Türkiye Ermeni Patriği Maşalyan’dan 1915 mesajı…

Türkiye Ermenileri 85. Patriği Maşalyan, “Cumhurbaşkanının Kafkasya için önermiş olduğu ‘6 devletli barış havzası oluşturma’ projesi, bölgedeki halklara 100 senenin barışını getirebilir.” şeklinde konuştu.

GÜNDEM 23.04.2021, 19:29 25.04.2021, 09:59
Türkiye Ermeni Patriği Maşalyan’dan 1915 mesajı…

Türkiye Ermenileri 85. Patriği Sahak Maşalyan “Ecdadımızın ve halkımızın acısının kutsal anısının kimi ülkeler tarafından gündelik siyasi amaçlara alet edildiğini görmek bizleri üzüyor. 10 senelerdir bu konunun, meclislerin gündemine taşınmasının oluşturmuş olduğu gerginlikler, iki halkın yakınlaşmasına hizmet etmiyor, tam aksine karşı duyguları kışkırtıp barışın gecikmesine sebep oluyor. Öncelikli olarak samimiyet ve dostluk köprüleri kurulmalıdır. Ancak bu ortam olduğu zaman tarihi olayların değerlendirilmesi daha tatminkar ve yapıcı olacaktır. Üçüncü taraf ülkelerin bu yöndeki teşvik edici katkıda bulunması arzulanmaktadır.” denildi.

“Komşuluk ve kazanç paydalarının inşası için çabalayacağız”

Maşalyan şunları söyledi:

“Biz de öncüllerimiz olan rahmetli patriklerimiz gibi Türkiye ve Ermeniler arasında dostluk, barış ve esenlikler sunmayı sürdüreceğiz. Üzerinden 106 sene geçmiş olayları, bin senelik ortak tarihin acı bir olayı olarak görerek ortak komşuluk ve kazanç paydalarının üzerinde tekrar acilen inşası için çabalayacağız.” dedi.

“Ermeni ve Türk ilişkilerinin iyileşmesi için çalışacağız”

Türkiye ve Ermenistan’ın komşu devletler olarak, coğrafi yakınlıkları ve bu konumdan dolayı oluşan tarihi tecrübeler dikkate alındığında, beraber yaşamayı kader edinmiş durumda olduğunu paylaşan Maşalyan, “İnanıyoruz ki, Ermeni ve Türk ilişkilerinde sevgi ve kardeşlik ortamını çok daha güçlü bir şekilde selamlayacağız. Her iki halkın bu topraklara özgü olan ve geleneklerinde bulunan komşuluk bağlarının Ermenistan ile Türkiye’nin resmi kurumları arasında da yeniden hareketlenmesini uman taraflardan olmayı tercih ediyoruz.” şeklinde konuştu.

“Kafkasya için önerilen 6 devletli barış havzası projesi 100 yılın barışını getirebilir”

Maşalyan açıklamasının devamında, “Türkiye ve Ermenistan arasındaki anlaşma protokolleri yaşama geçirilebilse ve sınırlar açılabilseydi. İşte o zaman Karabağ çatışmasının çözümü de başka bir mecraya ulaşabilirdi. Yine de geç olduğunu düşünmüyoruz. Cumhurbaşkanımızın Kafkasya için önermiş olduğu ‘6 devletli barış havzası oluşturma’ projesi, bölge halklarına 100 senenin barışını getirebilir.” dedi.

Yorumlar (0)