Türkiye’nin gücüne güç katacak: Drone avcısı “Fedai” ilk kez görüntülendi

Savunma sanayide Türkiye’nin gücüne güç katacak drone avcısı “Fedai” ilk kez görüntülendi.

GÜNDEM 10.10.2021, 14:46 10.10.2021, 15:31
Türkiye’nin gücüne güç katacak: Drone avcısı “Fedai” ilk kez görüntülendi

Türk savunma sanayisi firmalarının bünyesinde barındırdığı yeteneklerle geliştirilen Fedai Mühimmat Sistemi, ilk defa görüntülendi.

Saldırı maksatlı İHA ve drone’ları etkisizleştirecek Fedai, ilk uçuşunu yakın zamanda yapacak. Bu ay içerisinde de gerçek dronlara karşı ilk gösteriminin yapılması amaçlanıyor.

Transvaro İcra Kurulu Üyesi Güray Ali Canlı, yapmış olduğu açıklamada Fedai’nin kamikaze İHA/drone saldırılarını durdurmak maksadıyla geliştirilmiş olan koruma sistemi olduğunu fakat ihtiyaç doğrultusunda ilerleyen zamanlarda aracının kendisinin de saldırı maksadıyla kullanılabileceğini kaydetti.

Sürü uçuşlarda drone'ları durdurmak çok zorlaştı

Buna benzer İHA sistemlerinin son senelerde hızlıca geliştiğini söyleyen Canlı, sürü olarak ve otonom drone’ları durdurmanın çok zorlaştığına dikkati çekti.

Suudi Arabistan’ın petrol rafinerilerine bunun gibi araçlarla geçtiğimiz sene yapılmış olan saldırıların dünyayı bir petrol krizine götürecek boyuta geldiğini paylaşan Canlı, şu ifadeleri kullandı:

“Küçücük İnsansı Hava Araçları’nın günümüzde dev etkileri olabiliyor. Bunları düşürmek maksadıyla birçok yöntem geliştirildi ancak bunların arasında en iyi duranı havada duran İnsansız Hava Aracı atmak. Konuya ilişkin birçok çalışma başladı dünyadan. Amerika Birleşik Devletleri’nden Avrupa’ya kadar. Bu çalışmaları yaptık. Bu çalışmaların en önemli kısmı ürünleri satın almıyorsunuz, kullanamıyorsunuz, ihracat iznine bağlı, tasarımda alınan patentlerden dolayı çok büyük teknoloji transfer bedelleri gündem oluyor. Bunun da ötesinde bu bedelleri ödeseniz dahi ambargolar ve kısıtlamalar söz konusu oluyor. Bunun üzerine bizlerde kendi çözümümüzü ürettik. Bunu dünyada halihazırda var olan 5-6 çözüm arasından en etkili çözüm olarak görüyoruz. Fedai’nin izleyici takip ve kanat mekanizma yapısı kalan bütün ürünlerden farklı ve bizler de bunlara patente döküp 2 patent başvurusu gerçekleştirdik, bu şekilde yola çıktık.” dedi.

"DROKA adı verildi"

Canlı, İnsansız Hava Aracı’nın kullanılmasıyla havaalanlarına, askeri tesislere, kritik devlet dairelerine, hangarlara, petrol rafinerilerine, hangarlara, limanlara saldırılar yapıldığını söyleyerek, bunları önlemek maksadıyla geliştirilen; Fedai, termal kamera, radar ve kontrol biriminden oluşan drone önleme sistemine DROKA adının verildiğinden bahsetti. Fedai, bu ismin “drone killer”dan yola çıkarak verildiğini ifade etti.

Açıklamalarının devamında Canlı, Fedai’nin eğer radar 10-12 km uzaktan bir uçan yabancı cisim belirlerse elektro optik süitin, gece, gündüz, sisli hava fark etmeksizin oraya dönüp cismin analizini yaptığını ve bir tehdit olup olmadığına karar verildiğini söyleyerek, gelen cismin, yön, koordinat ve hız bilgilerinin oto pilota yüklenmesi sonrasında Fedai’nin tüpten otomatik olarak ayrılıp hedefe yöneldiğini ifade etti.

Canlı, Fedai’nin tehdide yaklaştığında kendi optik arama sistemi yardımıyla hedefin üstünde, sürü olarak ise içinde patladığını kaydederek, “Oldukça geniş bir yarıçap içinde etkili, yani vurması gerekli değil. Çok etkili bir harp başlığı bulunuyor, tehditlerin hepsini düşürüyor. Eğer görev iptal edilirse meskun mahalin üzerindeyse havada patlatılıyor, şayet değilse paraşüt açarak aşağı indiriliyor ve yeniden kullanıma hazırlanıyor.” dedi.

“Vidasına kadar Türk firmaları üretiyor”

Fedai’nin geliştirilmesi sürecinde gelinmiş olan aşamaya dair bilgiler paylaşan Canlı sözlerini şöyle sürdürdü:

“Fedai’nin modellemeleri, kalıpları, optik aracısı, hesaplamaları, LİDAR’ı bitti, fırlatma tüpü yapılıyor. Başta fırlatma tüpünden atacağız. Garanti Kompozit firmamızca yapılıyor. Karbon kalıpları bitti. Harp başlığı Troy Teknoloji Savunma tarafından yapıldı. Paraşüt indirme mekanizması ve oto pilotu bitti. Komuta kontrol mekanizması HAVELSAN tarafından son kademeye getirildi. Bu ayın sonunda silahlı kuvvetler artık Savunma Sanayi Başkanlığı mensuplarına gösterebileceğimiz şekilde olacak. Birkaç deneme gerçekleştirdik. Kalıpları yapıldığından peş peşe atabiliyoruz artık. Ay sonunda gerçek bir drone düşürmek şeklinde olacak gösterimi ilgilerin görüşlerine ve dikkatine sunmayı amaçlıyoruz.”

Öncelikli amaçlarının İnsansız Hava Aracı ve silahlı drone’ları düşürmek olduğunu fakat ihtiyaç olduğunda harp başlığının değiştirilip Fedai’nin anti-tank, anti-personel bir savunma sistemi veya kendisinin saldırı yapabilen bir araç olarak kullanabileceğini ifade etti.

Canlı, Fedai’nin tamamıyla Türk mühendisleri tarafından geliştirildiğinin altını çizerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Gayet iyi biliyoruz ki Fedai uçup ilk saldırı İnsansız Hava Aracı’nı düşürdükten sonra dışarıdan alınan parçalar olacaksa bunların hepsine ambargo uygulayacak. Bundan dolayı her şeyi burada yapmaya çabaladık. Çok önemli katkılar oldu. Aşağı yukarı diğer ürünlere göre yanı büyüklükteki harp başlığıyla 2-2.5 kat etki sağlıyoruz.”

Harp başlığında bulunan 10 bin parçacıkla tehdidi yok edecek

Troy Teknoloji Savunma Müdürü Sait Ersoy Bereketlioğlu’ysa Fedai’nin harp başlığına dair bilgiler paylaştı.

Fedai’nin harp başlığında buna göre yaklaşık 10 bin parçacık bulunuyor. 1 kg termobarik etkili PBX patlayıcının kullanıldığı harp başlığının toplamdaki ağırlığıysa 2,5 kilograma ulaşıyor.

Fedai’nin etkili menzil yarı çapı 25 metre olarak düşünülürken, bu durum sahada test edildi. Kullanılmış olan patlayıcı termobarik ve anti-materyal etkinlik sağlıyor. Bundan dolayı hedef Fedai’den çıkan parçacıklardan kurtulsa dahi basınç etkisiyle etkisizleştirilecek. Fedai’de kullanılmış olan patlayıcı da proje için yerli ve milli olarak geliştirildi ve üretildi.

Yorumlar (0)