Türkiye, İran ve Rusya'dan ortak bildiri

Rusya-İran-Türkiye ortak bildirisinde, "Suriye'nin çeşitli bölgelerinde bulunan terör örgütleri ve bunlarla bağlantılı farklı adlardaki grupların artan faaliyet ve varlıklarını kınamışlardır." denildi.

GÜNDEM 20.07.2022, 01:05
Türkiye, İran ve Rusya'dan ortak bildiri

Rusya, İran ve Türkiye arasında Tahran Uluslararası Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen 'Astana Formatında Yedinci Üçlü Zirve Toplantısı'nın akabinde Erdoğan, Reisi ve Putin'in ortak açıklaması yayımlandı. Bahse konu açıklamada, üç liderin, Suriye'de sahadaki son durumu ele aldığı, 1 Temmuz 2020 tarihinde video konferans yoluyla gerçekleştirilen son toplantının akabinde yaşanan gelişmeleri yorumladıkları ve aralarında vardıkları mutabakatlarla dışişleri bakanlarının ve temsilcilerinin yaptıkları toplantılardaki mutabakatlar doğrultusunda, üçlü iş birliğini kuvvetlendirme hususundaki kararlılıklarına işaret edildiği belirtildi.

Liderlerin, ayrıca son bölgesel ve uluslararası gelişmeleri masaya yatırdıkları ve Astana sürecinin, Suriye krizinin sürdürülebilir ve barışçıl çözümündeki öncü rolüne işaret ettikleri belirtildi.

Üç liderin, Suriye'nin toprak bütünlüğü, birliği, bağımsızlığı ve egemenliği ile BM (Birleşmiş Milletler) Şartı'nın ilke ve amaçlarına olan kuvvetli bağlılıklarının altını çizdiklerine yer verilen açıklamada, liderlerin, bahse konu ilkelere evrensel olarak saygı duyulması ve kim tarafından gerçekleştirilirse gerçekleştirilsin hiçbir eylemin bu ilkeleri zayıflatmaması gerektiğini vurguladıkları bildirildi.

"Ayrılıkçı gündemlere karşı durma kararlılıklarını yenilemişlerdir"

Liderlerin, terörün her biçim ve türüyle mücadele etmek maksadıyla birlikte çalışmayı sürdürmedeki kararlılıklarını ifade ettikleri aktarılan açıklamada, şöyle denildi:

"Liderler, Suriye'nin çeşitli bölgelerinde bulunan terör örgütleri ve bunlarla bağlantılı farklı adlardaki grupların artan faaliyet ve varlıklarını kınamışlardır. Gayrimeşru olan özyönetim girişimleri dahil olmak üzere, terörle mücadele adı altında saha yeni gerçeklikleri oluşturulmasına ilişkin her türlü teşebbüsü reddetmişler ve Suriye'nin toprak bütünlüğünün ve egemenliğinin yanı sıra komşu ülkelerin milli güvenliği için tehdit unsuru olan ayrılıkçı gündemlere karşı durma kararlılıklarını yenilemişlerdir.

Liderler, Suriye'ye ait olması gereken petrolün illegal olarak aktarılmasına karşı olduklarını belirtmişlerdir.

İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ndeki son durumu ayrıntılarıyla masaya yatırmışlar ve sahada sükunetin tesisi için İdlib'e ilişkin tüm anlaşmaların tam anlamıyla uygulanması gerektiğini belirtmişlerdir.

Başta BM ve insani yardım organizasyonları ile diğer hükümet veyahut hükümet dışı uluslararası kuruluşlar dahil olmak üzere uluslararası topluma, önkoşullar, siyasileştirme ve ayrımcılık olmaksızın ve çok daha şeffaf bir şekilde bütün Suriyelilere yönelik yardımlarını artırmalarına yönelik çağrıda bulunmuşlardır.

"Suriye'ye gönüllü ve güvenli geri dönüşler kolaylaştırılmalıdır"
 
Astana garantörlerinin belirleyici olan katkılarının ve Soçi'deki Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'nin aldığı kararların uygulanmasının neticesinde ortaya çıkan Anayasa Komitesi'nin çok önemli rolüne işaret etmişlerdir. Anayasa Komitesi'nin çalışmalarını herhangi lojistik ve bürokratik engel olmadan sürdürülebilir olması gerektiğini belirtmişlerdir.

Sığınmacıların ve Suriye içinde yerlerinden edilen kişilerin, geri dönme ve bu kapsamda desteklenme haklarını teminen, ülkedeki asıl ikamet bölgelerine gönüllü ve güvenli geri dönüşlerinin kolaylaştırılmasının gerekliliğine işaret etmişlerdir. 

İsrail'in, Suriye'de yönelik askeri saldırıları kınanmış, Suriye'nin egemenliğinin ihlal edildiğini değerlendirmişler. Suriye Golanı'nın işgalini kabul etmeyen BM kararlarının hükümleri dahil olmak üzere, evrensel olarak tanınmış olan uluslararası hukuk kararlarına riayet edilmesi gerekliliğini bir defa daha teyit etmişlerdir."

Açıklamada, ortak ekonomik ve siyasi iş birliğini artırmak için farklı alanlardaki koordinasyonu kuvvetlendirmeye yönelik isteklerin de teyit edildiği aktarıldı.

Yorumlar (0)