Türkiye ile ilgili iddiaya AB'den yalanlama

Josep Borrell, AB'nin (Avrupa Birliği) yaptırım uyguladığı Rusya Federasyonu'na ülkemiz üzerinden ihracat yapıldığı iddiasını, Mevlüt Çavuşoğlu'nun kendisine ilettiği istatistikler doğrultusunda reddetti.

GÜNDEM 23.11.2022, 01:29 23.11.2022, 12:54
Türkiye ile ilgili iddiaya AB'den yalanlama

AB Güvenlik Politikası ve Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Borrell, Fransa'nın Strazburg şehrinde düzenlenen AP (Avrupa Parlamentosu) Genel Kurulu'nda, milletvekillerinin sorularını cevapladı.

İspanyalı vekil Antoni Comin I Oliveres'in ülkemizin AB mallarını satarak yaptırımlardan kaçabilmesi için Rusya'ya yardım ettiği iddiasını dile getirip AB'nin bu duruma karşı ne yapacağına yönelik sorusu üzerine Borrell, hususu yaklaşık olarak iki hafta evvel BAE'de (Birleşik Arap Emirlikleri) Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile görüştüğünü aktardı.

"Bakan Çavuşoğlu'nun verdiği bilgilerde ısrarcıyım"

Borrell, "Kendisi Türkiye'nin Avrupa Birliği'nden ithalatına ve Türkiye'nin Rusya'ya ihracatına ilişkin bilgiler verdi. Bahse konu bilgi, Türkiye'nin Rusya'ya önemli miktarda ihracat yaptığını ortaya koyuyor. Fakat Türkiye'nin Avrupa Birliği'nden ithalatında önemli bir artış söz konusu değil. Edindiğim istatistikler doğrultusunda, Avrupa Birliği'nin Türkiye üzerinden Rusya'ya bir ihracat üçgeni oluşturduğuna ilişkin teori pek mümkün görünmüyor." sözlerini sarf etti.

Ülkemizin Rusya Federasyonu'na yönelik yaptırımlarda Avrupa Birliği ile aynı çizgide olmadığını anımsatan Borrell, "Türkiye'nin de bizimle aynı çizgide bulunmasını isterdik çünkü onlar da Gümrük Birliği'nde fakat Bakan Çavuşoğlu'nun ilettiği istatistiklerde ısrarcıyım. Türkiye'den Rusya'ya yapılan ihracatta artış var fakat Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye ihracatında bir artış yok." şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)