Türkiye Karadeniz’de bir ilki gerçekleştiriyor! 3 gemi ile aynı anda…

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez Karadeniz’de doğal gaz çalışmalarının devam ettiğini belirtirken ilk defa 3 gemi ile aynı anda bölgede faaliyet gösterdiklerini vurguladı. Türkiye’nin geleceğine güzel bir miras bırakmak istedikleri belirten Dönmez 2023 yılına büyük bir enerji ile hazırlandıklarını açıkladı.

GÜNDEM 22.04.2022, 09:37 22.04.2022, 14:17
Türkiye Karadeniz’de bir ilki gerçekleştiriyor! 3 gemi ile aynı anda…

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez Karadeniz’de gerçekleştirilen doğalgaz çalışmaları hakkında önemli açıklamalarda bulundu. STK temsilcileri ve iş inşaları ile buluşan Dönmez yaptığı açıklamalarda pandemi döneminde de ara vermeden çalışmalarına devam ettiklerini açıkladı. Dönmez konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

Dünyada pek çok yatırımın pandemi nedeniyle yavaşladığı ya da durma noktasına geldiği bir dönemde biz hız kesmeden çalışmalarımıza devam ettik. 2019 yılında 3.778 MW, 2020 yılında 4.944 MW ve 2021 yılında 4.612 MW ilave güç kurulumlarımızın hayata geçmesini sağladık. Dengeli yatırım planlarının da yardımıyla her yıl yenilebilir enerjinin etkisini yavaş yavaş artırdık. Bundan 20 yıl öncesinde yenilebilir enerji kaynaklarının var olan kurulu güç içerisindeki payı yüzde 38 iken bu oran artık yüzde 54’e kadar çıkmış durumda. Yenilebilir ve yerli olan kaynaklara bakıldığındaysa kurulu gücümüzün yüzde 65’lik bir kısmı bu kaynaklardan oluşuyor. Türkiye’nin enerji kaynaklarını yenilemeye ve güçlenmeye devam edeceğiz.

“Karadeniz’de ilk defa 3 gemimiz ile aynı anda çalışıyoruz.”

Yenilebilir enerjiden madenciliğe ve doğal gaz ve petrolden nükleere kadar bütün enerji alanlarında hareketliliğin olduğunu belirten Dönmez sözlerine şu şekilde devam etti:

Proje ve yatırımlarımızı büyük bir kararlılıkla sürdürmeye devam ediyoruz. Karadeniz’deki gazın 2023 yılına yetişmesi için büyük bir çaba içerisindeyiz. Geçen hafta Yavuz sondaj gemimize ait ekipmanların deniz tabanına yerleştirilmesi için Türkali-2 kuyusunu ziyaret etmiştik. Gemimiz gerekli lokasyona güvenli bir şekilde ulaşarak kuyu başı vanasının indirme işlemini gerçekleştirdi. Böylelikle ilk defa 3 gemimizle aynı anda Karadeniz’de çalışamaya başlamış olduk. Yavuz bu noktadan sonra diğer bölgelere de geçerek üst tamamlama olarak da bilinen işlemleri gerçekleştirecek. Bu sürecin ardından açtığımız kuyuları boru hatlarına bağlayacağız. Buradaki hedefimiz 2023 yılı. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında milli gazımızı halkımıza sunmayı hedefliyoruz. 2 hafta önce sahada yer alıyorduk ve orada oldukça yoğun bir şekilde çalışan ekipler var. İnançları tam ve motivasyonları çok yüksek. Türkiye’nin geleceğine güzel bir miras bırakmayı hedefliyoruz.

"Büyük bir enerjiyle 2023’e hazırlanıyoruz"

Bor madeninin bir cevher olduğunu aktaran Dönmez sözlerine şu şekilde devam etti:

Yüksek teknoloji ile işlenmesinin ardından ürün haline getirilecek ilk yatırımımız Bor Karbür Tesisi’nde artık sona yaklaşıyoruz. Bu yıl içerisinde gerekli testleri yaparak performans testlerini gerçekleştireceğiz. Bunun yanı sıra Ferrabor Üretim Tesisi’nin de temelini bu yıl içerisinde atacağız. Lityum Karbonat Üretim Tesisi için de gerekli çalışmaları bu yılın sonuna kadar tamamlamış olacağız. Pilot Üretim Tesisi ve Nadir Toprak Oksitleri Kazanım Proses Dizaynı tesis kurulumlarını da 2023 yılına kadar tamamlamış olacağız. Büyük bir enerji ve motivasyon ile 2023 yılına hazırlanıyoruz. Türkiye’nin enerjisini yükseltecek projeleri Türkiye’nin dört bir yanında gerçekleştirmeye devam ediyoruz. Bu projeleri Türkiye’nin enerji bağımsızlığına önemli katkıda bulunacak. Büyük ve güçlü Türkiye’ye giden adımların en önemlilerinin Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını ortadan kaldıracak hamleler ve projeler olduğunun oldukça farkındayız. Bu amaçla milletimizin bize vermiş olduğu emaneti daha iyi yerlere taşımak adına gece gündüz çalışmaya devam edeceğiz.

Yorumlar (0)