Türkiye ile beraber hangi ülkelerde ramazan ayı başladı?

“On bir ayın sultanı” olarak isimlendirilen mübarek ramazan ayı Türkiye'nin de içerisinde yer aldığı 27 İslam ülkesi ile Avustralya, Avusturya ve Fransa kıtasında yaşamını sürdüren Müslümanlarda bugün başladı. Hindistan ve Bangladeş’te ise ramazanın ilk günü cuma olarak belirlendi.

GÜNDEM 23.03.2023, 09:11 23.03.2023, 17:43
Türkiye ile beraber hangi ülkelerde ramazan ayı başladı?

Müslüman aleminin sabırsızlıkla beklediği ramazan ayı sonunda geldi. İlk sahura kalkılarak tutulacak oruç 27 ülkede başladı.

2 ülke oruca cuma günü başlıyor

Türkiye, Pakistan, Komor Adaları, Somali, Lübnan, Irak, Endonezya, Malezya, Fas, Moritanya, Cezayir, Umman, Ürdün, İran, Cibuti, Libya, Suriye, Sudan, Filistin, Mısır, Tunus, Yemen, Bahreyn, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Suudi Arabistan’ında resmi makamlardan yapılan bilgilendirmelere göre ramazanın başlangıç tarihi olarak 23 Mart Perşembe günü

Hint Alimler Birliği ve Bangladeş resmi ajansından gerçekleştirilen açıklamalarda Hindistan ve Bangladeş’te ramazanın ilk gününün 24 Mart Cuma olacağı ifade edildi.

Ülkelere göre farklılık nereden kaynaklanıyor?

İslam hukukunda temel nokta hicri takvim başlangıcı ve bitişi dönemin hareketlerine göre tespit edilen aylardan meydana geliyor.

Ramazan ayı da genelde ay takvimi teme alınarak her sene değişiklik göstererek ramazan ayına başlangıç yapıldığını belirlemek üzere faaliyette bulunuyor.

İslam fıkhında ayın belirlenmesi adına iki farklı görüş yer alıyor. Ay başlarının tespit edilmesinde çıplak gözle görülme usulünü kullananlar ile bilimsel hesaplama ve ölçümleri esas olarak gören fıkıh idareleri zaman zaman tarihlendirme hususunda farklılık gösteriyor.

Yorumlar (0)