Uber Türkiye’nin ABD’li yetkilisi için 2 seneye kadar hapis cezası isteniyor

Türkiye’de haksız rekabet oluşturduğu gerekçesiyle faaliyetlerinin durdurulmasına karar verilen Uber Türkiye’nin ABD’li yetkilisi hakkında 2 seneye kadar hapis cezası istemiyle iddianame düzenlendi. 

GÜNDEM 05.10.2021, 13:45
Uber Türkiye’nin ABD’li yetkilisi için 2 seneye kadar hapis cezası isteniyor

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Fikri ve Sınai Haklar Soruşturma Bürosu tarafından hazırlanan iddianamede, Yeni Nesil Taksiciler Taşıma ve İşletme Kooperatifi “müşteki” ve Uber Türkiye yetkilileri de “şüpheli” sıfatıyla yer aldı.  

ABD vatandaşı Uber Türkiye yetkilisi Francois Pascal Chadwick’in şüpheli olarak gösterildiği iddianamede Uber Türkiye’nin 2918 sayısı Karayolları Trafik Kanunu, Ticari Taksi ve Taksi Dolmuş Yönergesi’nin ilgili maddelerinde belirtilen şartlara aykırı hareket ettiği ve mobil cihaz uygulaması üzerinden tarifeli yolcu taşımacılığı yaptığı ve buna aracılık ettiği iddiasına ilişkin şikayetler üzerine soruşturma başlatıldığı belirtildi. 

İddianamede yer alan şikayet dilekçesinde Uber Turkey Yazılım ve Teknoloji Şirketi ile Uber Turkey Yazılım ve Teknoloji Hizmetleri Zorlu Şubesi’nin İstanbul’da “Uber XL” adı altında hizmet verdiği araçlar ile tarifeli yolcu taşımacılığı yaptığı ve bunun da haksız rekabet suçunu oluşturduğuna yer verildi. Soruşturmada, Uber Turkey Yazılım ve Teknoloji Hizmetleri Zorlu Şubesi’nin müdürü ve yetkilisi olarak görev yapan Barış İ. isimli kişi de suçlu bulundu. 

Uber yetkilisi, suçlamaları kabul etmedi 

İddianamede, Uber Turkey Yazılım ve Teknoloji Şirketi’nin suç tarihi itibarıyla yetkili kişinin ABD’de yaşayan ve Türkiye’ye hiç gelmeyen Francois Pascal Chadwick isimli şüpheli olduğu ve şahsın şikayetle ilgili savunmasının yazılı olarak ABD’deki bir noter aracılığıyla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildiği belirtildi. Şüpheli şahsın savunmasında “haksız rekabet” kapsamında herhangi bir eyleminin olmadığını ifade ettiği ve tüm suçlamaları reddettiği öğrenildi. 



“Haksız rekabet suçu mevcut” 

Soruşturma kapsamında 12 Mar 2020 tarihinde bilirkişi raporunun hazırlandığı belirtildi ve raporda ise Uber Türkiye’nin yasal olarak aldığı D2 Yetki Belgesi’ni kapsamı ve amacı dışında tarifeli yolcu taşımacılığında kullanarak haksız rekabet suçunu işlediği görüşüne yer verildi. İddianamede, daha önce İstanbul 10. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin haksız rekabet oluştuğu gerekçesi ile Uber faaliyetlerinin durdurulması yönünde karar verdiğine de değinildi.  

Şüpheli Francos Pascal Chadwick’in sorumlusu ve yetkilisi olduğu şirketin İstanbul’da “Uber” adı verilen araçlarla yapılan tüm taksicilik tarifeli yolcu taşımacılığının haksız rekabet suçu kapsamında kaldığı yazılan iddianamede, şüpheli şahsın yurt dışında olması sebebiyle Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 253/6. Maddesi gereğince uzlaştırma yoluna gidilemediği sebebiyle böyle bir iddianamenin hazırlandığı kaydedildi. 

2 seneye kadar hapis istemiyle yargılanacak 

İddianamede, soruşturma kapsamında ele geçirilen deliller kapsamında şüpheli Chadwick’in “haksız rekabet” suçunu işlediğine kanaat getirildiği ve bu sebeple şüpheli kişinin Türk Ticaret Kanunu’nun 61/1. Maddesi kapsamında 2 seneye kadar hapsinin istendiği belirtildi. 

Ne olmuştu? 

İstanbul 10. Asliye Ticaret Mahkemesi, 16 Ekim 2019 tarihindeki duruşması Uber hizmetlerinin haksız rekabet suçu oluşturduğu gerekçesiyle durdurulmasına, Uber hizmetinin sunulduğu mobil uygulamaların ve internet sitesinin erişiminin engellenmesine karar vermişti.  

Yorumlar (0)