Ukrayna, 4 adet “Bayraktar TB2 İHA” satın alacak 

Ukrayna, Türkiye’den satın aldıkları Bayraktar TB2 İHA filosunu genişleteceğini duyurdu. Yeni plana göre 4 adet Türk İHA’sı daha satın alınacak. 

GÜNDEM 13.09.2021, 09:34
Ukrayna, 4 adet “Bayraktar TB2 İHA” satın alacak 

Türkiye, yerli savunma sanayiinde son yıllarda deniz, hava ve kara unsurları ile uluslararası arenada kendisini kanıtlamaya devam ediyor. Özellikle gökyüzünde ülkemizin gururu haline gelen İHA ve SİHA’lar, bu alanda tekelleşmiş devletlere karşı Türkiye’yi güçlü rakip konumuna getiriyor. 

Ukrayna, Türk İHA’larına hayran kaldı 

Türkiye’nin Azerbaycan’a, Karabağ savunmasında kullanılması için gönderilen, Libya’da darbeci Hafter’e karşı kullanılan ve sınır ötesi operasyonlarda başarıları ile öne çıkan İHA’ların ne denli başarı sağladığı yabancı devletlerce biliniyor. Bunları yakından izleyen yabancı unsurlar, Türk İHA’larına sahip olmak için çeşitli anlaşmalar ile Türkiye’nin kapısını çalıyor. 

Rusya ile aralarında sorunlar oluşan Ukrayna da Türkiye’nin kapısını çalan ülkelerden biri. Uluslararası problemler sebebiyle pek çok ülkeden İHA alımı yapamayan Ukrayna, daha önceki dönemlerde 7 adet Bayraktar TB2 İHA satın almıştı. Rus saldırılarına karşı hava gücünü artırmak isteyen ülke, Türkiye’den daha fazla İHA satın alacağını duyurdu. 



“4 adet Bayraktar TB2 satın alacağız” 

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Valeriy Zalujnıy, 2021-2022 dönemi için 4 adet Bayraktar TB2 İHA daha satın almayı planladıklarını açıkladı. “Ayrıca gelecekte bu tür araçları da yerli üretim olarak envanterimize dahil etmek niyetindeyiz.” şeklinde konuşan Zalujnıy, “Bu araçları satın almamız yeterli değil. Bunları etkin şekilde kullanmayı da öğrenmemiz gerekiyor.” değerlendirmelerinde bulundu. 

Daha önce 7 adet İHA satın alınmıştı 

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, 2019 senesinde Türkiye’den 7 adet Bayraktar TB2 İHA ve 3 adet yer kontrol istasyonu satın almıştı. Bu İHA’lardan 6 tanesi kara ve hava kuvvetlerine verilirken 1 tanesi de Ukrayna Deniz Kuvvetlerine teslim edilmişti. 

Yorumlar (0)