Türkiye seçimini yaptı: Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın zaferi dünya basınında

Dünya çapında Türkiye'de gerçekleştirilen Cumhurbaşkanı Seçimi yakından takip ediliyordu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ikinci turda aldığı galibiyet dünya basınında geniş yankı uyandırdı.

GÜNDEM 29.05.2023, 09:50 29.05.2023, 09:55
Türkiye seçimini yaptı: Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın zaferi dünya basınında

Türkiye, 28 Mayıs günü sandık başına gitti. Akşam saatlerinde sandıkların açılması ve sayılması ile beraber Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın galibiyeti de kesinleşmiş oldu. Dünya basını tarafından yakın takip edilen seçim sonucu seçim, geniş yankı uyandırdı.

CNN

CNN, Türkiye'de gerçekleştirilen seçimi anbean izledi. Yurt genelindeki kutlamaları yayınlayan CNN, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın balkon konuşmasındaki açıklamalarına işaret etti.

Erdoğan'ın açıklamalarında "birlik" vurgusu yaptığını dile getiren CNN, ülkelerin liderlerinden gelen tebrik mesajlarını paylaştı.

New York Times

Ülkenin tanınmış basın kuruluşlarından olan New York Times (NYT), seçimlere internet sitesinde geniş bir yer ayırdı.

"Cumhurbaşkanı Erdoğan şu zamana kadarki en büyük zorluğun sonrasında tekrar seçimi kazandı" başlığı ile paylaştığı haberde, "Türkiye'nin 20 senedir en önemli siyasetçisi haline gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, muhalefeti mağlup etti” ifadesine yer verdi.

The Wall Street Journal

"Türkiye’nin en uzun süre hizmet sağlayan lideri, ikinci tur oylamasında esas rakibini mağlup etti" şeklinde başlık atan The Wall Street Journal (WSJ), Erdoğan’ın balkon konuşmasına dikkat çekti.

Washington Post gazetesindeki bir analizde, Erdoğan'ın, "birleşen bir muhalefet tarafından desteklenen bir adayın meydan okumasından sağ çıktığı" ifadesi kullanıldı.

BBC

İngiliz yayın kuruluşu BBC, Ankara ile İstanbul’da vatandaşların, sokaklara ve Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde seçim zaferini kutladığına dikkat çekti.

Erdoğan'ın seçmenlere teşekkürlerini sunduğuna işaret edilen haberde, "Erdoğan bir defa daha kendisinin karşısında yarışmanın basit olmadığını gösterdi" değerlendirmesine yer verildi.

Sky News

Erdoğan'ın YSK'nin verilerine göre önde götürdüğü mücadeleye işaret eden Sky News, bazı ülkelerin liderlerinden gelen tebrik mesajlarına dikkat çekti.

The Guardian

Erdoğan’ın büyükşehirlerde zafer elde edememesine karşın cumhurbaşkanlığını aldığına işaret eden The Guardian, "Türkiye'nin önemli büyük kentlerinde kaybetmek Erdoğan adına gerilemeye sebep olmadı." ifadeleri kullanıldı.

ZDF

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimi kazandığına işaret eden Alman basınından ZDF, Türkiye’den canlı bağlantılarla son durumu anbean paylaştı.

Frankfurter Allgemeine Zeitung

"Erdoğan: Mezara kadar beraber olacağız" başlığını atan Alman basınından Frankfurter Allgemeine Zeitung, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ikinci tur seçiminde galibiyeti elde ettiği, muhalefetin şu ana kadarki en kritik sınavla karşı karşıya kaldığını aktardı.

Fransız 24

Fransız 24 kanalı, gün içerisinde paylaştığı bültenlerinde seçimin ikinci turuna oldukça büyük bir yer bıraktı. İkinci tura dair özel yayın gerçekleştiren kanal, Erdoğan’ın zaferine işaret etti.

İtalyan Corriere della Sera

İtalyan basınından Corriere della Sera, "Türkiye'de Erdoğan, seçimin ikinci turunu oyların yüzde 52'sini toplayarak, cumhurbaşkanlığını tekrar aldı" başlığı attığı haberinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim başarısına işaret etti.

İspanyol La Vanguardia

"Erdoğan 5 sene daha iktidar başında olacak" başlığı atan İspanyol La Vanguardia gazetesi, haberinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın rakibi olan Kılıçdaroğlu'ndan 2 milyon kadar oy fazla alarak toplam oyların yüzde 52'sini ropladığına işaret edildi.

Belçika basını Le Soir ve De Morgen

Belçika'nın Flamanca ve Fransızca yayın gerçekleştiren yüksek tirajlı gazetelerinden De Morgen ve Le Soir, Erdoğan'ın seçim zaferini, "Erdoğan zafer ilan etti" başlığıyla paylaştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gerçekleştirdiği balkon konuşmasına dikkat çeken Le Soir, "Her seçim bir yeniden doğuştur", "Halka verdiğimiz tüm sözleri tutacağız", "Bu seçim, bu milletin kazanımlarına kimsenin saldıramayacağını göstermiştir." şeklindeki ifadelerine atıf yaptı.

Yorumlar (0)