Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında üçlü zirve

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuoğlu, Finlandiya ve İsveçli mevkidaşlarıyla bir araya gelerek iki ülkenin NATO’ya üyelik sürecini ele aldı. 

GÜNDEM 15.05.2022, 11:53 16.05.2022, 08:57
Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında üçlü zirve

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto ve İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde ile gerçekleştirilen ortak toplantıda konuşan Çavuşoğlu, iki ülkenin NATO’ya üyeliği ile ilgili Türkiye’nin beklenti ve hassasiyetlerini dile getirdi. 

Türkiye, iki ülkenin NATO üyeliğine olumsuz yaklaşıyor

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrası NATO üyeliği için girişimlerini hızlandıran iki ülke, bu konuda uzun süredir diplomatik görüşmelerini sürdürüyor. NATO üyesi ülkelerin geneli İsveç ve Finlandiya’nın başvuru sürecine sıcak bakarken, Türkiye ise aksi yönde görüş bildirdi. İki ülkenin dışişleri bakanları ile yapılan görüşme sonrası açıklamalarda bulunan Bakan Çavuşoğlu, “NATO Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısı kapsamında Finlandiya ve İsveçli mevkidaşlarımla Berlin’de bir araya geldik” dedi.

“Eğer ki NATO çatısı altında bu ülkelerle müttefik olacaksak, Finlandiya ve İsveç’in PKK ve alt oluşumlarına desteğini kesmesi gerekiyor”

NATO toplantısı öncesinde de açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, Finlandiya ve İsveç’in PKK’ya destek verdiğinin altını çizerek, “Finlandiya ve İsveç’in terör örgütüne yönelik takındığı bu tutum, milletimizin olumsuz yönde görüş bildirmesine sebep oluyor. Biz her türlü uyarıyı yapmamıza rağmen bu destekler sürüyor. Eğer ki NATO çatısı altında bu ülkelerle müttefik olacaksak, Finlandiya ve İsveç’in PKK ve alt oluşumlarına desteğini kesmesi gerekiyor. Polislerimizi, askerlerimizi şehit eden bu eli kanlı örgüte karşı iki ülkeden de net bir karşı tavır bekliyoruz” ifadelerini kullandı. 

Yorumlar (0)