Türkiye-İsrail ilişkilerinde yeni dönem

Erdoğan, "İsrail ile ortak hedefimiz iki ülke arasında müşterek çıkara dayalı, karşılıklı olarak hassasiyetlere saygı gösterilerek siyasi diyalogun tekrar canlandırılmasıdır." dedi. İsrail Cumhurbaşkanı Herzog ise "Hedefimiz halklarımız ve ülkelerimiz arasında dostane ilişkilerin geliştirilmesinin temellerini atmaktır." diye konuştu.

GÜNDEM 09.03.2022, 20:18
Türkiye-İsrail ilişkilerinde yeni dönem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrailli mevkidaşı Isaac Herzog ile baş başa yaptığı görüşmenin akabinde gerçekleştirilen ortak basın toplantısında konuşma yaptı.


Erdoğan: Türkiye-İsrail ilişkileri tekrar canlanmalıdır

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları ise şu şekilde:

"Bu tarihi ziyaretin İsrail-Türkiye ilişkilerinde yepyeni bir dönüm noktası olacağına inancım tam. İsrail ile ortak hedefimiz iki ülke arasında müşterek çıkara dayalı, karşılıklı olarak hassasiyetlere saygı gösterilerek siyasi diyalogun tekrar canlandırılmasıdır. Bölgemizde huzur, barış ve beraberce yaşama kültürünün tekrardan hakim olmasına katkı sunmak bizlerin elindedir. 

İki ülke ilişkilerinin kuvvetlenmesi ve gelişmesi ülkelerimiz yönünden olduğu kadar bölgesel barış ve istikrar için de büyük bir önem teşkil etmektedir. Sayın Herzog'a, bölgede tansiyonun düşürülmesine ve iki devletli çözüm arayışlarının muhafazasına verdiğimiz değeri ifade ettim. Kudüs'ün önemli statüsüyle Mescid-i Aksa'nın kutsiyeti ve dini kimliğinin korunmasına verdiğimiz öneme işaret ettim.

Önümüzdeki dönemin iki ülke ilişkileri hususunda bölgesel iş birliği yönünden yeni fırsatları da beraberinde getireceğine olan inancım tamdır.

Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu'nun İsrail ve Filistin'e yapacağı ziyareti, akabinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Fatih Dönmez'in İsrail'e yapacağı ziyareti önemsiyorum."

"Halklarımız ve ülkelerimiz arasındaki dostane ilişkiler geliştirilmelidir"

Herzog'un açıklamalarından öne çıkanlar ise şu şekilde:

"Maalesef iki ülke ilişkileri son dönemde bir darlık dönemi yaşamıştır. İnanıyorum ki Türkiye ve İsrail arasındaki iyi ilişkiler global ve bölgesel zorluklarla çok daha iyi başa çıkmamıza vesile olacaktır.

Türk Dışişleri Bakanı önümüzdeki ay ülkemizi ziyaret edecektir ve Dışişleri Bakanımız ile görüşmeler yapacaktır. Dile getirdiğimiz diyalogun da sürmesini mümkün kılacaktır. Bu diyalogu her yerde yaşatmak durumundayız.

Çok sayıda Yahudi erkek ve kadın lider, tüccar, bilge, şair ve gelişimcilerden meydana gelen seçkin bir şahsiyet listesi Türkiye'deki Yahudi tarihinin geçmişinin yalnızca bir parçasıdır.

Hedefimiz halklarımız ve ülkelerimiz arasında dostane ilişkilerin geliştirilmesinin temellerini atmaktır."

Yorumlar (0)