Türkiye ile ABD arasında kritik görüşme

Hulusi Akar, ABD'li mevkidaşı Lloyd James Austin ile bir telefon görüşmesi yaptı.

GÜNDEM 30.11.2022, 23:55 01.12.2022, 17:52
Türkiye ile ABD arasında kritik görüşme

Milli Savunma Bakanı Akar, ABD Savunma Bakanı Austin ile telefonda görüştü.

Bakanlık tarafından gerçekleştirilen açıklama doğrultusunda, iki bakanın görüşmesinde bölgesel ve ikili güvenlik ve savunma hususları ele alındı.

Görüşmede Akar, ABD ve ülkemizin iki önemli müttefik olduğunun altını çizerek, 'hudutlarımızın ve milletimizin güvenliğini temin etmek üzere BM (Birleşmiş Milletler) Antlaşması'nın 51. maddesinden doğan meşru müdafaa haklarımız çerçevesinde terörle mücadele operasyonlarının gerçekleştirildiğini' bildirdi.

Terörle mücadelede dayanışma ve işbirliğinin global ve bölgesel güvenlik ve sulha katkı sağlayacağını, bu çerçevede DEAŞ ve diğer bütün terör örgütlerine karşı işbirliğine hazır durumda olunduğunu kaydeden Akar, operasyonlarda yegane hedefin teröristler olduğunu, sivillere veyahut koalisyon kuvvetlerine zarar verilmesinin asla mevzubahis olmadığını ifade etti.


Pentagon görüşme yapılacağını açıklamıştı

29 Kasım'daki günlük basın toplantısında soruları cevaplayan ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, ülkemizin güvenlik endişelerini anladıklarını fakat TSK'nın (Türk Silahlı Kuvvetleri) Kuzey Suriye'ye yönelik operasyonlarından endişe duyduklarını ifade etmişti.

DEAŞ terör örgütü ile mücadele operasyonlarının sürüp sürmediğine yönelik bir soru üzerine Ryder, "DEAŞ terör örgütü ile mücadelemiz sürüyor. Sahadaki devriyelerimizin sayısını ise azalttık." yanıtını vermişti. 

Ryder, PKK/YPG terör örgütünün ülkemizin operasyonlarının ardından devriyelerini azalttığını, kendilerinin de buna paralel olarak devriye sayılarını düşürdüğünü kaydetmişti. 

Ülkemizin Suriye'ye yönelik muhtemel kara harekatından kaygılandıklarını ifade eden Ryder, Türkiye ile çok yakın temas halinde olduklarını dile getirmişti.

Ryder, "Bakan Austin yakında Türk mevkidaşı (Akar) ile görüşecek." demişti. 


(Ryder)

Yorumlar (0)