Üç bakandan "Elazığ depremi" açıklaması!

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Elazığ'da meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depreme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Bakanlar tarafından yapılan açıklamaya göre, Elazığ'da 18, Malatya'da 4 kişi hayatını kaybetti. 128 kişinin serviste takibi yapılıyor. Bunlarda 34'ünün tedavisi yoğun bakım şartlarında devam ediyor. Bölgede 317 ambulansla hizmet ediliyor. Merkezde 4, Maden ilçesine bağlı Gezin köyünde 1 olmak üzere 5 bina yıkılmış durumda.

GÜNDEM 25.01.2020, 11:41 25.01.2020, 14:16
Üç bakandan "Elazığ depremi" açıklaması!

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Elazığ'ın Sivrice ilçesinde dün akşam meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depreme ilişkin basın toplantısı düzenledi. 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, deprem olur olmaz Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında aharekete geçildiğini belirterek, "Hem kamuoyumuzu doğru bilgilendirmek hem bazen çıkan bilgi kirliliklerinin önüne geçebilmek için gerek bizler, gerek Cumhurbaşkanlığımız, AFAD ve İçişleri Bakanlığı ve gittiğimiz yerlerde yaptığımız açıklamalarla kamuoyumuza sürekli olarak bilgi vermeye çalışıyoruz. Depremin olduğu andan itibaren bu bilgi akışını hiç kesmemeye özen gösterdik." dedi. 

Depremin bilançosuna ilişkin bilgi veren Soylu, "Malatya Doğanyol’da 4 vatandaşımız deprem nedeniyle hayatını kaybetti. Ve Elazığ’da da 18 vatandaşımız deprem nedeniyle hayatını kaybetti. Kendilerine Allah’tan rahmet diliyorum." ifadelerini kullandı. 

"398 artçı deprem oldu"

Soylu, depremin ardından birçok artçı sarsıntının meydana geldiğini kaydederek, "Birlikte yaşadığımız bir artçı daha oldu; 4.4 o da. 398 artçı deprem oldu, birisi de 5.4." diye konuştu.

"39 kişi göçük altından çıkarıldı"

Depremin ardından 39 kişinin göçük altından sağ olarak çıkarıldığını aktaran Soylu, "Doğanyol’da biliyorsunuz enkaz vardı ve orada sağ kurtardıklarımızın yanı sıra üç vatandaşımızı da maalesef canlı olarak alamadık, kaybettik. Ama Doğanyol’da göçük altında kimse kalmadı. Burada Elazığ’da depremin ana üssü olan Sivrice; orada iki vefatımız vardı. Ama göçük altında kalan kimse yok idi, oradaki durum kendisini muhafaza etmektedir. Burada ise bizim değerlendirmemiz 22 vatandaşımızın göçük altında kaldığı idi, akşam verdiğimiz rakam 30’du. Göçük altında bir rakam vermekten kaçınırız özellikle böyle afetlerde." açıklamasını yaptı. 

"6 aşevi, 7 mobil mutfak görevini yerine getirdi"

Soylu, "Biz olay yerindeyken de yaklaşık 5 kişilik ses geldiği konusunda arkadaşlarımızın yaptığı çalışmalardan elde ettiği sonuçlar var." dedi. 

Enerji, iletişim, ulaşım, doğalgaz ve altyapı hususunda hiçbir problem yaşanmadığını kaydeden Soylu, "Akşam özellikle Elazığ’da 6 aşevi 20 bin kişiyi aşkın Elazığlı hemşerimize sürekli yemek çıkardı. 7 mobil mutfak görevini yerine getirdi." şeklinde konuştu.

"12 bin 500 kişi farklı yerlede misafir edildi"

Soylu, paniğe kapılan vatandaşların spor salonlarına, okullara, kütüphanelere ve özellikle kamu misafirhanelerine çağrıldığını bildirerek, "Yaklaşık 12 bin 500 kişi buralarda misafir ettik." ifadesini kullandı. 

Adıyaman’da bulunan bir cezaevinin hasar gördüğünü aktaran Soylu, "Adalet Bakanlığımız ile yapılan koordinasyon çerçevesinde Adıyaman Cezaevi’nin boşaltılmasının doğru olabileceği yönünde karar alındı." dedi. 

"2 bin 418 arama kurtarmacı geldi"

Bölgeye arama kurtarmacı olarak 2 bin 418 personelin geldiğini kaydeden Soylu, "En ufak bir ses belki enkazın altındaki bir insanımızın hayatını kurtarabilecektir. Bunu bir kez daha ifade etmek isterim. Enkazlar kolay enkazlar değildir, zor enkazlardır. Ama arama kurtarma birimlerimizin, teknik birimlerimizin desteğiyle birlikte iyi bir süreç yürütüldüğü kanaatindeyim. Allah yardımcımız olsun." diye ekledi.

"22 vatandaşımızı maalesef kaybettik"

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile bölgeye intikal ettiklerinde incelemelerde bulunduklarını ifade ederek, "O arada hastaneleri ziyaret ettik ve bilgi aldık. Bu süreçte toplam 22 vatandaşımızı maalesef kaybettik." dedi.

Sağlık kuruluşlarına kaygı ve panik nedenleri dâhil olmak üzere toplam 1031 kişinin başvurduğunu belirterek, "Çalışan personelimiz yoğun bir gayret içinde hizmet etmiş oldular. 1031 müracaat içinde, 382 vatandaşımız yaralıydı." açıklamasını yaptı. 

"34 kişi yoğun bakımda"

Serviste hala takibi yapılan 128 hastanın bulunduğunu aktaran Koca, "34'ünün tedavisi yoğun bakım şartlarında devam ediyor. 34 vatandaşımızın içinde durumu kritik olan herhangi bir vatandaşımız olmadığını söyleyebilirim. Yoğun bakımda tedavileri devam eden hastalarımızın durumu kritik olan herhangi bir hastamızın olmadığını söyleyebilirim. Gece boyunca müdahale edilen, ameliyat edilen ayrıca 8 hastamız oldu." diye konuştu. 

"317 ambulans, 1572 bölgeye personel ulaştı"

Koca, toplam 317 ambulansla hizmet edildiğine dikkat çekerek, "Bu arada 122 UMKE aracımız var. Toplam ilave personel sayımız 1572’ye ulaştı. Bunun dışında tedbirli olmak anlamında ayrıca 4 tane donanımlı sahra hastanesi kuruluma hazır halde bulundurmuş olduk." ifadelerini kullandı.

"Ambulans helikopterler hazırda bekliyor"

Hem ambulans helikopterler hem de uçak helikopterlerinin hazırda beklediğini kaydeden Koca, "Bu anlamda sorun yaşamayacağımızı söylemek istiyorum. Ayrıca yakınlarının nerede tedavi edildiğini bilmelerine yönelik duyurumuz olmuştu; 184 SABİM hattımıza yoğun müracaatlar oldu. Ben bu noktada yüce gönüllü milletimize teşekkür ediyorum." dedi. 

"Tüm personel hizmete devam ediyor"

Koca, bölgede sağlık personeli, kurtarma ekipleri, UMKO ve başta hekimler olmak üzere tüm personelin hizmete devam ettiğine dikkat çekerek, "En son kurtarılan iki vatandaşımız olmuştu. O vatandaşlarımızın da genel durumlarının iyi olduğunu, sorun görünmediğini; ayrıca Nazmi adlı hastamızın da genel durumunun iyi olduğunu söyleyebilirim. Ben hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum." şeklinde konuştu. 

"Kilis’ten Samsun’a kadar büyük bir alan içerisinde hissedildi"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, dün akşam Elazığ'da meydana gelen deprem haberiyle tüm ülkenin sarsıldığını vurgulayarak, "Kandilli ve AFAD’ın verilerine göre 6.8 şiddetindeki deprem Kilis’ten Samsun’a kadar büyük bir alan içerisinde hissedildi. Az önce bizim de yaşadığımız devamında birçok artçı depremler meydana geldi. Biz de Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla olay yerine gelmek ve valilerimizle, belediye başkanlarımızla birlikte hazır bulunduk." açıklamasını yaptı. 

"5 bina yıkılmış durumda"

Bakanlığa bağlı 184 ekiple birlikte hasar tespit çalışmalarının yürütüldüğünü aktaran Kurum, "Elazığ merkezde 4, Maden ilçesine bağlı Gezin köyünde 1 olmak üzere Elazığımızda 5 binanın yıkık olduğu; ağır ve hafif hasarlı pek çok yapı olduğu ve ekiplerimizin tespitlerini sürdürdüğünü söyleyebiliriz. Kanalizasyon, atık su ve içme su ile alakalı an itibariyle bölgemizde şehrimizde bir altyapı problemi bulunmamaktadır." dedi.

"Ağır hasarlı binaların yıkım işlemlerine başlanacak"

Kurum, Mustafa Paşa Mahallesi'nde iki enkaz çalışmasının sürdüğünü belirterek, "Hemen yanındaki tehlike arz eden binalarımız mevcuttur. Ve binalarda an itibariyle takip edilmektedir. Enkazların yanındaki binalara ilişkin de o binalarda da ağır ve hafif hasarlı binaların olduğu ve bunların da tespitlerinin hızlı bir şekilde yapılacağı, tespit neticesinde de binaların boşaltılarak; ağır hasarlı olması durumunda yıkım işlemlerine başlanarak vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği teminat altına alınacaktır." diye ekledi. 

Yorumlar (0)