Türkiye F-35 parça üretiminden çıkarıldı

Lockheed Martin, Türkiye'nin F-35 programından çıkarılmasının ardından Türkiye'de üretilen parçaların ABD'de üretilmeye başlayacağını duyurdu.

GÜNDEM 24.07.2019, 09:22 24.07.2019, 13:20
Türkiye F-35 parça üretiminden çıkarıldı

F-35 uçaklarının üreticisi Lockheed Martin, ABD'nin yaptırım adımından sonra Türkiye'yi parça üretiminden çıkardı.

ABD'nin Türkiye'yi F-35 savaş uçağı programından çıkarmasının ardından Türkiye'nin ürettiği parçaların ABD'de üretilmesi için çalışmalara başlandı. 

Reuters'ın haberine göre, Türkiye'de F-35'lere parça üreten şirketler, Mart 2020'den itibaren bu üretimlerini sona erdirmiş olacak.

Lockheed Martin CEO'su Marillyn Hewson, konuya ilişkin şunları söyledi:

"F-35 üretimindeki Türk endüstrisi katkısını aşamalı biçimde ortadan kaldırmak için çalışıyoruz. Bunun için zaman çizelgeli bir çalışma programı hazırladık. Mart 2020'ye kadar tamamlanmış olacak ve böylece her şey çözülmüş olacak."

Türkiye yüzlerce parça üretiyordu

Türkiye'nin önde gelen uçak, uzay ve savaş sanayii firmaları, ABD'nin F-35'lerine yüzlerce parça üretiyordu.

Türkiye'de uçakların kokpit göstergeleri ve iniş takımları dâhil F-35 için üretilen 937 parça mevcut. 

Bu parçalar her ne kadar dışarıdan sağlanabilecek gibi görünse de Türkiye, bu pazarda lider konumunda bulunuyor. 

Lockheed Martin CEO'su Hewson, Polonya gibi birkaç ülkenin Türkiye'ye verilmeyen F-35 uçaklarını satın almak için talepte bulunduğunu da bildirdi.

Ne olmuştu?

ABD, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi alması nedeniyle F-35 programına katılımını durdurmuştu.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Türkiye'nin, Rusya'dan S-400 alımı nedeniyle F-35 programından çıkarılması için sürecin başlatıldığını duyurmuştu.

Pentagon'un açıklamasında, Türkiye'nin 9 milyar dolarlık bir kayıp yaşayacağı kaydedilmişti. 

Açıklamada, şu ifadelere yer verilmişti:

"Türkiye bu kararından dolayı iş imkanlarını ve ekonomik fırsatları kaybedecek. F-35 programıyla bağlantılı 9 milyar dolarlık bir kayıp olacak. Türkiye yakın bir NATO müttefiki olmaya devam ediyor ve askeri ilişkimiz güçlü. Türkiye ile ilişkimiz çok katmanlı ve F-35 ortaklığının ötesine uzanıyor. Türkiye'nin programdan çıkarılması 500 ila 600 milyon dolara mâl olacak. Şu an Türkiye'nin programdan çıkarılması ile oluşan parça açığını doldurmaya odaklanmış durumdayız."
 

Yorumlar (0)