Türkiye, Yunanistan'ın S-300 tacizini NATO'ya taşıyor

Türkiye, Yunanistan'ın geçtiğimiz günlerde Rus yapımı S-300 hava savunma sistemiyle Türk F-16'larına gerçekleştirdiği tacizin radar kayıtlarını NATO'ya göndermek için hazırlanıyor.

GÜNDEM 31.08.2022, 13:44
Türkiye, Yunanistan'ın S-300 tacizini NATO'ya taşıyor

Türkiye, Yunanistan'ın F-16’lara yaptığı S-300'lü tacizini NATO’nun gündemine taşımaya hazırlanıyor. Milli Savunma Bakanlığı, Yunanistan’ın taciz radar kayıtlarını NATO üyesi olan ülkelerin savunma bakanlıklarıyla da paylaşacak. Bu sene Yunanistan savaş uçakları, tam 256 kez Türk hava sahasını ihlal etti ve 158 kez de Türk jetlerine tacizde bulundu.

MSB, taciz radar kayıtlarını NATO’yla paylaşacak

Milli Savunma Bakanlığı'nın (MSB), Yunan güçlerinin, Ege Denizi ile Doğu Akdeniz'de görev uçuşu yapan Türk jetlerine S-300 hava savunma sistemiyle gerçekleştirdiği tacizin radar kayıtlarını NATO Genel Sekreterliği ve İttifak üyesi olan ülkelerin savunma bakanlıklarına da göndermeye hazırlandığı bilgisi öğrenildi.

Taciz ne zaman ve nasıl olmuştu?

Akdeniz'de uluslararası hava sahası alanında görev uçuşlarını yapan Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı F-16'lar, 23 Ağustos tarihinde Girit Adası'nda konuşlu olan Yunanistan'a ait Rus yapımı S-300 hava savunma sistemi tarafınca taciz edildi.

Yunan güçleri, S-300 hava savunma sistemine ait olan füze güdüm ve hedef takip radarı ile Rodos Adası’nın batısında 10 bin feet irtifada görev uçuşu yapan F-16'ya yerden havaya füze kilidi attı.

Yunanistan, tacizi inkar etti

Yunan askeri güçleri ise NATO Angajman Kuralları'na göre "düşmanca tavır" olarak nitelendirilen bu söz konusu davranışı inkar etti.

Edinilen bilgiye göre, Milli Savunma Bakanlığı, Yunan yetkililer tarafından yapılan inkar üzerine harekete geçti.

Müttefiklik ruhu ile hiçbir şekilde bağdaşmayan söz konusu taciz ile ilgili radar görüntülerinin kayıtları alındı. Bahsi geçen görüntülerin NATO Genel Sekreterliği başta olmak kaydıyla İttifak üyesi olan ülkelerin savunma bakanlıklarına da gönderilmesinin planlandığı bilgisine ulaşıldı.

Bakan Akar: ‘‘Bu pervasızlık hiçbir şekilde kabul edilemez’’

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise söz konusu taciz ile ilgili, "Sürekli aramızdaki gerginliği artırmaya çabalayan komşumuzun bu tavrının görülmesi, anlaşılması ve üye ülkelere anlatılması gerek. Bu kadar da aleni şımarıklık ve pervasızlık hiçbir şekilde kabul edilemez" şeklinde açıklama yaptı.

Yunanistan’ın ihlalleri

Diğer yandan Yunanistan'ın Türk hava sahası ile karasularına yönelik gerçekleştirdiği tacizleri halen devam ediyor.

Sene başından şu ana kadar Yunanistan'a ait olan savaş uçakları, toplam 256 kez Türk hava sahasını ihlal etti ve 158 kez de Türk jetlerine tacizde bulundu.

Yunanistan’a ait sahil güvenlik botları ise Türk karasularını tam 33 kez ihlal etti.

Yorumlar (0)