Türkiye'nin gözü kritik kararlarda! Erdoğan duyuracak

Kabine toplantısı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında düzenleniyor. Söz konusu toplantıda, vatandaşları ilgilendiren kritik konuların ele alınması bekleniyor.

GÜNDEM 04.05.2020, 09:21 04.05.2020, 15:39
Türkiye'nin gözü kritik kararlarda! Erdoğan duyuracak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Huber Köşkü'nde düzenlenen kabine toplantısına video konferansla altıncı defa başkanlık ediyor. Saat 15.10'da başlayan toplantıda, vatandaşları ilgilendiren kritik kararların ele alınması bekleniyor. 

LGS ve YKS tarihi belirlenecek

Toplantının ana gündem maddesi Liseye Geçiş Sınavı (LGS) ile ve Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) gerçekleştirileceği tarihin belirlenmesi olacak.

Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) çeşitli seçenekler üzerinde çalıştığı Liseye Geçiş Sınavı'nın (LGS) Haziran ayının son haftasında yapılabileceği ifade ediliyor. Yeni tip koronavirüs (Covid-19) sebebiyle 20-21 Haziran'dan 25-26 Temmuz'a ertelenen üniversite giriş sınavı Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) da turizm sektörünün olumsuz etkilenebileceği değerlendirilerek tekrar Haziran ayına çekilebileceği belirtiliyor.

Fakat Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) Haziran ayına geri alınacağına yönelik iddiaların ardından milyonlarca öğrenci, sosyal medya platformu Twitter'da "YKS Tarihine Dokunma" etiketiyle paylaşımlarda bulunmuştu. Yaklaşık 4.3 milyon öğrencinin gireceği her iki sınava ilişkin tüm faktörler ve tavsiyeler değerlendirilerek, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un gerçekleştireceği sunumun ardından son karar kabinede verilecek.

65 yaş üstü ve 20 yaş altı için esnetme formülleri konuşulacak

Toplantıda 21 Mart gününden itibaren sokağa çıkamayan 65 yaş üstü 7 milyon vatandaş için "esnetme" formülleri değerlendirilecek. 65 yaş üstü vatandaşların belli gün ve saatlerde sokağa çıkma yasağının esnetilmesine yönelik son kararın çıkacağı tahmin ediliyor. 

Bilim Kurulu’nun bu konudaki tavsiyeleri ve ilgili bakanlıkların fikirleri tüm ayrıntılarıyla değerlendirilecek. 65 yaş üstü vatandaşlar için uygulanacak olan esnetme kararının, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) seyri ve Bilim Kurulu’nun tavsiyeleri doğrultusundaki önümüzdeki günlerde 20 yaş altı vatandaşlar için de konuşulabileceği kaydediliyor.

Normalleşme eylem planı ele alınacak

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın son halini verdiği normalleşme eylem planı da toplantıda değerlendirilecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, eylem planına ilişkin 16 bakanlığın gerçekleştirdiği hazırlıklar hususunda brifing alacağı, toplantının ardından takvimin belli bölümlerini ve kademeli esnetmeye ilişkin kararları duyuracağı öngörülüyor.

Söz konusu toplantıda, Ramazan Bayramı'na kadar geçecek olan 3 haftalık dönemde alınacak yeni önlemler ele alınacak.

Suriye ve Libya da görüşülecek

Toplantıda ekonomide alınacak tedbirlerin yanı sıra Suriye ve Libya’daki gelişmeler de görüşülecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önümüzdeki sürece ilişkin vatandaşların merakla beklediği kritik kararları Ulusa Sesleniş konuşması ile duyuracak.

Sokağa çıkma yasağı 4 gün olabilir

AVM'lerin kademe kademe açılması planı ile 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nı içine alacak şekilde 16-17-18-19 Mayıs'ta 4 günlük sokağa çıkma yasağı getirilmesi konuşuluyor. 

Öte yandan, Ramazan Bayramı boyunca 23-24-25-26 Mayıs günlerinde sokağa çıkma yasağı uygulanması planlanıyor. 

Yorumlar (0)