Türkiye kapıyı araladı: Finlandiya'nın NATO'ya üyelik sürecine onay!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Finlandiya, güvenlik kaygılarımızın giderilmesi hususunda hassasiyet göstermiştir. Finlandiya'nın üyelik protokolünü başlatma kararı aldık." dedi. Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ise, "Bu karar, ülkemiz için çok önemli. Öte yandan komşumuz İsveç olmadan süreç tamamlanamaz." ifadelerini kullandı.

GÜNDEM 17.03.2023, 18:14 Hakan Öksüz
Türkiye kapıyı araladı: Finlandiya'nın NATO'ya üyelik sürecine onay!

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ile Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe'de düzenlenen ortak basın toplantısında kameraların karşısına geçti. NATO'ya üyelik süreci ile ilgili Finlandiya'ya olumlu haberi veren Erdoğan, "Bazı güvenlik kaygılarımız vardı. Finlandiya, bu kaygıların giderilmesi hususunda hassasiyet gösterdi. Biz de TBMM'de Finlandiya'nın NATO'ya üyelik sürecini başlatma kararı aldık." ifadelerini kullandı.

"Finlandiya'nın üyelik protokolünü başlatacağız"

Depremin ardından yardım eli uzatan ülkelerden birinin de Fİnlandiya olduğunu hatırlatan Erdoğan, "Bunun için milletim adına size teşekkürlerimi sunuyorum. Görüşmede önümüzdeki dönemde atılacak adımları masaya yatırdık. Türkiye'nin AB üyeliği sürecine Finlandiya destek veriyor. Terör örgütü DEAŞ'ı sahada yenen tek NATO üyesiyiz. NATO'nun açık kapı politikasının en güçlü destekleyicilerinden de biriyiz. Güvenlik kaygılarımızın giderilmesi hususunda Finlandiya, hassasiyet göstermiştir. Bu nedenle Finlandiya'nın üyelik protokolünü başlatacağız." dedi.

"İsveç teröristleri korudu, nasıl olumlu yaklaşalım?"

Türkiye'nin esasında İsveç'e karşı da farklı bir tutum içinde olmadığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İsveç teröristleri korudu, onlara kucak açtı. Terör örgütü YPG/PKK'nın uzantıları, Stockholm caddesinde sürekli gösteri düzenliyor. İsveç'e 120 teröristin adının yer aldığı bir liste sunduk. Bunları bize vermeyi reddettiler. Böyle bir tavırdan sonra İsveç'in NATO üyeliğine nasıl olumlu yaklaşalım? Sayın Başbakan iyi bir insan olabilir ama teröristleri teslim etmediler." değerlendirmesinde bulundu. 

"Finlandiya ile bu tür sorunlar yaşamadık"

İsveç'in olumsuz adımlarına karşılık tavır aldıklarını vurgulayan Erdoğan, "Finlandiya ile bu tür sorunlar yaşamadık. Bundan dolayı da bugün attığımız imza ile Finlandiya'nın NATO'ya üyeliğini destekleme kararı aldık. Yazı parlamentoya gitti. Sırada komisyon ve Genel Kurul aşamaları var. Seçimden önce sürecin tamamlanmasını umuyoruz." dedi.

Niinistö: "Çok mutluyuz ama İsveç olmadan süreç tamamlanamaz"

Konuşmasına Türkiye'de yaşanan deprem felaketini anarak başlayan Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, "Deprem bölgesinde yardımlaşarak çalıştık. Küresel arenada bunun gibi birliktelikleri çoğaltabiliriz. Siz (Erdoğan) dünyadaki hemen herkesle ve bütün taraflarla görüşebilen tek kişisiniz. NATO üyelik sürecimize onay vermeniz, bizi memnun etti. TBMM'de sürecin başlatılacak olması bizim açımızdan çok önemli. Komşumuz İsveç de iyi insanlardan oluşan iyi bir halktır. Onlar olmadan üyelik süremizin tam olarak tamamlanmış sayılmaz. Baltık Denizi'ne kıyısı olan iki ülkeyiz ve bundan dolayı ortak çıkarlarımız söz konusu." ifadelerini kullandı. 

Yorumlar (0)