'Türkiye Yüzyılı' başlıyor: İşte hayata geçirilecek projeler

Cumhurbaşkanı Erdoğan; 28 Ekim'de açıkladığı "Türkiye Yüzyılı" programlarının ilkinde Konya’da halkla bir araya geliyor. "Türkiye Yüzyılı" ile pek çok vizyon projesi uygulamaya alınacak.

GÜNDEM 26.11.2022, 11:22 27.11.2022, 17:15
'Türkiye Yüzyılı' başlıyor: İşte hayata geçirilecek projeler

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan, 28 Ekim'de Ankara Spor Salonu'nda gerçekleştirilen programda AK Parti "Türkiye Yüzyılı" vizyonunu kamuoyuyla paylaştı.

''Dünyanın hayati ve yeni meydan okumalarla karşı karşıya olduğu şu süreçte, 'Türkiye Yüzyılı' programımızla Cumhuriyet'imizin yeni yüzyılına iyi bir başlangıç yapmak istiyoruz" sözlerini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 16 madde ile ''Türkiye Yüzyılı''nı açıklamıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye Yüzyılı" programları çerçevesinde bugün Konya'da vatandaşlarla bir araya gelecek.

Planlanan etkinlikte, çok sayıda özel ve kamu sektör tesisinin toplu açılışı yapılacak.

Türkiye Yüzyılı Vizyonu 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın duyurduğu 16 maddeyle "Türkiye Yüzyılı"; sürdürebilirliğin, huzurun, istikrarın, kalkınmanın, istikbalin, haklının, iletişimin, gücün, değerlerin, dijitalin, başarının, bilimin, verimliliğin, barışın, şefkatin ve üretimin yüzyılı olarak tarif etmişti. 

Türkiye Yüzyılı ile savunmadan çevreye, teknolojiden spora birbirinden farklı projeler sırasıyla uygulamaya alınacak.

Türkiye Yüzyılı projelerinin başında HES projeleri, SMA tedavisine ilaç desteği, Togg, Akkuyu Nükleer Güç Santrali, Salda Gölü Koruma Projesi, Sosyal Konut Projesi, Sanayide Yeşil Dönüşüm Projesi, ATAK-2 Helikopteri, HÜRKUŞ-2, GÖKBEY, MİLGEM, ULAQ ve Milli Muharip Uçak yer alıyor.

2023’te Hürjet ve Milli Muharip Uçak’ın hangardan çıkması planlanıyor 

2019 yılında Türk Havacılık ve Uzay Sanayii ve Altınay Savunma Teknolojileri ortaklığında başlanan Milli Muharip Uçak ve Hürjet’in iniş takımları, test sistemleri ve kontrol sistemlerini geliştirme faaliyetleri devam ediyor.

2023-2029 arasında Milli Muharip Uçak Projesi'nde yeni safhaların (detay tasarım ve kalifikasyon fazı) başlatılması hedefleniyor. 18 Mart 2023'te uçağın hangardan çıkarılacağını söyleyen TUSAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Bozdoğan’ın ardından da yer testlerine geçeceklerini aktarmıştı.

TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil ise 18 Mart 2025'te Milli Muharip Uçak'ın uçacağını, 18 Mart 2028'de ise Hava Kuvvetleri'ne teslim edileceğini duyurmuştu.

Milli Muharip Uçak'ın iniş takımının, uçuş kontrol sisteminin, silah kapağının açma/kapama hareket mekanizmalarını geliştiren şirket, Hürjet'in birçok doğrulama ve test çalışmalarının gerçekleştirileceği "Demir Kuş Test Sistemi"nin de tasarım ve kurulumunu yapıyor.

Kotil, 18 Mart 2023'te ATAK-2 ve Hürjet'i gökyüzüyle buluşturmak için çalıştıklarını duyurmuştu.

GÖKBEY 2023'e hazırlanıyor

Yerli olarak üretilen ilk genel maksat helikopteri GÖKBEY ise 2018 yılında ilk uçuşunu başarıyla yapmıştı.

Yer ve hava testleri başarıyla süren GÖKBEY'in 2023'te gökyüzünde olması bekleniyor.

Çok yönlü nitelikleri ile dikkat çeken helikopter, hava ambulans ve arama kurtarma alanlarında kullanılacak.

GÖKBEY, zorlu coğrafi ve iklim şartlarında yüksek irtifada uçabilecek. 300 kilometre hızla seyredebilecek GÖKBEY'in 12 yolcu kapasitesi mevcut.

Togg ilk çeyrekte yollarda

Türkiye'nin vizyon projeleri arasında bulunan Togg'un seri üretiminin yapılacağı Gemlik Kampüsü, resmen 29 Ekim'de açıldı.

Mart ayının sonlarında yerli üretim otomobil yollarda olacak. İlk yıl 20 bin adet araç üretilecek. Sedan araç da 2025’in ilk yarısında piyasada olacak.

1,2 milyon metrekareye kurulu fabrika, son teknolojiyle donatılı ve her 3 dakikada bir otomobil üretme kapasitesine sahip. Fabrikanın hedefi 2030 sonuna kadar 1 milyon araç üretmek.

Akkuyu'da sona gelindi

Türkiye'nin ilk nükleer güç santrali ve enerjide merkez ülke vizyonunun projesi olarak bilinen Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesi de son viraja girdi.

Türkiye'nin toplam enerji ihtiyacının yüzde 10'u, Akkuyu Nükleer Güç santrali tarafından karşılanacak.

Santralin ilk ünitesi 2023’te devreye alınacak.

Cumhuriyetin 100. yılında Türksat 6A uzayda olacak

Yerli haberleşme uydusu Türksat 6A'daki alt sistemler, yazılımlar ve uydu yer istasyonu milli imkanlarla geliştiriliyor.

Türksat 6A’nın mühendislik ekipman ve sistem üretimi sona ererken uçuş testleri Uydu Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi'nde başladı.

2023 yılı içinde milli haberleşme uydusunun uzaya gönderilmesi amaçlanıyor.

DAG teleskobunun kurulumu sona eriyor

Gelecek hafta Erzurum'daki Doğu Anadolu Gözlemevi'nde (DAG) teleskobun kurulumu tamamlanacak. DAha sonra yazılımsal, elektronik, optik ve mekanik testlere başlanacak.

Türkiye'nin ilk kırmızı ötesi ve en büyük çaplı teleskobuna sahip olacak gözlemevinin 2023'te sona ermesi planlanıyor.

Teleskobun mekanik, elektronik, yazılımsal ve optik testlerine başlayacaklarını dile getiren DAG Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Cahit Yeşilyaprak, önümüzdeki seneyi işaret etmişti: "Testler başarıyla neticelenirse ilk ışığımızı 2023'te almayı hedefliyoruz."

2023’te Savunma sanayiinin yıldızları göklerde

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ’den (TUSAŞ), GÖKBEY, HÜRJET, Milli Muharip Uçak, ATAK-2 projelerinde belirlenen takvimde yol alıyor.

Cumhuriyet'in 100'üncü yılına kadar bazılarının ilk uçuşunu yapması bazılarının da hangardan çıkması hedefleniyor.

Onlar Mehmetçiğin gücüne güç katacak ve göklerdeki istikbale sahip çıkacak.

Hedef dünya birinciliği: ATAK-2

TUSAŞ’ın ürettiği T129 Atak Taarruz ve Taktik Keşif helikopterinden sonra ATAK-2 için de çalışmalar devam ediyor.

ATAK-2'nin uçuş kontrol sistemleri, dişli kutuları, aviyonikler, diğer alt sistemlerini geliştirdiklerini söyleyen TUSAŞ Genel Müdürü Kotil,  2023'ün ilk çeyreğinde yerli helikopteri uçuracaklarını açıklamıştı.

"ATAK, 5 tonluk, ATAK-2 ise 10 tonluk bir helikopter. Tamamıyla biz geliştirdik. 1 tondan fazla mühimmat olacak. Tüm sofistike elektronik savaş sistemleri, düşmanı uzaktan vuran ve izleyen sistemler yer alacak." 

ULAQ'da ikinci üretim başladı

Türkiye'nin ilk Silahlı İnsansız Deniz Aracı "ULAQ" serisinde Denizaltı Savunma Harbi (DSH) opsiyon görev yüklü versiyonunun üretimine Antalya'da başlandı.

Kasım 2023'te ULAQ'ın Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na teslim edilmesi planlanıyor.

MİLGEM: İstanbul Fırkateyni

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’nın (SSB) yürüttüğü, STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ'nin ana yüklenici olarak yer aldığı gemi inşa projesi İstanbul Tersane Komutanlığı'nda devam ediyor.

Fırkateyn tamamlandığında boyunun 113 metre ve genişliğinin 14,4 metre olması hedefleniyor. 3 bin ton deplasmana sahip İ sınıfı fırkateyn, Ada korvetlerden farklı olarak satıhtan havaya güdümlü mermiye yer verebilecek ve fırlatabilecek.

İ sınıfı fırkateyn, yeni nesil milli savaş yönetim sistemine ve milli bir elektronik harp sistemine, geliştirilmiş silah, sensör ve radar ile seyir ve muhabere sistemlerine yüzde 75’in üzerinde yerli katkıyla sahip olacak.

İ sınıfı fırkateynlerin ilki İstanbul Fırkateyni'nin Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na 2023 yılında teslim edilmesi bekleniyor.

Türkiye'nin 5G yolculuğu başladı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 5G'nin etkileyeceği bütün sektörlerle kapsamlı bir çalışmayı yürütüp, bir an önce Türkiye'yi geleceğin teknolojisine hazır hale getireceklerini aktarmıştı.

5G ihalesinin 2023'te yapılacağını söyleyen Bakan Karaismailoğlu, şu ifadeleri kullanmıştı:

"Dünyanın transit merkezi İstanbul Havalimanı'nda başlatmayı düşündüğümüz 5G kıvılcımını 3 babayiğit operatörümüzün de vizyonu ve desteğiyle ülkemizin dört bir tarafına yayacağız. 2023 yılı itibarıyla ülkemizde bu teknolojiyi yaygınlaştırmak için 5. nesil mobil teknolojiye dikkat çeken 5G teknolojisinde ciddi ve önemli atılım yaparak yoluna devam edecektir."

Cumhurbaşkanı pazar günü İstanbul'da 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Konya'dan sonra pazar günü Nef Stadı'nda yapılacak AK Parti Büyük İstanbul Buluşması'na katılacak.

Erdoğan 2023 seçimlerine yönelik burada mesajlar verecek. "Birlik, İrade, Zafer" kampanyası çerçevesinde AK Parti İstanbul'da sahadaki çalışmalarına hız verecek.

Sandık görevlileri, 14 hafta seçmenleri ziyaret edecek. 2 milyon üye ise 39 ilçede milletvekilleriyle hanelerin kapısını çalacak.

Yorumlar (0)