Türkiye ile İran arasında flaş karar: 1 Ağustos'ta başlıyor!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İran ile Türkiye arasındaki uçuşların 1 Ağustos günü itibarıyla açılabileceğini duyurdu. 

GÜNDEM 15.06.2020, 14:55
Türkiye ile İran arasında flaş karar: 1 Ağustos'ta başlıyor!

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) nedeniyle durdurulan uçuşlar kademe kademe açılmaya başladı.

İran ile Türkiye arasındaki uçuşların başlama tarihi belli oldu. Konuya ilişkin açıklama Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan geldi. 

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, İstanbul'da İranlı mevkidaşı Cevad Zarif ile kritik bir görüşmede bulundu.

Çavuşoğlu: Uçuşlar başlayacak

Çavuşoğlu, iki ülkenin, yeni tip koronavirüs (Covid-19) esnasında gösterdiği dayanışmayı sürdürmesi gerektiğini ifade etti. 

Sınırlarda geçişlerin başladığını ve yolcular için çalışmayı sürdüreceklerini belirten Çavuşoğlu, iki ülke arasındaki uçuşların 1 Ağustos itibarıyla başlamasının planlandığını kaydetti. 

Çavuşoğlu, bir sonraki üçlü Suriye zirvesinin İran'da gerçekleştirileceğini ve İran'a uygulanan tek taraflı yaptırımlara karşı olunduğunu açıkladı. 

Zarif: Türkiye, ambargolara karşı İran'ın yanında oldu 

İran Dışişleri Bakanı Zarif, yeni tip koronavirüs (Covid-19) sürecinin ardından Türkiye'nin ilk resmî konuğu olduğu için mutlu hissettiğini söyledi. 

Zarif, hem kara yoluyla hem de hava yoluyla Türkiye ile İran arasındaki seyahatlerin tekrar başlamasını beklediğini ifade etti. 

ABD'nin yeni tip koronavirüs (Covid-19) sürecinde İran halkını sıkıntılı bir duruma düşürmek amacıyla ambargolarını iyice artırdığına dikkat çeken Zarif, Türkiye'nin söz konusu ambargolara karşı İran'ın yanında olduğunu belirtti.

Zarif, enerji ve doğalgaz konusunu ele aldıklarını kaydederek, bu ay sonuna kadar Türkiye'nin gösterdiği çabalarla İran doğalgazının akışının tekrar başlayacağını kaydetti.  

Çavuşoğlu: Libya'da kalıcı ateşkes şart

Çavuşoğlu, Libya'da yaşanan krize değindi.

Moskova'da Fayiz es-Serrac'ın ateşkesi imzaladığını, Halife Hafter'in ise imzalamadığını hatırlatan Çavuşoğlu, ardından Berlin'de toplantı gerçekleştirildiğini ve ortak bir bildirge yayınlandığını ifade etti.

Çavuşoğlu, Hafter'in bunu desteklemediği gibi saldırganlığının dozunu iyice artırdığına dikkat çekerek, Rusya ile görüşmelerde herhangi bir problem çıkmadığını söyledi. 

Bu kez Libya'da kalıcı bir ateşkesin şart olduğunu ve ülkeyi siyasi sürece taşımanın gerektiğini aktaran Çavuşoğlu, bu nedenle hem Türkiye ile Rusya arasında hem de Libyalılarla görüşmeler yapılmasının önem arz ettiğini belirtti.

Yorumlar (0)