Türkiye ve Nijerya arasına 7 anlaşma imzalandı 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, temaslarda bulunmak amacıyla gittiği Nijerya’da 7 adet anlaşma imzaladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Nijerya Cumhurbaşkanı Muhammed Buhari, ortak basın toplantısı düzenleyerek anlaşmaları kamuoyu ile paylaştı. 

GÜNDEM 20.10.2021, 16:38
Türkiye ve Nijerya arasına 7 anlaşma imzalandı 

Afrika Kıtası’nda temaslarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bugünkü durağı Nijerya idi. Burada Nijerya Cumhurbaşkanı Muhammed Buhari ile görüşen Erdoğan, mevkidaşı ile ortak bir basın toplantısı düzenledi. 7 farklı anlaşma yapıldığını bu toplantıda duyuran Erdoğan, iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesi açısından umutlu olduğunu belirtti. 

Vergi alanında anlaşmalar 

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Nijerya Federal Cumhuriyeti Hükümeti arasında “Gelir Üzerinden Alınan Vergilerde Çifte Vergilendirmeyi Önleme ve Vergi Kaçakçılığı ile Vergiden Kaçınmaya Engel Olma Anlaşması” imzalandı. İmzaları, Türkiye Ticaret Bakanı Mehmet Muş ve Nijerya Maliye Bakanı Zainab Ahmed attı. 

Enerji alanında anlaşmalar 

“Madencilik Alanında İş Birliğine İlişkin Mutabakat Zaptı”, “Hidrokarbon Alanında İş Birliğine İlişkin Mutabakat Zaptı”, Enerji Alanında İş Birliğine İlişkin Mutabakat Zaptı” imzalandı. Bu anlaşmalara imzaları, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile Nijerya Dışişleri Bakanı Geoffrey Onyeama attı. 



Dışişleri alanında anlaşmalar 

“Gençlik Alanında İş Birliği”, “Siyasi İstişare Mekanizması Kurulmasına İlişkin Mutabakat Zaptı” imzalandı. Bu anlaşmalar için imzaları, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Nijerya Dışişleri Bakanı Geoffrey Onyeama attı. 

Savunma alanında anlaşma 

İki ülke arasındaki “Savunma Sanayii İş Birliği” anlaşması imzalandı. Bu anlaşma için ise imzaları Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir ve Dışişleri Bakanı Geoffrey Onyeama attı. 

Nijerya ve Türkiye, 5 sene sonra yeniden beraber 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Nijerya Cumhurbaşkanı Muhammed Buhari, ikili ve heyet halinde görüşmelerin ardından anlaşmaları imzaladı. İmzaların atılmasının ardından ise ortak basın toplantısı düzenlendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 5 senenin ardından Nijerya topraklarında bulunmaktan dolayı mutlu olduğunu belirterek sözlerine başladı: “Huzurlarınızda Nijerya Cumhurbaşkanı Sayın Muhammed Buhari ile Nijerya halkına, gösterdikleri konukseverlikten dolayı teşekkür ederim. Sokoto eyaletinde geçtiğimiz gün yaşanan terör saldırısında hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına ise baş sağlığı dilerim.” 



“FETÖ’nin Nijerya’daki yasa dışı faaliyetlerini konuştuk” 

Erdoğan: “5 senenin ardından Nijerya ile Türkiye arasında imzalanan anlaşmalar ile dostluğumuzun bir üst seviyeye çıkacağına inancım tam. Görüşmelerimizde iki ülke arasındaki ve bölgemizdeki ilişkileri değerlendirirken aynı zamanda hangi alanlarda iş birliğinde bulunabileceğimizle ilgili istişare ettik. 2022 senesinde diplomatik ilişkilerimizin tesisinin 60’ıncı yıl dönümünü idrak edeceğiz. Nijerya, Türkiye’nin Afrika Kıtası’ndaki en eski diplomatik temsilciliklerinden birine ev sahipliği yapmasıyla biliniyor. D-8, Ekovaz, Afrika Birliği, İslam İş Birliği Teşkilatı gibi kuruluşların önemli üyelerinden olan Nijerya, dünyanın ve bölgenin önde gelen ülkeleri arasında bulunuyor. Nijerya’nın, Afrika Kıtası’ndaki istikrarı, ekonomik kalkınmayı ve barışı tesis yönündeki çabaları takdire şayandır. Kıta’nın üretim merkezi konumundaki Nijerya ile ticaret hacmimiz 2020 senesinde 2 milyar doları buldu. Bu hacmin en kısa sürede katlanarak artması için çalışıyoruz.” 

“Savunma ve askeri iş birliğimizi güçlendiriyoruz” 

Erdoğan: “Türkiye’nin Afrika Kıtası’ndaki büyükelçiliklerinin sayısı 43’e yükseldi. 21-22 Ekim tarihlerinde 3. Türkiye-Afrika İş Forumu’nu İstanbul’da gerçekleştireceğimizi belirtmek isterim. Yine İstanbul’da, 17-18 Aralık tarihlerinde 3. Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi de düzenlenecektir. Nijerya ile iş birliğimizi her alanda daha da ileriye götürmekte kararlıyız. Pek çok Nijeryalı gencimizi Türkiye’deki ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki üniversitelerimizde eğitim almak adına ağırlamak isteriz. Öğrencilerimizin, Türkiye Cumhuriyeti burslarından faydalanması bizleri memnun edecektir. Türkiye olarak Nijerya’daki gelişmeleri yakından takip ettiğimizi de söylemek isterim. Bu bakımdan, Nijerya ile güvenlik ve askeri savunma konularında beraberliğimizi güçlendiriyoruz. Savunma sanayii ve güvenlik alanlarındaki, dünya çapında takdir toplayan araçlarımızı ve imkanlarımızı Nijerya ile paylaşmaya hazırız.” 

Yorumlar (0)