Türkiye'nin afet bölgeleri için veriler açıklandı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Türkiye'nin afet geçmişine dair çok önemli veriler paylaştı. Bilgiler arasında dikkat çeken pek çok nokta var.

GÜNDEM 14.11.2019, 11:58
Türkiye'nin afet bölgeleri için veriler açıklandı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yayınladığı verilere göre, Türkiye'de yaklaşık 59 milyon yurttaş deprem riski altında bulunan bölgelerde yaşıyor.

Kentsel dönüşüm seferberliği çerçevesinde 53 farklı ilde 240 riskli alan duyurulurken, 48 farklı şehirde ise yeni yerleşim bölgesi olarak kullanılmak üzere yaklaşık 46 bin hektarlık "Rezerv Yapı Alanı" tespit edildi.

Yılda ortalama 23 bin deprem yaşanıyor

Senede ortalama olarak 23 bin depremin yaşandığı Türkiye'de, yaklaşık 59 milyon vatandaş deprem riski taşıyan bölgelerde yaşamını sürdürüyor.

AA muhabirinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığından aldığı bilgilere göre, Anadolu'da, son yüzyılda 56 büyük deprem meydana geldi ve 80 binden fazla insan yaşamını yitirdi.

Depreme dayanıklı şehirler inşa edilmesi adına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla 2012'de başlatılan kentsel dönüşüm seferberliği çerçevesinde 53 farklı şehirde belirlenen 240 risk bölgesinde çalışmalara başlandı.

Bu kapsamda 48 farklı ilde, yeni yerleşim alanı olarak kurulacak şekilde yaklaşık 46 bin hektarlık "Rezerv Yapı Alanı" tespit edildi. Ülkenin tamamında 1 milyon 330 bin konut dönüştürülürken, 5 milyondan fazla vatandaşın da can ve mal güvenliği tesis edildi. Fakat Türkiye'de 1,5 milyon konutun da en fazla 5 yıl içinde dönüştürülmesi gerekiyor. 

Kentsel dönüşüme ciddi yatırım yapıldı

Kentsel dönüşüm projeleri için bugüne kadar yaklaşık 13 milyar lira kaynak kullanıldı. İller Bankası aracılığıyla belediyelere 4 milyar lira kredi ve yüzde 50'ye ulaşan finans desteği verildi.

81 il valiliğine gönderilen genelgeyle "Kentsel Dönüşüm Strateji Belgeleri"nin hazırlanması ve öncelikli olarak acil dönüşmesi gereken bölgelerin tespit edilmesi istendi.

Buna ek olarak Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından 12 Eylül 2019'da 8 maddelik "Kentsel Dönüşüm Eylem Planı" açıklandı.

Açıklanan eylem planına göre, kentsel dönüşümün, "Deprem riski altındaki yapıların ve alanların dönüşümü", "Sel ve heyelan riski altındaki alanların taşınması", "Tarihi kent merkezleri ve meydanların ihyası" ve "Sanayi alanlarının taşınması ve dönüşümü" temel başlıkları altında hayata geçirilmesine karar verildi.

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) aracılığıyla bu yıl 25 bini İstanbul'da olan, 65 bin bağımsız birimin dönüşümü tamamlanmış olacak.

TOKİ Karadeniz'de gerekli adımları atacak

TOKİ Karadeniz'de riskli bölgelerde yaşayan vatandaşlar için 15 bin konut yapacak.

Özellikle son dönemlerde Karadeniz'de yaşanan sel ve heyelanların ardından bölgede kentsel dönüşüm çalışmaları hız kazandı. Bu çerçevede, Karadeniz İklim Değişikliği Eylem Planı'nda açıklanan riskli alanlarda yaşayan vatandaşlar için 15 bin konut TOKİ tarafından yapılacak.

Tarihî meydanlar önemseniyor

Tarihi kent merkezleri ve meydanların ihya çalışmaları da sürüyor. Meydanların yeniden tarihî kimliklerine kavuşturulması adına Ankara Hergelen Meydanı, Konya Mevlana Meydanı, Niğde Kaleiçi, Erzurum Hacı Cuma, Kastamonu Nasrullah Camisi ve çevresi, Afyon Mısri ve İmaret camileri ve çevresi, Kayseri Kaleiçi'nde projeler başlatıldı. Ayrıca Diyarbakır, Sivas, Tokat, Amasya ve Giresun'da da çalışmalar sürüyor.

Diğer taraftan, 81 ilde şehir içinde kalan sanayi alanlarının şehir dışına taşınmasına ilişkin dönüşüm çalışmaları da başlatıldı. İstanbul'un farklı noktalarındaki sanayi alanları Arnavutköy'e, Konya Eski Sanayi ve Karatay Sanayii’ni şehir dışına taşımak için düğmeye basıldı.

Ülke genelinde yeni ve modern sanayi bölgeleri üretilmeye başlandı.

Yorumlar (0)