Türkiye’den uzaya giden ilk kişi bir bilim insanı olacak

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı olan Serdar Hüseyin Yıldırım, Türkiye’nin uzay macerasına yönelik önemli açıklamalar yaptı. Ve astronot adayının önümüzdeki sene seçileceğini ifade ederek, ülkemizden uzaya gidecek ilk kişinin bir bilim insanı olacağını söyledi.

GÜNDEM 05.11.2021, 14:01
Türkiye’den uzaya giden ilk kişi bir bilim insanı olacak

Uzay çalışmalarına devam eden Türkiye’nin uzaya göndereceği ilk kişi ile ilgili detaylar gittikçe netleşiyor. Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım yaptığı açıklamada astronot adayının 2022 yılında belli olacağını ifade etti.

Stratejik Düşünce Enstitüsü’nde konuşan ve her detayı merakla izlenen ‘Milli Uzay Programı’ ile ilgili değerlendirmeler yapan Yıldırım, uzay çalışmalarında en önemli eksiğin iş gücü olduğundan bahsetti ve bunun için üniversitelerde çalışmalar başlattıklarını belirtti.

“Pakistan ile çalışabiliriz”

Amerika’da uzay alanında 270 bin kişi çalışırken Türkiye’de bu sayının sadece bin civarında olduğunu aktararak ‘Uzay Limanı’ projesine de dikkat çekti.

Yıldırım, uzay limanının dünyadaki karşılığının havalimanları olduğunu söyleyerek Türkiye’nin coğrafi olarak uygun olmaması nedeniyle bu projeyi birlikte gerçekleştirme konusunda çok istekli olan Pakistan ile önemli çalışmalara imza atıldığını ifade etti.

“Uzay hukukuna ihtiyaç olabilir”

TÜRKSAT 5B uydusunun 2021 sonunda fırlatılacağını belirten Yıldırım, şu değerlendirmeleri yaptı: “Uzayda çeşitli görevler yürüten birçok uydu var. Yakın bir gelecekte yörüngede on binlerce uydu olacak ve her şeyi gözleyebilecek. Orası uluslararası bir misyon. Uzay istasyonunun da ömrü tükendi. Onu iptal etmek ya da bir uzay oteline dönüştürerek 7 ayrı istasyonun kurulması da gündemimizde. Uzaydaki uyduların trafiği de yakın bir gelecekte sorun yaratabilir. Bunun için uzay hukukunda işlemesi gerekebilir. NATO yakın zamanda artık uzayı da harekat alanı olarak deklare etti. Gelecek yıllar için şu an bazı çalışmaların temeli atıldı. Orada oluşabilecek her sorun için uzay hukukun da var olması çok önemli.”

“2022’de iki kişiyi seçeceğiz”

Uluslararası iş birliği ile astronot misyonunu gerçekleştirmeyi umduklarını kaydeden Yıldırım, Amerika’dan Elon Musk’un sahibi olduğu SpaceX veya şartlara göre Rusya’dan Soyuz ile çalışmak için pazarlıklarının devam ettiğini söyledi. Çalışmaları bu sene içinde sonuçlandırmak istediklerini belirten Yıldırım son olarak şunları kaydetti: “Astronot eğitimleri 7 ay kadar sürüyor. Anlaşma yaptığımız şirket bize kriterler sunacak biz de ona göre seçimimizi gerçekleştireceğiz. Hastalık durumu oluşma ihtimalinden dolayı 2 astronot seçeceğiz. Eğitimlerini aldıktan sonra daha başarılı olan uzaya gidecek. Fiziki şartları da daha uygun olan astronotumuz en fazla 1 hafta uzayda kalacak aynı zamanda orada bilimsel deneyler ve araştırmalar da yapacak. Bunun için bilim insanı olsun istiyoruz.”

Yorumlar (0)