Türkiye’deki çiftçi sayıları son yılların en düşük seviyesine geriledi

Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaş ve pandemi nedeniyle küresel anlamda da gıdaya ihtiyaç duyulan bir dönemde Türkiye’deki çiftçilerin sayısında azalma görüldü. Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı tarafından paylaşılan verilere göre çiftçi sayıları 493 bine kadar gerileyerek son yılların en düşük seviyesine geriledi.

GÜNDEM 22.04.2022, 12:11
Türkiye’deki çiftçi sayıları son yılların en düşük seviyesine geriledi

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı istihdam izleme raporunda sigortalılık oranlarına ilişkin verileri paylaştı. Rapora göre sigortalı çalışanların sayısı ocak ayında yüzde 5,1 artarak 22,2 milyona ulaştı. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından paylaşılan Ocak ayı verilerinde de sigortalı çalışanların neredeyse yüzde 72’sini oluşturan ücretli çalışanlar grubu yıllık rakamsal olarak 885 bin ve yüzdesel olarak da yüzde 5,9 artarak genel eğilimi de belirleyici oldu.

Çiftçi sayıları yüzde 13,2 azaldı

Çiftçi ve esnafların yer aldığı gruptaki yüzde 4,7’lik bir artış yaşanırken alt sınıflarda olan eğilimler de farklılaştı. Bu dönemde çiftçi sayısında yüzde 13,2’lik bir azalış görülürken esnaf sayısında ise yüzde 9,1’lik bir artış görüldü. Rakamsal olarak ise bu değerler esnaflarda 210 bine çiftçilerde ise 75 bine denk geliyor. Yaşanan düşüş ile birlikte çiftçi sayıları 493 bine kadar geriledi. Çiftçi sayısında yaşanan bu düşüşe rağmen esnaf sayılarındaki artış da dikkat çekti. Kamu sektöründe sigortalı çalışanların artışı ise yüzde 1,6 ile sınırlı kaldı.

3 ana sektörde yaşanan istihdam artışları son bir yılın en düşük seviyelerinde yer aldı

Sigortalı işlerde çalışanların yaklaşık olarak yüzde 52’sini oluşturan 3 ana sektörde yaşanan istihdam artışları son bir yılın en düşük seviyelerinde yer aldı. Sigortalı ve ücretli çalışanların yüzde 27,7’si imalat sektöründe, yüzde 15,6’sı toptancılık ve perakende sektöründe ve yüzde 9,2’lik kesimi ise inşaat sektöründe istihdam edildi. Yıllık artışlar incelendiğinde toptancılık ve perakende sektöründeki artış yüzde 3, imalat sektöründeki artış yüzde 7,4 ve inşaat sektöründeki artış yüzde 0,2 olurken söz konusu rakamlar son bir yılın en düşük rakamları olarak dikkat çekti. Özellikle inşaat sektöründe geçtiğimiz yılında nisan ayından beri yaşanan gerileme ve duraksama dikkat çekti. Öte yandan sigortalı çalışanların yüzde 8,5’ini oluşturan ve dördüncü en büyük sektör olarak dikkat çeken idari ve destek sektöründe kasım ayından beri yaşanan artış aralık ve ocak aylarında da devam etti.

89 alt sektörün 12 tanesinde sigortalı çalışanların sayısı azaldı

Var olan 89 alt sektörün 12 tanesinde sigortalı çalışanların sayısında azalma görüldü. En çok azalma yaşanan sektör ise 17 binlik istihdam kaybı ile bina ve çevre düzenleme faaliyetleri sektörü oldu. En çok azalan diğer sektörler ise ev hizmetleri, danışmanlık faaliyetleri ve bilgisayar ve kişisel ev eşyalarının onarımı sektörlerinde gerçekleşti. Ev hizmetlerindeki daralma 14 bini geçerken danışmanlık hizmetlerinde bu rakam 10 bini, bilgisayar ve ev eşyaları onarımı sektöründe ise 3 bini buldu.

Oransal olarak incelendiğindeyse istihdam rakamları en çok hane halkları tarafından kendi ithalat faaliyetleri sektöründe yaşandı. Bu sektördeki azalma yüzde 28,5’i buldu. Ardından gelen ev hizmetleri sektöründe ise yüzde 22’lik bir azalma görüldü. Kiralama ve leasing sektörü, ses kaydı ve sinema filmi yayıncılığı, suyun toplanması ve dağıtımı ve idari danışmanlık faaliyetleri de oransal olarak en fazla istihdam kaybının yaşandığı sektörler olarak dikkat çekti.

Sigortalı çalışan kadınların sayısı arttı

Kadın çalışanların sayısı da geçen yıla göre artış gösterirken aralık ayına göre ise azaldı. Ocak ayında sigortalı olarak çalışanların sayısı geçtiğimiz yıla göre 490 bin artış gösterirken aralık ayına göre ise 4,7 bin azalma göstererek 5,1 milyon kişiye ulaştı. Kadınların toplam istihdam içinde yer alan payı ise yüzde 32’ye kadar yükseldi. Öte yandan sigortalı çalışan kadınların sayısında geçtiğimiz yılın eylül ayından beri yaşanan artış son buldu. Aralık ayında en yüksek rakamlara ulaşan kadın istihdam sayıları daha sonrasında azalış gösterdi.

Yorumlar (0)