Türkiye Rusya'ya yaptırım uygulayacak mı? Çavuşoğlu açıkladı

Mevlüt Çavuşoğlu, ülkemizin, Rusya'yı hedef alan yaptırım kararlarını ayrı ayrı incelediğini kaydederek, "Biz genel manada bu tarz yaptırımlara ilkesel olarak katılım göstermedik. Bahse konu yaptırımlara da katılma isteğimiz yok." dedi.

GÜNDEM 02.03.2022, 00:52
Türkiye Rusya'ya yaptırım uygulayacak mı? Çavuşoğlu açıkladı

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, bir televizyon kanalında katıldığı canlı yayında, Ukrayna-Rusya savaşı ve gündeme dair soruları cevapladı.

Ukrayna ile Rusya arasında gerçekleştirilen müzakereler hakkında konuşan Çavuşoğlu, bugün gerçekleştirilmesi beklenen ikinci müzakere toplantısı için tarafların zemin yoklaması gerçekleştirdiğini fakat görüşmelerin ileri bir tarihe ertelenebileceğini kaydetti.

Bundan sonra gerçekleştirilecek toplantıların netice odaklı olmasını temenni ettiklerini ve ülkemizin dostane önerilerini her iki tarafa sunduklarını söyleyen Çavuşoğlu, “Bir ateşkesle neticelenecek müzakere olması gerekiyor. Sonraki süreç içerisinde siyasi hususları görüşme, müzakerelerde bulunma yönünden yeterli vakitleri olacaktır fakat şimdi ivedi olan tek şey ateşkes. Çatışma ortamında müzakerelerden bir netice çıkmaz. Önce ateşkesi sağlamalarını bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

"Yaptırımlar herkesi etkiler"

Çavuşoğlu, Rusya'yı hedef alan yaptırımların ülke ekonomisine ek olarak yaptırım kararı alan AB, AB ülkeleri ve diğer tüm ülkeleri de etkileyeceğini ifade etti.

Ülkemizin, yaptırım kararlarını ayrı ayrı incelediğine işaret eden Çavuşoğlu, "Bunların Türk ekonomisine etkisi nedir, enerji arzı üzerindeki etkisi ne olacaktır... Biz genel manada bu tarz yaptırımlara ilkesel olarak katılım göstermedik. Bahse konu yaptırımlara da katılma isteğimiz yok." sözlerini sarf etti.

Bakan Çavuşoğlu, Rusya'yı hedef alan yaptırımlara katılması için ülkemize herhangi bir baskı veyahut talep gelmediğini belirtti.

Ülkemizin kıyıdaş olan veyahut olmayan ülkeler yönünden şu ana kadar Montrö Sözleşmesi'ni harfiyen uygulayacağını belirttiğini vurgulayan Çavuşoğlu, Rusların bazı gemilerini boğazlardan geçirme isteğini geri çekmesini talep ettiklerini, Putin yönetiminin de bunu kabul ettiğini sözlerine ekledi.

Yorumlar (0)