Türkiye’ye F-16 verilecek mi? ABD’de kritik oylama!

F-35 programından çıkarıldıktan sonra maddi mağduriyetine karşılık ABD’den F-16 savaş uçaklarını isteyen Türkiye’nin bu talebi ABD Kongresi’nde yakın bir tarihte oylanacak. Türkiye’nin bu isteği bir kez daha reddedilirse, S-400’lerde olduğu gibi bir kez daha Rus pazarına yönelim olabilir.

GÜNDEM 12.04.2022, 09:57
Türkiye’ye F-16 verilecek mi? ABD’de kritik oylama!

Türkiye’nin Amerika Birleşik Devletleri’nden talep ettiği F-16 savaş uçakları konusunda belirleyici olan karar ABD Kongresi’nde verilecek. Geçtiğimiz süreçte F-35 programında çıkarılarak ciddi bir mağduriyet yaşayan Türkiye, bu kapsamdaki zararlarına karşılık olarak ABD’den F-16 talep etmiş ve Biden yönetiminden de olumlu sinyaller alınmıştı. 

Türkiye, yerli ve milli savaş uçağı için beklemede

Türkiye’nin hâlihazırda yerli ve milli savaş uçağı çalışmaları da hız kesmeden devam ediyor. Önümüzdeki sene görücüye çıkması beklenen muharip uçağının 8 sene sonra aktif şekilde çalışmalarına başlaması hedefleniyor. 8 yıllık bu süreci F-16’larla değerlendirmek isteyen Türkiye, ABD’den gelecek olumsuz bir haber durumunda gözünü bir kez daha Rusya’ya çevirebilir. 

Patriot verilmeyince, Türkiye S-400 almak zorunda kalmıştı

ABD’den defalarca kez ‘patriot’ adı verilen hava savunma sistemleri istenmesine rağmen bu konuda tüm talepler reddedilmiş, bunun üzerine Türkiye, Rusya’dan S-400 almaya karar vermişti. Türkiye’nin S-400 alımı NATO üyeleri arasında hoşnutsuzluk yaratmış ve siyasi gündemde uzun süre yer edinmişti. 

İngiliz ve Fransız pazarları da gündeme gelebilir

Buna benzer bir durumun F-16 sürecinde de yaşanabileceğini vurgulayan askeri uzmanlar, ABD Kongresi’nden olumlu bir geri dönüş sağlanmaması halinde Türkiye’nin Rus savaş uçağı SU-57’ye yönelebileceğini, diğer bir alternatif olarak da İngiliz ve Fransız üretimlerini gündemine alabileceğini dile getirdiler. 

Uçakların modernizasyonu için kit de talep ediliyor

Konuyla ilgili yapılan araştırmalara göre, Türkiye, ABD’den toplamda 40 adet F-16 blok 70 model savaş uçağı talebinde bulunuyor. Buna ek olarak bünyesinde bulunan uçaklarının modernizasyonunun sağlanması amacıyla da kit isteniyor. Yerli ve milli savaş uçağı faaliyete geçene kadar alternatif arayışında olan Türkiye’nin bu süreci F-16 savaş uçakları ile değerlendirmek istediği öngörülüyor. 

Talepler kabul edilirse, Türkiye’nin F-16 sayısı 120’ye çıkacak

Bu isteklere ABD Kongresi’nden onay çıkması halinde Türkiye’nin elinde bulunan mevcut F-16 sayısı 120 adede çıkmış olacak. Buna ek olarak NATO’ya da uyumlu olan bu savaş uçakları, S-400’lerde olduğu gibi yeni bir tartışmaya da imkân vermeyecek. ABD kanadına bunun önemini defalarca kez belirten Türk diplomatlar, bu konuda gerekli adımın bir an önce atılması gerektiğini vurguluyor. 

ABD onay vermezse, bir kez daha Rus pazarına gözler çevrilebilir

ABD Kongresi’nden F-16’larla ilgili olası bir olumsuz kararın çıkması halinde ise Türkiye, diğer seçeneklerine yönelmek durumunda kalacak. Bu çerçevede gündeme gelecek olan ilk ülke Rusya olarak tahmin ediliyor. F-16 alımı konusunda Türkiye istediklerini elde edemezse, Rusya’dan SU-57 savaş uçağı talebinde bulunabilir. Türkiye’nin alternatif seçenekleri arasından Fransız eve İngiliz pazarları da bulunuyor. 

Yorumlar (0)