Türkiye’de birinci Dünya’da ikinci: Ovit Tüneli ile ulaşım yaz kış aksamıyor

Türkiye’nin 138 senelik hayali olan Ovit Tünelinin açılmasıyla beraber 4 yıldır Erzurum-Rize karayolunda yaz kış ulaşımda sorun yaşanmıyor.

GÜNDEM 13.06.2022, 11:40 13.06.2022, 12:14
Türkiye’de birinci Dünya’da ikinci: Ovit Tüneli ile ulaşım yaz kış aksamıyor

Dünya üzerinde ikinci Türkiye'de ise birinci sırada bulunan en uzun iki tüplü tünel olan Ovit Tüneli'nin açılışı 13 Haziran 2018’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gerçekleştirilmişti. Türkiye'nin 138 senelik hayali olan Ovit Tüneli ilk defa 1880 yılı Osmanlı Devleti'nin kalkınma çalışmalarında planlanmıştı.

Açılmasının üzerinden 4 yıl geçti

Ovit Tünel Planı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakanlığı zamanında da gündeme gelerek, 13 Mayıs 2012’de ilk temeli atılmıştı. 412 milyon 366 bin liraya mal edilen Ovit Tüneli ile senenin 6 ayı kapalı olan Rize-Erzurum karayolunda ulaşım kesintisiz olarak sağlanmış oldu. Bunun yanı sıra tünel sayesinde karayolu ulaşımı 4.4 kilometre kısaldı. Türkiye'nin 138 yıllık planı olan Ovit Tünelinin açılmasının üzerinden 4 sene geçti.

“Eskiden arabalar virajlarda yan yana geçemiyordu”

Ovit Tünelini kullanan araç sürücüsü Murat Kırmızıyüz, "Buraya gelmek ilk kez nasip oldu. Umarım bu bölgeye her zaman gelebilirim. Çok güzel bir yatırım yapılmış. Yapanların, emeği olanların ellerine sağlık. İnşallah devamı da gelir" dedi.

Ovit Tünelinin hizmete girmesinin sonrasında yollarının daha kısaldığını dile getiren sürücü Metin Sel, "Yapanlardan ve emeği geçenlerden Allah razı olsun. Bu tünelin inşa edilmesiyle beraber artık yollarımız daha da kısaldı. Gidebileceğimiz yerlere uzun yolları kullanarak ulaşmamıza gerek kalmadı. Eskiden bu bölgede virajdan arabalar yan yana geçemiyordu. Artık böyle bir problemimiz yok, çok güzel oldu. Yol dümdüz. Rahatça gidiyorsun ve rahatça geliyorsun" ifadesinde bulundu.

“Bu projeler zarar vermez, yarar sağlar”

Ovit Tüneli gibi planlamaların Türkiye'ye faydalı olduğuna dikkat çeken Hakan Ulusoy, “Bu projeler maddi zararının olarak görülmemeli, tam aksine faydalı yatırımlar. Bana kalırsa böyle yatırımlar çok yararlı. Türkiye'ye fayda sağlıyor bu gibi yatırımların zarar vermiyor. Böyle projelerin daha çok uygulanması gerekiyor" şeklinde ifade etti.

Yorumlar (0)