Türkiye'nin Yunan sınırındaki gözü kulağı: Kontrol Bot 5!

Milli ve yerli imkanlarla üretilen Kontrol Bot 5, Yunanistan sınırında Türkiye’nin gözü olmaya devam ediyor. Kontrol Bot 5, sürati ve manevra kabiliyetiyle göz kamaştırıyor.

GÜNDEM 19.05.2022, 17:01 20.05.2022, 14:01
Türkiye'nin Yunan sınırındaki gözü kulağı: Kontrol Bot 5!

Antalya'da milli ve yerli imkanlarla tasarlanan Kontrol Bot 5, 27 Ocak 2022’de Edirne'nin Enez ilçesinde yer alan Sahil Güvenlik Enez Karakol Komutanlığı kapsamında Türkiye'nin Yunanistan sınırındaki gözü ve kulağı olmayı sürdürüyor.

Kontrol Bot 5, göz kamaştırıyor

Enez'e konuşlanan Kontrol Bot 5, Yunanistan - Türkiye deniz sınırında, düzensiz göçmen ve gümrüklü malzeme kaçakçılığı başta olmak üzere her çeşit yasadışı faaliyetle mücadele, herhangi bir nedenden dolayı denizde mahsur kalan ya da yardım talebinde bulunanları kurtarmak, denizde güvenliği ve asayişi sağlamak, su ürünleri avcılığının sürdürülebilir bir şekilde devam ettirilebilmesi adına deniz çevresinin korunması ve her türlü balıkçılık faaliyetlerinin denetlenmesi hedefiyle faaliyetlerini sürdürüyor. Yunanistan sınırında görevli personelle birlikte verilen vazifeleri yerine getiren Kontrol Bot 5, hızıyla ve manevra kabiliyetiyle de göz kamaştırıyor.


SG Güverte Astsubay Kıdemli Çavuş Oğuz Ersoy Kontrol Bot 5'in söz konusu teknik özellikleri ile ilgili yaptığı açıklamada, “Proje kapsamında Savunma Sanayi Başkanlığı ve Ares Tersanesi ile imzalanan sözleşme ile birlikte Sahil Güvenlik 2024’ün sonuna kadar 107 adet yeni tip kontrol bot tedariki hedeflenmiştir. Antalya'daki Ares Tersanesinde milli ve yerli imkanlar aracılığıyla üretilen Kontrol Bot 5, Enez Edirne'de 27 Ocak 2022 yılı itibariyle göreve başlamıştır.”

“7/24 esasına göre görevlerini yerine getirmektedir”

Kontrol Bot 5'in teknik özellikleriyle ilgili bilgiler veren Ersoy, “Eni 3,74 metre olup boyunun 12,04 metre olduğu aktarıldı. Öte yandan 24 deniz mili iktisadi surat ile birlikte 35 deniz mili maksimum süratı bulunmaktadır. Elektronik harita, radar, termal kamera, 450 beygir güç üreten 2 kurtarma platformu ve ana makine yer almakta olup, 14 kazazedeyi ayrıca taşıyabilmektedir. 3 personelin Kontrol Bot 5'te görev yaptığı belirtilirken ortalama 200 deniz mili seyir sahası ile birlikte zorlu deniz koşullarında görev icra edebilecek niteliklere sahip olduğu aktarılıyor. İnşa aşamasındaki mukavemet testleriyle birlikte yapısal olarak sağlamlığını kanıtlamıştır. Aktif stabilizasyon ve su jeti sistemi aracılığıyla sahip olduğu yüksek manevra ve sürat kabiliyeti ile birlikte olumsuz hava ve deniz koşullarında görev alma imkanlarına sahip olan Kontrol Bot 5, Sahil Güvenlik Enez Karakol Komutanlığı bünyesinde görev alanı olarak belirtilen Yunanistan - Türkiye deniz sınırında ve Saros Körfezinde her çeşit kaçakçılık eylemini engellemek, ihtiyaç durumunda süratle arama kurtarma faaliyeti icra etmek, balıkçılık faaliyetlerini denetlemek ve deniz çevresini korumak gibi yönetmelik ve kanunlarla kendisine tevdi edilmiş olan bütün görevleri 7/24 kuralına göre yerine getirmektedir” açıklamasını yaptı.

Yorumlar (0)