Türkiye’nin yerli ve milli ilk füze motoru dünya rekoru kırdı 

Türk mühendisler tarafından yerli ve milli olarak üretilen “Türkiye’nin ilk orta menzilli füze motoru” olan TEI-TJ300, dünya rekoru kırdı. 

GÜNDEM 16.04.2021, 13:47 17.04.2021, 16:52
Türkiye’nin yerli ve milli ilk füze motoru dünya rekoru kırdı 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından duyurusu yapılan habere göre TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığının yürüttüğü proje kapsamında geliştirilen “turbojet motor” dünya rekoru kırdı. 

Yerli ve milli imkanlarla geliştirilen 240 milimetre çaplı motor, 1342 Newton itme kuvvetine ulaşarak dünya rekoru kırdı. Orta menzilli füzeler içinde, kendi kulvarında rekor kıran bu motor, Türkiye’nin yerli ve milli imkanları ile tasarladığı ilk turbojet motor olarak biliniyor.

Büyük markaların iş birliğiyle hazırlandı

TÜBİTAK, Roketsan ve TUSAŞ’ın iş birliğinde imzalanan 2017 tarihli anlaşma ile yapımına başlanan TEI-TJ300 turbojet motoru, hedeflerin gerçekleştirilmesinde atılan en önemli adımlardan biri. 

Türk mühendisler tarafından tasarlanan ve bu motorun ilk prototipi, Haziran 2020 döneminde Bakan Varank’ın katılımıyla çalıştırılmıştı. O dönemden beri geliştirilme halinde olan turbojetin rekor kırdığı paylaşımı ise bugün, Varank başta olmak üzere projeyi yürüten ekiptekilerden geldi. 



Yorumlar (0)