bir planlama yapıp, birbiriyle uyumlu bir seviyeye getirmek gerekir. 2002’den bu yana baktığımızda, Türkiye’de 170 milyar dolar seviyesinde bir yatırım gerçekleştirdik” ifadelerini kullandı. 

2053 yılına kadar 198 milyar dolarlık yatırım yapılacak

Hayata geçirilen bu yatırımlar ile birlikte Türkiye’nin 2053’e kadar birçok önemli ihtiyacını karşılamayı planladıklarının altını çizen Karaismailoğlu, önümüzdeki 30 yıllık süreçte 198 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirileceğini açıkladı. Karaismailoğlu, 2053 yılına kadar olan bu yeni süreçte haberleşme ve demir yolu ağına ağırlık verileceğinin de altını çizdi. 

“Ukrayna sahillerinde çıkış bekleyen toplamda 22 gemimiz bulunuyor”

Ukrayna’da devam eden çatışmalar ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Bakan Adil Karaismailoğlu, bölgede huzur ve barış ortamının bir an önce sağlanmasını arzuladıklarını dile getirdi. Azak Denizi bölgesinde yer alan ve Ayçiçek yağı taşıyan Türk gemilerinin uzun bir süre önce yeniden Türkiye’ye dönüş yaptığını hatırlatan Karaismailoğlu, “Ancak hala Ukrayna sahillerinde çıkış bekleyen toplamda 22 gemimiz bulunuyor. Bunların arasında sahibi Türk olanlar da var. Türk bayrağı taşıyan gemilerimiz de var. Ukrayna Büyükelçisi ile bu konuları konuşuyoruz. Bizim gemileri oradan çıkarmamız şart” şeklinde konuştu. 

“Şuan 90 mürettebat daha orada bulunuyor ancak bize yönelik herhangi bir tahliye isteğinde bulunmadılar”

Ukrayna’daki Türk gemilerinin son durumu ile ilgili bilgiler paylaşan Karaismailoğlu, “İlk başlarda yaklaşık olarak 200 mürettebat bulunuyordu. Bu grubun bir bölümünü oradan çıkarmayı başardık. Şuan 90 mürettebat daha orada bulunuyor ancak bize yönelik herhangi bir tahliye isteğinde bulunmadılar. Gemilerini bırakmak istemediklerini dile getirdiler. Oradaki gemilerde tahıldan demire kadar pek çok yük bulunuyor” ifadelerini kullandı. 

“Bizim gemilerimizle beraber yaklaşık olarak 100 gemi çıkış yapmak için müjdeli bir haber bekliyor”

Bölgede yer alan Türk gemilerinin bekleyişinin 1.5 ayı aştığını vurgulayan Karaismailoğlu, “Gemi sahipleri de haklı olarak endişe içindeler. Müjdeli haberi artık duymak istiyorlar. Bizler de her zaman istişare halindeyiz. İlgili birimlerimizle sık sık son durumu ele alıyoruz. Hem Rusya ile hem de Ukrayna ile bir çözüm arayışındayız. Bölgede yalnızca bizim gemilerimiz bulunmuyor. Başka devletlerin gemileri de orada mahsur kalmış durumda. Bizim gemilerimizle beraber yaklaşık olarak 100 gemi çıkış yapmak için müjdeli bir haber bekliyor” dedi. 

“Türk karasularından Ukrayna’ya ulaşmayı bekleyen yükler de var”

“Bir an önce bölgeden tahliyelerin gerçekleşmesini istiyoruz” diyerek sözlerine devam eden Karaismailoğlu, “Savaş ortamının bir an önce son bulmasını ve artış barış içinde ve çözüm odaklı adımların atılmasını bekliyoruz. Gemiler konusunda, işin bir de diğer boyutu var. Türk karasularından Ukrayna’ya ulaşmayı bekleyen yükler var. Maalesef bölgede yaşanan kargaşa bu durumları belirsizliğe sürüklüyor” şeklinde konuştu. 

“Uzun bir süredir gemimizi hazır bir şekilde bekletiyoruz”

Milli Savunma Bakanlığı tarafından bölgedeki kurtarma ve yardım çalışmalarının başarıyla sürdürüldüğünü belirten Karaismailoğlu, “Bizler de gemi desteğinde bulunduk. Uzun bir süredir gemimizi hazır bir şekilde bekletiyoruz. Yaralıların ve sivilleri için tahliye konusunda yardım talebimiz var ama henüz net bir mutabakata varılamadı Ukrayna ve Rusya arasında. Sert bir savaş yaşanıyor. Öte yandan müzakereler de devam sürüyor. Rus limanlarına baktığımızda, az da olsa bir hareketliliğin başladığını söyleyebiliriz ama Ukrayna sahillerinde bu durum şuan maalesef söz konusu değil” ifadelerini kullandı. 

“Havacılık sektörü de ciddi yara almış durumda”

Ukrayna’da yaşanan çatışmaların sadece deniz ticaretini etkilemediğini dile getiren Karaismailoğlu, “Havacılık sektörü de ciddi yara almış durumda. Bildiğiniz gibi Ukrayna hava sahası kapalı durumda. Bu sebeple Ukrayna’ya herhangi bir havacılık ulaşımı mümkün değil. Bu da tüm dünyayı büyük bir sıkıntıya sokmuş durumda” şeklinde konuştu. 

“Turizm konusunda Kültür ve Turizm Bakanlığımız tarafından çalışmalar tüm hızıyla gerçekleştiriliyor”

Bu yaz döneminde özellikle Ukrayna’dan ciddi bir turist akını beklediklerini ancak savaşın çıktığını dile getiren Karaismailoğlu, “Rusya tarafından da ciddi bir turist beklentimiz vardı. Buna rağmen şu ortamda artık hedeflendiği kadar olmasa da yine önemli ölçüde bir turist sayısına erişmek için Kültür ve Turizm Bakanlığımız tarafından çalışmalar tüm hızıyla gerçekleştiriliyor” dedi. 

“Büyük bir geminin taşıdığı yükü 5 bin kamyon ancak taşıyabiliyor”

Savaşın, bölgedeki tüm ulaşım ağlarında faaliyet gösteren personelleri endişeye sürüklediğini aktaran Karaismailoğlu, “Deniz yoluyla sevkiyatı gerçekleştirilen yüklerin kara yolu üzerinden getirilmesi mümkün değil. Büyük bir gemiyi varsayalım. Bu geminin taşıdığı yükü 5 bin kamyon ancak taşıyabiliyor. Denizlerde bu durum yaşanınca da kara yolunda birikmeler meydana gelmiş oldu. Gürcistan yetkilileri ile bu konuda sık sık istişare halindeyiz. Trafiğe hız kazandırmak için girişimlerimiz devam ediyor” şeklinde konuştu. 

Sınır kapılarında binden fazla tırın bekleyişi sürüyor

İhracat artışı sebebiyle sınır kapılarında birikmeler meydana geldiğini vurgulayan Karaismailoğlu, deniz ticaretinin sekteye uğraması sebebiyle sınır kapılarında yoğunluk yaşandığını ve bu bölgelerde binden fazla tırın bekleyişini sürdürdüğünü dile getirdi. 

“Ukrayna’daki mayın bu şekilde serbest bırakılması bize pek normal gelmiyor”

Karadeniz’de başıboş vaziyette gezen mayınlara ilişkin de görüşlerini paylaşan Karaismailoğlu, “Bu kadar kısa bir süreç içerisinde bu mayınların İstanbul önlerine ulaşması pek ihtimal dâhilinde değil. Ukrayna’daki mayın bu şekilde serbest bırakılması bize pek normal gelmiyor. Bu hususta, mayın tarama gemilerimiz sürekli olarak çalışıyorlar. Bu da tedirginlik yaratıyor tabii ki. Şuan o bölge riskli alan olarak değerlendiriliyor. Bu faktör de ticareti olumsuz etkiledi. Ukrayna’daki bu kriz ortamı sebebiyle bir karmaşa yaşanıyor. Barışın sağlanması ile inşallah bunların hepsini aşacağız” ifadelerini kullandı. 

“Fiber ve ortak altyapının hayata geçirilmesi, en önemli başlıklarımızdan biri olarak ön plana çıkıyor”

Haberleşme alanında yürütülen çalışmalar ile ilgili de önemli mesajlar veren Karaismailoğlu, “Fiber ve ortak altyapının hayata geçirilmesi, en önemli başlıklarımızdan biri olarak ön plana çıkıyor. Özellikle Türk Telekom bünyesindeki hisse dağılımının değişmesinin ardından bu biraz daha kolay bir hale dönüşmüş durumda. Hedefimiz ortak bir altyapı şirketi kurmak ve mobili bir kenara ayırıp, fiber altyapımızı elimizden geldiği kadar genişletmek” şeklinde konuştu. 

5G ile ilgili çalışmalar devam ediyor

5G üzerine de önemli projeler hedeflediklerini dile getiren Bakan Adil Karaismailoğlu, yerli ve milli olarak 5G faaliyetlerinin sürdüğünü ama dünya genelinde 5G üzerine tartışmaların hala devam ettiğini de sözlerine ekledi. 

“Şuana kadar hayata geçirdiğimiz tüm yatırımların arkasındayız”

Açıklamalarının son bölümünde yap-işlet-devret sisteminin önemine de değinen Karaismailoğlu, “Bu yöntemi değerlendirmeye devam edebiliriz. Şuana kadar hayata geçirdiğimiz tüm yatırımların arkasındayız” ifadelerini kullandı. Bu yatırımlarda fayda-maliyet-etki tespitlerini incelediklerinde, her alanda faydalı sonuçlar elde ettiklerini altını çizen Karaismailoğlu, pandemi süreci sebebiyle dünya genelinde, projelerin fizibilitelerinde tahmin edilen geri dönüşlerin gerçekleşmediğini de sözlerine ekledi. 

“Fizibilitesi uygun olarak değerlendirilen benzer projelerde yap-işlet-devret modelinden faydalanmayı sürdüreceğiz”

Yap-işlet-devret projelerinde yer alan işletmelerin geçici konumda bulunduğunu hatırlatan Karaismailoğlu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün 4 sene sonra Türkiye Cumhuriyeti devletine teslim edileceğinin de altını çizdi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Kraismailoğlu, “Yap-işlet-devret modeline devam ediyoruz. Antalya-Alanya Otoyolu ihalesi hazırlık aşamasında bulunuyor. Yaz sezonun bunun yap-işlet-devret ihalesini gerçekleştirmiş olacağız. Ankara-Kırıkkale-Delice Otoyolu projesinde de bu kapsamda ihale sürecine hazırlık aşamasındayız. Fizibilitesi uygun olarak değerlendirilen benzer projelerde yap-işlet-devret modelinden faydalanmayı sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı. 

Yorumlar (0)