Twitter'dan siyasî reklam yasağı

Dünya çapında Arap Baharı vb. siyasî olayların dahi müsebbibi olarak görülen hatta politik katılımı arttırdığı düşünülen sosyal medya platformuTwitter’dan siyasi reklamları kaldırma kararı.

GÜNDEM 31.10.2019, 09:21
Twitter'dan siyasî reklam yasağı

Twitter’ın en üst yöneticisi Jack Dorsey’in yaptığı açıklama dünya genelinde siyasi reklamları kaldırılacağına işaret ediyor.
Sosyal medya sitesinin kurucusu gönderisinde "Siyasi mesajların muhatabına satın alınarak değil, hak ederek ulaşması gerektiğine inanıyoruz"açıklamasına yer vererek şok eden kararın sebeplerini şöyle açıkladı:

"Internet reklamları son derece güçlü ve reklam verenler için çok etkili bir yol olmasına rağmen, bu güç milyonlarca kişinin hayatını etkileyebilecek oy verme sürecini etkileyebileceği için risk teşkil ediyor. Internet üzerinden siyasi reklamlar medeni tartışma zeminine yeni zorluklar sunuyor. Makine öğrenmesi tabanlı mesajlaşmalar, mikro hedefleme, kontrolsüz yanıltıcı bilgiler ve derin uydurmalar. Hepsi şaşırtıcı hızla büyüyor ve sofistike hale geliyor.

Bu zorluklar sadece siyasi reklamları değil tüm internet iletişimini etkileyecek. En doğrusu paranın getirdiği yük ve karmaşayı denklemden çıkararak gücümüzü temel problemlere odaklamak olacak. İkisini birden çözmeye çalışmak ikisini de yeterince iyi çözememek anlamına gelecekti ve güvenilirliğimize zarar verecekti."

Dorsey’nin açıklamasına göre şu an platform kullanıcıları siyasi mesajları bir hesabı ya da yeniden paylaşımı takip etmeye karar verdiklerinde o hesabın paylaşımlarını görebiliyor. AncakDorsey’e göre hesaptan reklam amaçlı ödeme yapıldığında bu karar ortadan kalkıyor ve mesaj en uygun hale getirilerek amaçlanan hedef kitlelere ulaştırılıyor. Twitter yöneticisi bu karar verme mekanizmasına parayla müdahale etme haklarının olmadığını ifade etti.

Karar bir anda değil ancak kademeli olarak uygulamaya girecek ve 2019 Kasım ayı sonunda tamamen uygulanır olacak.

Karara yönelik yapılması planlanan değişikliklerin siyasî reklamlar sebepli eleştirilen Facebook başta olmak üzere başka sosyal medya platformlarında değişikliğe sebep olup olmayacağı da merak konusu.

Yorumlar (0)