"Türkiye" isteğine "kırmızı çizgimiz" dedi!

Türk askeri ile ilgili isteğe Katar'dan açık ve güçlü cevap geldi: Kırmızı çizgimizdir!

GÜNDEM 20.12.2020, 18:30
"Türkiye" isteğine "kırmızı çizgimiz" dedi!

Katar'a karşı uygulanan ambargo krizinin çözümü için görüşmeler sürüyor. Daha önce Suudi Arabistan, BAE, Mısır ve Bahreyn; Katar ambargosunun kalkması için 13 şart duyurmuştu. 13 şarttan biri Katar'daki Türk askeri varlığının sona erdirilmesi ve Türk üssünün kapatılması idi. Katar istihbarat kaynaklarından alınan bilgilere göre Katar, Türk askeri üssünün 'kırmızı çizgileri' olduğunu, Türk askeri konusunun müzakerelerde mevzu edilmesine dahi izin vermedi.

Katar ile müzakere için masaya oturuldular

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Bahreyn, Haziran 2017'den bu tarafa diplomatik ilişkilerini sona erdirdikleri Katar'la tekrar müzakere masasına oturdu.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald John Trump'ın Başkanlık Seçimleri'ni kaybetmesi sonrası başlayan müzakereler, Körfez'de yeni dönemin habercisi.

Daha önce işgal etme planı hazırlayan hatta ABD Başkanı Donald Trump'a dahi bunu teklif eden bazı Körfez ülkeleri, Katar'daki Türk askerî varlığının sona erdirilmesi ve Türk askerî üssünün kapısına kilit vurulmasını "müzakere şartlarından biri" olarak sunmuştu.

Katar: Türk askeri üssü kırmızı çizgimizdir

Katar istihbaratına dayandırarak haberini hazırlayan "Taktik Rapor" sitesi, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed es-Sani'nin "Türk askeri üssü, Doha'nın kırmızı çizgisidir" dediğini bildirdi.

Habere göre Doha yönetimi, ambargo uygulayan 4 ülkeyle bir anlaşmaya varmak için Türk askeri üssünün gündeme getirilmesine izin vermeyecek.

Katar'a ambargo uygulayan ülkeler!

Suudi Arabistan, BAE (Birleşik Arap Emirlikleri), Mısır ve Bahreyn; 5 Haziran 2017 tarihinde "terör gruplarını desteklediği" yönündeki mesnetsiz iddiayla Katar'la tüm diplomatik ilişkileri koparmış, Katar'ı ekonomik ablukaya almış, Katar bölgede yalnızlaştırılarak Körfez bölgesinde büyük bir kriz yaratılmıştı.

Katar'ı işgal planı

Öyle ki Suudi Arabistan'ın Kralı Selman bin Abdülaziz'in ABD Başkanı Donald Trump'a "Katar'ı işgal edelim" teklifinde bulunduğu ortaya çıkmıştı. İlerleyen süreçte Mısır hariç diğer 3 ülkenin (Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn) ortaklaşa işgal planı tertiplediği ancak bu girişimi bizzat ABD Başkanı Trump'ın engellediği belirtilmişti.

Katar'ı ada ülkesi yapma planı!

Türkiye'nin yardımları sebebiyle Katar'ı boğma planı başarıya ulaşamayan ülkelerden Katar'a tek sınır komşusu olan Suudi Arabistan, Katar ile arasında dev bir kanal açarak Katar'ı deniz ortasında bir ada ülkesi yapmayı dahi düşünmüştü.

Kuveyt ise Körfez krizinin her iki tarafı arasında ara bulucu olmaya çalışmış fakat ilişkilerde normalleşme üzerine bir sonuç elde edememişti.

Yorumlar (0)