Türkiye ve ABD arasında kritik görüşme: Neler konuşuldu?

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile Mabeyn Köşkü’nde görüştü. Buluşmada, iki ülke ilişkileri ile bölgesel ve küresel gelişmeler ele alındı. 

GÜNDEM 03.10.2022, 09:24
Türkiye ve ABD arasında kritik görüşme: Neler konuşuldu?

Mabeyn Köşkü’ndeki kritik buluşmada özellikle iki ülkenin ekonomik ve siyasi ilişkileri, savunma sanayi alanındaki ortaklıklar ve gelecekte hedeflenen projeler ele alındı. Bunun yanı sıra Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya üyelik süreci ile Doğu Akdeniz, Ege ve Kafkasya’da yaşanan gelişmeler de detaylı bir şekilde değerlendirildi. 

F-16 konusu ele alındı

Görüşmede, F-16 konusunun bir an önce çözüme kavuşturulmasının önemine vurgu yapıldı ve bu durumun 2 ülkenin stratejik çıkarlarına hizmet edeceği belirtildi. ‘Stratejik Mekanizma’nın hayata geçmesiyle birlikte iki ülke arasındaki ortaklık ve işbirliğinin daha da artacağı dile getirildi. Yapılan görüşmede Türkiye’nin NATO içerisindeki önemine de ayrı bir parantez açıldı ve terör örgütlerine karşı dayanışma içinde hareket edilmesi gerektiği aktarıldı. 

Ege ve Doğu Akdeniz mesajı

Gündemin en önemli maddelerinden biri de Ege adaları ve Doğu Akdeniz meselesiydi. Bu konuda Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Türkiye’nin haklarını ve çıkarlarını korumakta bir an bile tereddüt etmeyeceklerinin altını çizdi. Görüşmede, Yunanistan’ın hukuksuz ve agresif girişimlerinin bölgeyi kaosa sürüklediği belirtildi. 

Yorumlar (0)