Türkiye tarihinin en büyük yangınını yaşadık: 56 bin hektar küle döndü!

Gebze Teknik Üniversitesi’nce yapılan analizler sonucu günlerdir süren Manavgat yangını ülke tarihinin en büyük yangını olarak kayıtlara geçti. Manavgat’ta 56 bin hektar alan yanarken şimdiye kadarki en büyük yangın yine Manavgat’ta 2008 yılında yaşanmıştı. O zamanki yangında ise 16 bin hektar alan yanmıştı.

GÜNDEM 07.08.2021, 17:09 08.08.2021, 12:41
Türkiye tarihinin en büyük yangınını yaşadık: 56 bin hektar küle döndü!

Türkiye orman yangınlarıyla mücadelesinin 11. gününde birçok şehirde art arda çıkmış olan yangınların büyük bir çoğunluğu kontrol altına alınırken belirli yerlerde ekiplerin yoğun bir şekilde müdahalesi sürüyor.

Gebze Teknik Üniversitesi Harita Mühendisliği Bölümü tarafından yangının etkilenen alanları ve en fazla etkisini gösterdiği ilçelerde görülen değişimlerin belirlenmesi maksadıyla çalışmalar başlatıldı.

Zarar gören alanlar haritalandı

Harita Mühendisliği Uzaktan Algılama Anabilim Dalı’nda görevli olan akademisyenler, Prof. Dr. Umut Güneş Sefercik, Prof. Dr. Taşkın Kavzoğlu, Dr. Arş. Gör. Hasan Tonbul, Doç. Dr. İsmail Çölkesen’den oluşan bir ekip optik uydu verilerine dayanan analizler gerçekleştirdi.

Yangının etkili olduğu alan, optik ve termal uydu görüntüleri kullanılıp İleri Uzaktan Algılama Teknoloji Laboratuvarı’nda haritalandırıldı. Ülkemizde gerçekleşen yangınların konumları NOAA ve MODIS (NASA’nın servis ettiği) uydularınca son bir haftalık gözlemlere ait aktif yangın yerleri kullanılarak belirlendi.

Yangının en çok etkili olduğu yerler arasında bulunan Marmaris, Manavgat, Köyceğiz, Gündoğmuş ve Bodrum’daki değişimler ESA’nın servis ettiği Sentinel-2 uydu görüntüleri üstünden çeşitli görüntü işleme teknikleri kullanılıp analiz edildi.

Yapılan analiz sonuçları…

Gebze Teknik Üniversitesi tarafından yapılmış olan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Gerçekleştirilmiş olan analizlerde, yangından etkilenen yerlerin yanma şiddetine göre düşük, orta düşük, orta yüksek ve yüksek olarak sınıflandırıldı ve tematik yangın haritaları paylaşıldı.

Manavgat’ta, 56 bin 663, Gündoğmuş’ta 685, Köyceğiz’de bin 629, Bodrum’da 11 bin 898, Marmaris’te ise 12 bin 935 hektarlık alan yandı. Yangın sonucunda düşük yanma şiddetine maruz alanlar 22 bin 571, orta şiddette 47 bin 176 ve yüksek şiddette ise 14 bin 64 dekar olarak ölçüldü.

‘Manavgat yangını’ ülkemizin en büyük yangın felaketi

Şimdiye dek ülkemizde yaşanan en büyük yangın 2008 senesinde Antalya Manavgat’ta Taşağıl bölgesinde meydana gelmiş ve yaklaşık olarak 16 bin dekarlık alan kül olmuştu. Bu veriler dikkate alındığında, yaklaşık olarak 57 bin hektarlık alanın yandığı 2021 Manavgat yangını, ülke tarihimizin en büyük yangın felaketi olarak kayıtlara geçti.

Yorumlar (0)