Üçüncü toplantı sonrası altı muhalefet partisinden ‘cumhurbaşkanı adayı’ açıklaması

Altı muhalefet partisi lideri, 3’üncü defa bir araya geldi. Demokrat Parti Genel Merkezi'nde gerçekleştirilen toplantıdan sonra yapılan açıklamada, "TBMM'ye tekrar itibar kazandıracak 'Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem' ile ilgili kararlığımızı bir defa daha teyit ediyoruz" sözlerine yer verildi. Cumhurbaşkanı adaylığı ile ilgili ise "Liyakat sahibi ve siyasi ahlak esaslarını benimseyen bir aday belirleyeceğiz." açıklaması geldi.

GÜNDEM 25.04.2022, 09:25 25.04.2022, 09:27
Üçüncü toplantı sonrası altı muhalefet partisinden ‘cumhurbaşkanı adayı’ açıklaması

CHP, İYİ Parti, DEVA Partisi, Saadet Partisi ve Gelecek Partisinin liderleri, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal'ın ev sahipliğinde bir araya geldi.

Altılı masa 3. kez toplandı

Uysal, DP Genel Merkezi'nde düzenlenen toplantıya makam araçlarıyla gelen İYİ Parti lideri Meral Akşener, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu, Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu ve DEVA Partisi lideri Ali Babacan’ı dışarıda karşıladı.

İftardan sonra genel başkanlar toplantıya geçti. Toplantıdan sonra gelen ortak açıklamada, "Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 23 Nisan 1920'de açılışını yaptığı, milli egemenliğimizin kaynağı Gazi Meclis'imizin, 102. yıl dönümünden 1 gün sonra toplanan 6 siyasi partinin genel başkanları olarak, TBMM'ye tekrar itibar kazandıracak 'güçlendirilmiş parlamenter sistem' ile ilgili kararlılığımızı bir defa daha teyit ediyoruz" sözlerine yer verildi.

Güçlendirilmiş parlamenter sistem vurgusu!

İktidarın seçim yasasıyla birlikte yapmak istediği "siyaset mühendisliğine" karşı iş birliğini geliştirerek sürdürme konusundaki çalışmaların yeniden irdelendiği aktarılan açıklamada, yoksullaşmayı daha da derinleştiren hayat pahalılığı ve ekonomik yıkımdan çıkış yolları ile ilgili görüş alışverişinde bulunulduğu aktarıldı.

"Güçlendirilmiş parlamenter sisteme" geçiş döneminin yasal ve anayasal çerçevesi, iş birliği ve seçim güvenliğinin temel hedef ve ilkeleri konularında oluşturmaya karar verilen faaliyet gruplarının, çalışma yöntemleri ve görev alanlarının değerlendirmeye alındığı kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Bu kapsamda, yasal ve anayasal mevzuatla ilgili siyasi ahlak yasası, çalışma grubu, Ekonomik ve Sosyal Konseye işlerlik kazandırılmasına ilişkin düzenlemeler, Merkez Bankası bağımsızlığının temin edilmesi, uzun vadeli planlama ve stratejiden sorumlu bir kurumsal yapının kurulması ile ilgili yasal hazırlık yapılması konularında görevlendirilmiştir. Cumhurbaşkanı adaylığı ile ilgili liderler olarak, pek çok defa vurguladığımız üzere özgürlükçü, uzlaşmacı, milletimizin tamamını kucaklayan, demokratik değerleri içselleştirmiş, liyakat sahibi ve siyasi ahlak esaslarını benimseyen bir aday belirleyeceğiz.

Öte yandan bugün ABD Başkanı Biden'ın, tarihi hakikatleri siyasi istismar aracı haline getiren açıklamasını kınıyor, geçen yıl 'soykırım' sözlerinin ABD Başkanı tarafından ilk defa kullanılmasına, mevcut kaygılarla sessiz kalan iktidarın, bu vebalin ortak sorumluluğunu taşıdığını belirtiyoruz."

“Siyaset için önemli bir gün”

Toplantıdan sonra basın mensuplarına açıklamalar yapan Demokrat Parti Genel Başkanı Uysal, "Uzun bir toplantının ardından söz konusu açıklama elinize ulaştı. Öncelikle sizlere teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Uzun bir bekleyiş oldu belki ama siyasetimiz için de kritik ve önemli bir gün olduğu düşüncesindeyim." sözlerini kullandı.

Yorumlar (0)