Türkiye'yi F-35'ten çıkarınca 600 milyon dolar zarara uğradılar!

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile diğer bazı ülkeler, Türkiye'nin F-35 programından çıkarılması sonucu 600 milyon dolarlık zarara uğradı. 

GÜNDEM 18.07.2020, 10:15 18.07.2020, 10:24
Türkiye'yi F-35'ten çıkarınca 600 milyon dolar zarara uğradılar!

Türkiye'yi F-35 programından çıkaran ülkeler büyük zarara uğradı. 

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı'nın (SETA) Washington şubesinin gerçekleştirdiği bir panelde Türkiye ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasındaki savunma iş birliğine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. 

Savunma Sanayii Başkanı Demir, Türkiye'yi F-35 programından çıkarmaya yönelik karar alan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile projede yer alan ülkelerin büyük zarara uğradığını ifade etti.

"Programın tüm ortaklarına ceza oldu"

Demir, Türk savunma sanayisinin F-35 savaş uçağı programı dâhilinde bütün sorumluluklarını yerine getirdiğine dikkat çekerek, ülkemize ait şirketlerin söz konusu programdan çıkarılmasının yalnızca bu şirketlere değil, programın tüm ortaklarına bir ceza niteliğinde olduğunu söyledi. 

"Her uçağın maliyeti artıyor"

Ülkemize ait şirketlerin programdan çıkarılması ile hem gecikmelerin meydana geleceğini hem de 600 milyon dolarlık zarara uğrayacaklarını belirten Demir, yaptıkları hesaplamalara göre Türk şirketlerinin çıkarılması ile her bir uçağın maliyetinde 7-9 milyon dolarlık bir artış yaşanacağını kaydetti. 

"Hepsi sıkıntı çekiyor"

"Ülkemize ceza vermeyi mi amaçlıyorlar?" diye soran Savunma Sanayii Başkanı, aslında söz konusu programa dâhil olan tüm ülkelerin bunun sıkıntısını çektiğini ifade etti. 

Demir, bu nedenle Türkiye'yi programdan çıkarmaya yönelik kararın temelinde nasıl bir mantığın olduğunu kavrayamadıklarını vurguladı. 

"Türkiye üretime son vermedi"

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Türk şirketlerini bir sene içerisinde üretimden çıkaracağını duyurmasına rağmen Türkiye'nin üretime son vermediğini belirten Demir, ülkemizin siparişler ulaştıkça tedarike fayda sağladığını söyledi. 

Ülkemiz, F-35 savaş uçağı programı için 1000 civarında parça üretimi gerçekleştiriyor. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Savunma Bakanlığı, geçtiğimiz haftalarda, Türk şirketleri tarafından 2022 senesi boyunca söz konusu program için parça tedarikinin sürdürüleceğini bildirmişti. 

Yorumlar (0)