Türkiye ile ABD arasında kritik görüşme

İbrahim Kalın, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile telefon görüşmesi yaptı.

GÜNDEM 07.12.2022, 21:23 08.12.2022, 15:45
Türkiye ile ABD arasında kritik görüşme

Cumhurbaşkanlığı Sözcülüğü tarafından gerçekleştirilen açıklama doğrultusunda, söz konusu görüşmede, ikili ekonomik ve siyasi ilişkiler, savunma alanında iş birliği, Ukrayna-Rusya Savaşı, Doğu Akdeniz, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya üyelik süreçleri, Irak, Suriye ve terörle mücadele hususları başta olmak kaydıyla bölgesel ve global hususlar ele alındı.



F-16 tedariki

G20 marjında Bali'de liderler seviyesinde yapılan görüşmeden duyulan büyük memnuniyet ifade edilirken, bölgesel ve global hususlarda istişare ve diyalogun sürdürülmesi konusunda mutabık kalındı.

İki NATO müttefiki olarak ABD ve Türkiye'nin ortak menfaatler ve stratejik önceliklere odaklanması gerektiği dile getirilen görüşmede, savunma alanında süren iş birliğinin önemine işaret edildi.

Bahse konu görüşmede, F-16 savaş uçağı modernizasyon ve tedarik talebinin ABD Kongresi tarafından onay verilme sürecinin şartsız bir biçimde tamamlanması hususunda Türkiye'nin beklentileri aktarıldı.



Ukrayna-Rusya Savaşı

Ukrayna-Rusya Savaşı'nın yayılmasının ve uzamasının global çapta krizleri daha da derinleştirdiği, savaşın bitirilmesi ve müzakere masasına geri dönülmesi gerektiği kaydedildi. Ülkemizin, tahıl anlaşması ve esir takası dahil ateşkesin yolunu açabilecek kritik diplomatik girişimlere kararlıkla devam edeceği aktarıldı.



Terörle mücadele

Ülkemizin, Irak ve Suriye'de gerçekleştirdiği harekatlarda ulusal güvenlik için tehdit oluşturan PKK/PYD-YPG terör örgütlerinin hedeflendiği vurgulandı. Terör saldırılarına uğrayan ülkemizin, BM (Birleşmiş Milletler) Sözleşmesi'nin ilgili maddesi uyarınca meşru müdafaa hakkının bulunduğu anımsatıldı. Ülkemizin her türlü terör tehdidi ve tehlikesinin bertaraf edilmesi konusunda kararlı olduğunun altı çizildi.



İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelik süreci

İsveç ve Finlandiya'nın kaydettiği ilerlemelerden duyulan büyük memnuniyet ifade edilerek, Üçlü Mutabakat'taki taahhütlerin tümünün yerine getirilmesi gerektiği hatırlatıldı. 

Yorumlar (0)