Türkiye tarihinin en büyük kaçakçılık operasyonu!

İstanbul ve Tekirdağ'da düzenlenen akaryakıt kaçakçılığı operasyonunda 1 milyon 525 bin 915 litre biyodizel akaryakıt ele geçirildi.

GÜNDEM 31.10.2019, 09:22 31.10.2019, 11:39

Tekirdağ ve İstanbul'da düzenlenen operasyonlarda, Türkiye'de bir defada en fazla miktarda ele geçirilen kaçak akaryakıt olarak kayıtlara geçti. Operasyonda piyasa değeri yaklaşık 10 milyon avro olan, bir milyon 525 bin 915 litre biyodizel akaryakıt ele geçirildi. 

Emniyet kaynaklarından edinilen bilgilere göre, Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde, İstanbul Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğünün yürüttüğü soruşturma kapsamında, Arnavutköy, Başakşehir, Küçükçekmece ve Silivri ilçelerinde kayıt dışı toplanan bitkisel atık yağların işlenerek biyodizel yakıt hâline getirildiği tespit edildi.

Kontrolsüz üretilen yakıtların araçların bozulmasına sebep olması, ayrıca devletin vergi kaybına uğratıldığının belirlenmesi üzerine, zanlılar 4 ay teknik ve fiziki takibe alındı.

Atık yağlara kostik ve alkol karıştırmışlar

Yürütülen çalışma kapsamında, İstanbul'da toplanan atık yağların EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu) tarafından işleme lisansı olmayan bir kimya şirketi tarafından alındığı tespit edildi.

Tekirdağ'ın Süleymanpaşa ilçesinde faaliyet gösteren kimya şirketinin piyasadan toplanan bitkisel atık yağlara kostik ve alkol karıştırıp ısıtarak işleme tabi tuttuğu ve bu suretle illegal dizel motorlu araçlarda akaryakıt olarak kullanılan motorin ile benzer özellikte biyodizel yakıt imalatı yaptığı ve bunların bir kısmını Malkara ilçesinde başka bir tesiste depoladıkları anlaşıldı.

Kimya şirketinin imal ettiği biyodizel akaryakıtı Tekirdağ Limanı'na gelecek Malta bandıralı bir tanker gemi ile İspanya'ya, gümrük beyannamesinde yanıltıcı ibareler kullanarak sevkiyat yapacağının tespit edilmesi üzerine, 19 Eylül'de, İstanbul Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri ve Tekirdağ KOM Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından ortak bir operasyon gerçekleştirildi.

Piyasa değeri 10 milyon avroyu geçiyor

Sevkiyatın başladığı saatlerde güzergâhtaki tır, kamyon ve üretim tesislerine 40 polis ekibinin katılımıyla düzenlenen eş zamanlı operasyonda, miktarı "Türkiye tarihî rekoru" olarak kayıtlara geçen, piyasa değeri yaklaşık 10 milyon avroyu geçen, bir milyon 525 bin 915 litre kaçak biyodizel akaryakıt ile tanker ve tesislere el konuldu. 

Bu sayede devletin büyük bir vergi kaybı engellenmiş oldu.

TÜBİTAK'ta incelendi ve biyodizel olduğu tespit edildi

Türkiye'de bir defada en fazla miktarda ele geçirilen kaçak akaryakıtın TÜBİTAK tarafından yapılan analizinde, biyodizel olduğu belirlendi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) lisansı olmadan gerçek dışı beyanla yurt dışına akaryakıt ihraç etmeye çalışan kimya tesisi sahibi ve çalışanları İsmail A.(48), Hasan A. (47), Tufan A. (41), Fatih A. (24), Cuma A. (31), Mustafa Y. (46), Murat Ö. (44), Murat K. (48), Cengiz Celal K. (52), Atilla Mehmet K. (57), Hakan H. (42) ve  Semra Ö. (42), 29 Ekim'de düzenlenen şafak operasyonuyla, 5607 sayılı Kanun'a muhalefet (Akaryakıt kaçakçılığı) suçundan yakalanarak gözaltına alındı.

Zanlıların emniyetteki işlemleri devam ediyor.

Yorumlar (0)