Türkiye'nin koronavirüse karşı toplumsal bağışıklık oranı açıklandı

Yaklaşık olarak 10 milyon kişiye ikinci doz aşıların uygulanması, 5 milyona yakın kişinin ise koronayı geçirmesiyle ülkemizde toplumsal bağışıklık oranının yüzde 25 seviyesine yaklaştığı belirtildi.

GÜNDEM 04.05.2021, 18:50 04.05.2021, 18:56
Türkiye'nin koronavirüse karşı toplumsal bağışıklık oranı açıklandı

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, salgınla mücadele kapsamında aşılamanın önemi ve ülkemizin aşı stratejisi üzerine yorum yaptı.

DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) ve uluslararası literatüre göre, salgın mevzubahis olduğunda, bulaş yollarının önlenmesi ve aynı zamanda bağışıklık meydana getirilmesi gerektiğine işaret eden İlhan, salgınla mücadele çerçevesinde aşısı olan her virüs için de aşılama programının uygulamaya konulması gerektiğini dile getirdi.

Hedef yüzde 60-70

İlhan, "DSÖ, hastalığın kontrol altına alınabilmesi için yüzde 60 ila 70 seviyesindeki grubun aşılanması ya da hastalığı geçirmesi gerektiğini kaydediyor. Bu sebeple de aşı yaptırmadan mücadele edilmesi olanaksızdır." dedi. 

"Türkiye toplumsal bağışıklığı hedefliyor"

Salgının kontrol altına alınabilmesi için 'toplumsal bağışıklık' ve 'sürü bağışıklığı' stratejilerinin uygulanabildiğini kaydeden İlhan, şu ifadelere yer verdi:

"Sürü bağışıklığı stratejisi, salgının ilk döneminde İsveç ve İngiltere'de denenmişti. Bu strateji, virüsün toplumun yüzde 60-70'lik bölümüne bulaşması, toplumun serbestleşmesi üzerine kuruluyor. Toplumsal bağışıklık ise bunun aşılarla yapılmasıdır."

Salgının sürecinin en başından bu yana ülkemizin bu husustaki stratejisinin gayet net olduğunu kaydeden İlhan, "Türkiye'de Mart 2020'den bu yana toplumsal bağışıklık hedefleniyor." şeklinde konuştu.

"Hedefe ulaşıldı"

Toplumsal bağışıklığın sağlanabilmesi için hedef grubun yüzde 60-70'lik bölümünün aşılanması gerektiğine vurgu yapan İlhan, şöyle devam etti:

"Ülkemizde 18 yaş üstü 60 milyon kişi var. Türkiye'de 60 milyon kişinin aşılanması lazım. An itibarıyla 9 milyon 600 bin kişi aşılandı. Hastalığı geçiren yaklaşık 5 milyon kişi bulunuyor. Yani, toplumsal bağışıklığın yüzde 25'e yakın olduğunu söylemek mümkün."

"Güz döneminde rahatlarız"

İlhan, toplumsal bağışıklığın sağlanmasının 18 yaş üstündeki yurttaşların aşılanmasıyla mümkün olacağını ifade ederek, "Aşı tedarikinde problem olmaması durumunda 18 yaş üstü herkese aşı yapılmasıyla birlikte, toplumsal bağışıklık için gerekli olan yüzde 60-70 hedefine güz döneminde oluşabilir." şeklinde konuştu. 

Yorumlar (0)